26 / 04 / 2024

Braas Çatı Sistemleri ve Maltepe Üniversitesi mimarlık sempozyumu gerçekleştirdi!

Braas Çatı Sistemleri ve Maltepe Üniversitesi mimarlık sempozyumu gerçekleştirdi!

Braas Çatı Sistemleri, Maltepe Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ve Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü ile birlikte, alanında çok değerli isimlerin katıldığı Mimarlık ve Felsefe: Mimarlığı Yeniden Düşünmek sempozyumunu düzenledi...




 

Braas Çatı Sistemleri,  Maltepe Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ve Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü ile birlikte, alanında çok değerli isimlerin katıldığı “Mimarlık ve Felsefe: Mimarlığı Yeniden Düşünmek” başlıklı sempozyumda mimarlık ve felsefe arasındaki yakın bağ masaya yatırıldı.

 

Mimarlığın felsefeyle ilişkisi, mimarlığa felsefece bakış, öteden beri mimarların ve filozofların gündeminde ağırlıklı olarak yer alıyor. Mekân olarak kentlerin durumu, kenti hep yeniden oluşturan mimarın; kenti nasıl algıladığı, geçmişin ve şimdinin yüküyle kentin geleceğine nasıl baktığı ve onu nasıl kurguladığı günümüzde her zamankinden daha çok önem taşıyor.

 

”Mekân yaratan ya da oluşturan bir özne olarak “mimar” günümüzde ne durumda? Mimarlar bilen, eyleyen, değiştiren özneler olarak kendilerini, yaptıkları işi nasıl değerlendiriyor? Mimari tasarımda insan ve insan ihtiyaçları ne ölçüde belirleyici? Bir ‘çözüm’ bağlamı olarak mimari tasarımın yerel – evrensel gerilimindeki duruşu ne gibi özellikler taşıyor? Mimari çözümler insanı insan yapan nitelikleri, özellikleri, kısacası insanın varlık koşullarını ne ölçüde dikkate alıyor? Mimarlar zamanın ruhundan nasıl etkileniyor ya da zamanın ruhunu nasıl etkiliyor?”

 

Braas Çatı Sistemleri, Maltepe Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ve Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünün ortaklaşa düzenlediği “Mimarlık ve Felsefe: Mimarlığı Yeniden Düşünmek” başlıklı sempozyum özetle bu soruları yanıtlamayı amaçladı.

 

19 Aralık 2013 tarihinde Maltepe Üniversitesi Adnan Saygun Konferans Salonunda gerçekleşen sempozyumun açılış konuşmalarını Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Köymen ile Braas Çatı Sistemleri İcra Kurulu Başkanı Daniş Navaro yaptı. Açılış konuşmasında, kent yaşamının sorunlarına dikkat çeken Kemal Köymen, “ Mekan olarak kentlerin durumunu, insan ve mekan arasındaki ilişkiyi konuşmak ve mekanlara felsefece bir bakış ortaya koymak için burada toplandık. ” dedi. Konuşmasında üniversite sanayi işbirliğine verdiği önemi dile getiren Prof. Dr. Kemal Köymen, bu anlamda inşaat ve yapı sektörünün önemli markalarından biri olan Braas Çatı Sistemleri’ne teşekkürlerini iletti.

 

Braas Çatı Sistemleri İcra Kurulu Başkanı Daniş Navaro da; bir işi yapanla o işin teorisi üzerinde çalışan arasında bir köprü oluşturmanın önemini vurguladı ve bu çerçevede muhtelif akademik kuruluşlarla işbirliği halinde olduklarını belirtti. Daniş Navaro, “Eleştirel bir bilinç gerektiren felsefe; somut bilgiyi, yani hakikati arama çabasıdır. Örneğin, Mimar Sinan’ı Mimar Sinan yapan nedir sorusuna cevap arar. Bu anlamda aralarında yakın bir bağ olan mimarlık ve felsefeyi bu sempozyumda birlikte ele aldıklarını ” ifade etti. 

 

Bir tam gün süren sempozyumda oturum başkanlıklarını Prof. Dr. Betül Çotuksöken (Maltepe Üniversitesi) ile Prof. Dr. Hülya Turgut (Maltepe Üniversitesi) üstlendi. Sempozyumda Faruk Göksu (Şehir Plancı), Korhan Gümüş (Mimar), Prof. Dr. Ahmet İnam (Orta Doğu Teknik Üniversitesi), Yrd. Doç. Dr. Özlem Oğuzhan (Sakarya Üniversitesi), Yrd. Doç. Dr. Güncel Önkal (Maltepe Üniversitesi), Dr. Yusuf Örnek (Antalya Kent Konseyi), Nevzat Sayın (Mimar) ve Prof. Dr. Afşar Timuçin (Kocaeli Üniversitesi) konuşmacı olarak yer aldı.

 

 “Dönüşüm ve Kent”, “Dönüşüm, Kent ve İnsan”, “Dönüşüm, Mimarlık ve Gelecek” başlıklı üç oturumla gerçekleşeni sempozyuma mimar, akademisyen ve geleceğin mimarları olarak öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.


Geri Dön