19 / 04 / 2024

Boydak Holding, Rusya'da mağaza açacak!

Boydak Holding, Rusya'da mağaza açacak!

Yıl sonunda 4 milyar ciro hedef koyan Boydak Holding, Suriye"de ikinci mağazasını açarak dünyadaki mağaza sayısını 244"e çıkardı. Mustafa Boydak, œRusya pazarında daha aktif olmak için Rusya"ya fabrika açacağız ded



Lübnan asıllı ortağı Beşir Mussavi ile Suriye"deki yatırımlarını artıran İstikbal Mobilya, Halep"te ikinci mağazasını açtı. 48 ülkede 244"ü satış noktası olmak üzere toplam 3 bin noktaya ulaşan şirket, toplam 10 milyon euro yatırımla yıl sonuna kadar 300 mağazaya ulaşmayı hedefliyor.
Yeni mağaza planlarında İsveç, Suriye, şžam ve İtalya"ya yer veren şirket, Rusya"da yaşadığı navlun ücretlerini aşmak için 6 ay içinde Moskova yakınlarında bir üretim merkezi açmayı planlıyor. Önceki gün Halep"te düzenlenen açılış töreninde soruları yanıtlayan Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Boydak, 2 bin 750 metrekare alan üzerine kurulan Halep mağazasının 25 kişiye istihdam sağlayacağını söyledi.
Mussavi ailesi ile Suriye ve Lübnan"da gerçekleşen yatırımların oldukça iyi sonuç verdiğini söyleyen Boydak, 2012 sonuna kadar Suriye"de 4 mağaza ile 20 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşmayı planladıklarını aktardı. Ortadoğu"daki yatırımlarının iyi gittiğini vurgulayan Boydak, œMobilya grubu ihracatı Ortadoğu ihracatının yüzde 38"ine denk gelmekte. Kuzey Afrika"da Tunus hariç gitmediğimiz ülke kalmadı. Yunanistan, Suriye gibi alanlarda pazarımızı büyütme ana hedefimiz bilgilerini verdi.

Yurtdışındaki ilk fabrika
şžu anda ihraç pazarları arasında en çok zorlandıkları ülkenin Rusya olduğunu kaydeden Boydak, navlun fiyatlarındaki büyük hacimlerin mobilya ihracatını etkilediğini söyledi. Sovyet döneminden kalan alışkanlıkların da bu pazarı zorlu hale getirdiğini vurgulayan Boydak, bu zorlukları aşmak için Rusya"da bir fabrika açmak gerektiğini söyledi. Boydak, bu doğrultuda 6 ay içinde Rusya"da bir üretim tesisi açacaklarını belirterek şu bilgileri verdi:

œBu yurtdışındaki ilk fabrika olacak. Küçük kapasiteden başlayıp büyütmek daha iyi. Rusya"da mobilya ve yatak fabrikası kurulacak. şžu anda orada 2 şubemiz var. Fabrikamız Moskova"ya yakın bir yerde olacak.

Mobilya"nın vatanı İtalya"daki operasyonlarını 10 kişinin yönettiğini ifade eden Boydak şu anda bir numaralı ihraç ülkelerinin İtalya olduğunu, İtalya"da 416 noktada satış yaptıklarını anlattı. Boydak, œAvrupa"da da yaşam standartları artmıyor azalıyor. Güneyde de yaygınlaşıyoruz. Yunanistan"da kriz zamanı yüzde 15 büyüdük. Orada 16 mağazamız var. Yunanistan"da ilk 3 mobilya markasından bir tanesiyiz dedi.

˜Gıda cazip bir sektör"
Boydak bu yıl sonuna kadar Holding olarak 4 milyar TL ciro ve 140 milyon dolar ihracat hedeflediklerini sözlerine ekledi. Açıklamalarında farklı sektör arayışlarının devam ettiğimi de söyleyen Mustafa Boydak, gıda sektörünün yatırım için cazip bir sektör olduğunu söyledi.
Boydak Dış Ticaret Genel Müdürü Murat Bozdağ da, uluslararası sıkıntılar nedeniyle İran pazarında ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtti. Bozdağ, önlem alınmazsa birkaç ay içinde bu ülkeyle olan işlerin kilitlenme noktasına gelebileceğini anlattı. Bozdağ, İran"da 30 mağazalarının bulunduğunu ve bu ülkedeki 3 aylık stokları ile ticarette yaşanan sıkıntıyı şimdilik çok fazla hissetmediklerini anlattı.

˜Bir şey alacaksam abimden izin alırım"
Mustafa Boydak büyük bir aile şirketi olarak birliklerini sağlamalarının sırrını şöyle anlattı: œBiz ailecek sürekli bir araya geliriz. Ailemizde herkesin hissesi bellidir, ona göre aylık maaşları ödenir. Kız kardeşlerimin babamdan kalan hisseleri var mesela hepsinin ödemesi yapılır. Zaten aile şirketlerindeki bölünme adil bölüşüm olmadığında ortaya çıkıyor. Ailede özel bir şey alınacağı zaman büyüklere danışılır. Ben mesela araba alacağım zaman, Başkanımız, abim Hacı Boydak"a danışırım. O izin verirse alırım.

Vize kalktı ama Suriye"ye geçiş dört saat sürdü
Boydak"ın Suriye"deki toplantısına giden gazeteciler, 4 saat Kilis"te bulunan Öncüpınar sınır kapısında bekletildi. Vizesiz geçişe rağmen Suriyeli gümrük memuru, ekibin özel basın vizesi olması gerektiğini söyleyip 2 saat beklettikten sonra, œSiz Suriye"ye giremezsiniz dedi.
Bunun üzerine ekipte yer alan gazeteciler, Devlet Bakanı Zafer çağlayan"ın danışmanlarına ulaşarak sorunu anlattı. Suriye"de bulunan çağlayan, Dışişleri Bakanlığı yetkililerini harekete geçirince, gazeteciler 4 saatin sonunda Suriye"ye giriş yaptı.
Milliyet

 


Geri Dön