25 / 04 / 2024

Boya sektöründe üretim 1 milyon tona ulaşıyor!

Boya sektöründe üretim 1 milyon tona ulaşıyor!

Evlerimizde kullandığımız renkler, tamamen olmasa bile çoğunlukla iç dünyamızın konutumuza direkt bir yansıması oluyor. Bazı tüketicilerin ev boyatmalarında mevsimler etkili olurken, bazıları ise kişiliklerini, ruh hallerini yansıtan renkleri tercih ediyo



Konutun büyüklüğü ya da küçüklüğü, oda sayısı, müstakil bina veya apartman olması, sıcak ya da soğuk iklimli bölgede yer alması, yeniliği veya eskiliği ve mimarisine kadar birçok özellik renk tercihlerinde etkili olan diğer unsurlar arasında yer alıyor. Ancak en önemli etken, evin içerisinde yaşayanların zevkleri oluyor. Kişinin yaşadığı yerin rengi, aynı zamanda o kişinin zevki ve iç dünyası hakkında bilgi veriyor. Ayrıca her rengin psikolojik açıdan olumlu ve olumsuz yönleri de bulunuyor.

1 milyon ton üretim

Boya sektörü, 2010 yılını yüzde 20'lik büyüme ile kapatığını söyleyen Polisan Holding Pazarlama Direktörü Reha Tepe, ''Sektör 2011 yılında da yüzde 20-25 seviyesinde büyüyecek. Yıllık üretim 1 milyon tonlara ulaşıyor. Sektörün yüzde 80 yenilemelerle oluşurken, yenileme süresi Avrupa'da ortalama 2, Türkiye'de ise 5 yılı buluyor' dedi.

Büyüme defanı edecek

2010 yılının ilk altı ayında boya sektörü yüzde 23 civarında büyüme gerçekleştirdiğini söyleyen DYO Boya Fabrikaları Genel Müdürü Serdar Oran, '2011 yılında da bu büyümenin artarak devam etmesini bekliyoruz. Türkiye'de, özellikle inşaat boyalarında, tüketimin yüzde 80'i yenilemelerle gerçekleşiyor. Kalan yüzde 20'de ise yeni inşaatların katkısı bulunuyor. Buradan da anlaşıldığı gibi tüketim daha çok yenileme pazarmdan gerçekleşiyor' diye konuştu.

Mayi mekanda sakinlik yaratır

Konutun içinde veya dışında mavi renk kullanılmışsa, o mekanda sakinlik, barış, sevgi, sonsuzluk, güven ve durgunluk ortamı vardır. Mavi popüler bir renktir. İştah kapatıcı özelliğini nedeniyle çoğunlukla mutfaklarda kullanılmaz. Öte yandan, stres atıcılığı dolayısıyla banyolarda sıkı kullanılır. Mavinin açık tonları huzuru ve sakinliği içerdiğinden yatak odaları için uygundur.

Sarı, gözü yorar sinirlendirir

Kullanılan sarı renk, oldukça uyarıcıdır. Zıt bir renktir. Neşe ve sevecenliğin yanında aşırı sinirlilik hali yaratır. Ama mantık ve zekayı da içerir. Vücudun kimyasal yapısı ani değişikliler gösterebilir. Alçakgönüllük havası vermekle birlikte ilham kaynağı da olabilir. Gözü çok yora ama dikkati artırır. Kışın sıcaklık hissi verir. Özel likle mutfaklarda kullanılan bir renktir. Parlaklıi algılattığından rahat bir yaşamı simgeler. Genç odalarında da görülür.

Yeşil, sakinleştirir

Yeşil ortamlar ise genel olarak doğayı simgeler. Denge ve istikran da temsil eder. Arabulucu bir renktir. Cömertliği de ifade eder. Sakinleştirici etkisi vardır. Mutfaklarda, bazı ofislerde ve hastanelerde kullanılır. Gözleri rahatlatır. Yeşil renkli odalarda daha iyi dinlenilir. Ayrıca yeşilin dini anlamı da vardır.

Siyah bazen iç karartır bazen de itibarı artırır

Siyah renkli yerler, genelde olumsuz bir hava yaratır. İç karartıcı, sıbcı, bunaltıcı ve umutsuz bir hava verse de, özel dekorasyonlu yerlerde sıkça kullanılabilmektedir. Bazıları için kötülük rengi olarak bilinse de güç, dayanıklılık, itibar ve büyüklük imajı verir. Bu renk ayrıca zıt olgular için ortak kullanılabilir. Zerafetin yanında kader ve yas anlamı da taşır.

Kırmızı, teşvik eder

Temel renklerin başında gelen kırmızı ise en çok dikkat çekenler arasındadır. Genelde gençlere hitap eder. Coşku, sevgi, aşk, ateş, kan, şehvet, samimiyet, cinsellik, heyecan gibi duyguları açığa çıkarır. İçinde kinetik enerjiyi besler. Kan basıncı ve solunumun daha hızlı hareket etmesine etkendir. Aynı zamanda duygusaldır da. çocuk ve genç odaları, mutfaklar ve genel mekanlarda kullanabilmektedir. Vurgulayıcıdır, teşvik eder. Bu özelliğinden dolayı mağazalarda da kullanılır. Salt kırmızı bir odada insan kendini huzursuz hissedebilir.

Turuncu, yaratıcılığı körükler

Hareketlilik ve enerjinin ön planda olduğu renklerden birisi de turuncudur. çocuk odalarında sık kullanılır. Yapıcı bir renktir. Mutluluk verir, iletişimi kuvvetlendirir, güven ve cesaret aşılar, yaratıcılığı ön plana çıkarır. Mutfaklarda görülür. Yeni yeni özel hastanelerde de kullamlmaya başlamlmıştır. İştahı kabartır. Cömertliği ifade eder. Sıcak bir renk olduğundan cazibesi kuvvetlidir. Mutlu ve güçlü bir kişiliğin odasında kullandığı renktir.

Mor, duygusallığın rengidir

Dekorasyonlarda kullanılan özel renklerden biridir mor. Hayalcidir, uçuktur. Zenginliği, lüks hayatı ifade eder. Romantizmle duygusallığın birleştiği renktir. Zarif olgular besler. Tutkuludur, asildir ve doğadaki nadir renklerden birisidir. Gösterişli bir havası olduğu için özel dizaynlarda kullanılır. Ayrıca bu rengin açık tonlarına, hastane koridorlarında ve çalışma odalarında rastlanılabüir. çünkü mor aynı zamanda kendine güveni ifade eder.
Hürriyet


Geri Dön