23 / 04 / 2024

Bridgestone ikinci fabrika için düğmeye bastı!

Bridgestone ikinci fabrika için düğmeye bastı!

Japon lastik devleri, Türkiye yatırımlarını artırmak için gaza bastı. Sabancı Holding’le ortaklığı bulunan Bridgestone ikinci fabrika için düğmeye basarken, Sumitomo da mütevazı törenle fabrika temelini attı




Sabancı Holding ile 1988 yılından bu yana Brisa’da ortaklığı bulunan dünyanın en büyük lastik üreticisi Japon Bridgestone Corporation, Türkiye’de ikinci fabrikanın kurulması konusunda sessiz sedasız düğmeye bastı. Diğer bir Japon üretici olan Sumitomo ise, Petlas ile birlikte Çankırı’da kuracağı fabrikanın temelini sade bir törenle attı.

Yaklaşık 25 yıldır Brisa ile süren Sabancı-Bridgeston ortaklığı, ikinci fabrikayı kurmak ve kapasiteyi artırmak amacıyla yeni fabrika yatırımı için karar aldı. Bu karar çerçevesinde fizibilite çalışmaları için Brisa yönetimine tam yetki veren Bridgestone ile Sabancı Holding, yer konusunda kesin kararını önümüzdeki günlerde verecek. Söz konusu yatırım için alternatiflerin incelenmesine devam edildiği belirtiliyor.


‘Potansiyele inanıyorlar’

Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, yatırım kararının, iki ortağın onayı ile alındığını belirterek, “Sabancı Holding ve Bridgestone, Türkiye ekonomisi ve lastik pazarı gelişim potansiyeline güvendiklerini belirttiler. Bu nedenle ilerde artması beklenen lastik talebini karşılamak amacıyla, ikinci fabrika konusuna karar verdiler” dedi.

Her iki şirketin de, bu kararı verirken Türkiye’de iç pazardaki lastik talebinin önemli ölçüde artacağı yönünde tahminleri bulunduğunu kaydeden Bayman, mevcut tesisin kapasitesinin talepleri karşılamada zorlandığını, büyüyecek yeri de kalmadığını vurguladı. Bayman, iç pazar satışlarının, üretimin yüzde 65-70’ini oluşturduğunu hatırlatırken, ikinci fabrikanın, Lassa’nın büyüme hedeflerine de katkı sağlayacağını ifade etti. Bayman, fabrikanın yeri, kapasitesi ve yatırım tutarı konusundaysa bilgi vermedi.


1 milyar $ olacak

Avrupa’nın 7. büyük lastik üreticisi konumunda olan Brisa’nın Kocaeli tesisleri, 380 bin m2’ye ulaşan kapalı alanıyla, dünyanın tek çatı altındaki en büyük lastik fabrikalarından biri. Tesis, aynı zamanda, Bridgestone’un dünya üzerindeki en önemli üretim üslerinden de biri.

25 yılda yaklaşık 800 milyon dolara ulaşan yatırım yapan Brisa, 2015’e kadar bu tutarı 1 milyar dolara ulaştırmayı hedeflediğini açıklamıştı.

10 milyon adede yakın kapasitesi bulunan Brisa, bunyesindeki Bridgestone, Lassa, Bandag, tarım grubunda Firestone, OtoPratik, Lastiğim ve lastik.com.tr markalarıyla birlikte 2008 yılından bu yana yıllık net karını 3 katına, toplam yıllık satış gelirini 2 katına, üretimini yüzde 6, istihdamını yüzde 20 artırdı.



516 milyon dolarlık sessiz temel

Japon Sumitomo Rubber Industries ile Abdülkadir Özcan Otomotiv Lastik A.Ş. ortaklığının 516 milyon dolarlık yatırımıyla inşa edilecek lastik fabrikasının temeli, Japonların isteği üzerine sessiz sedasız bir törenle atıldı.

2015 yılının temmuz ayında üretime başlaması ve 2019 yılına kadar günlük kapasitesi 30 bin adede ulaşması planlanan fabrika, Dunlop, Falken ve Sumitomo markalı lastikler üretecek. Fabrika üretiminin yüzde 80’inin ihraç edileceği belirtilirken, yaklaşık 2 bin kişinin istihdam edileceği tahmin ediliyor.

Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, temel atma töreninin, Japonların geleneksel güvenlik duası yapmak ve asıl enerjilerini açılışa saklamak istemeleri nedeniyle küçük bir törenle gerçekleştirildiğini söyledi.


Milliyet/Levent Köprülü


Geri Dön