28 / 03 / 2024

Boya ve hammaddeleri sektörü hedefe koşuyor!

Boya ve hammaddeleri sektörü hedefe koşuyor!

Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) Başkanı Ahmet Faik Bitlis, son 2 yıl öncesine kadar sektörün her yıl ülke büyümesinin üstünde büyüdüğüne dikkat çekti.



Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) Başkanı Ahmet Faik Bitlis, son 2 yıl öncesine kadar sektörün her yıl ülke büyümesinin üstünde büyüdüğüne dikkat çekerek, Türk boya sanayisinin son 10 yıllık dönemde ülkemizin genel ekonomik yapısı ile birlikte önemli bir gelişim sürecinden geçtiğini söyledi. Son 1-2 yıldır dünya ve ülke ekonomisinin genel değişimine paralel olarak bir yavaşlama gözlense de boya ve hammaddeleri sektörünün gelişim çizgisini koruyacağını belirtti. 


İnşaat boyalarının yanında otomotiv, ahşap ve mobilya gibi sanayi boyalarının üretiminde de önemli artışlar gerçekleştiğine dikkat çeken Bitlis, Türk boya sektörünün Avrupa genelindeki 5. büyük boya üreticisi olduğunu ifade etti. Türkiye'nin giderek artan üretimi ve teknolojik alt yapısı ile kendi bölgesinde sektörel bir güç olma hedefi doğrultusunda ilerlediğini belirten Bitlis, "Boya sanayimizde 500'e yakın kuruluş faaliyet gösteriyor" dedi. 


Yüzde 2'lik dünya payımızın artmasını hedefliyoruz 

Türk boya sanayisinin temsilcilerinin başta Orta Doğu, Kuzey Afrika, Doğu Avrupa ve Kafkaslar olmak üzere çok geniş bir coğrafyada sektörel ihracatı artırmak için çabalarını sürdürdüğüne dikkat çeken Ahmet Faik Bitlis şunları söyledi: "Dünya genelinde boya sanayisinin ulaştığı yaklaşık 100 milyar dolarlık pazar büyüklüğü ile bu değere karşılık oluşan 40 milyon tonluk üretim içinde, Türk boya pazarının dünya pazarından yaklaşık yüzde 2 pay aldığı görülüyor. 


Biz bu payın daha da yukarılara çıkacağına inanıyoruz. Ayrıca boya ve hammaddeleri sektör ihracatının yapı kimyasalları da dahil bu yıl 1 milyar doları aşmasını, 2023'te ise 2.5 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmasını bekliyoruz." Bitlis, "Hedefimiz Avrupa'nın en büyük üçüncü boya üreticisi haline gelmek. Türk boya sektörünü bölgenin yatırım üssü ve cazibe merkezi haline getirmeyi istiyoruz" şeklinde konuştu. 


Hürriyet Ek


Geri Dön