27 / 04 / 2024

BTSO, Türkiye'ye yatırım için 7 dilde bildiri yayımladı!

BTSO, Türkiye'ye yatırım için 7 dilde bildiri yayımladı!

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nca (BTSO), uluslararası yatırımcıları Türkiye'ye davet etmek ve 15 Temmuz'daki FETÖ'nün darbe girişimi sonrası yurt dışında oluşturulan olumsuz algının önüne geçmek amacıyla "Türkiye ile Birlikte Büyüyün" temasıyla 7 dilde, bildiri yayımlandı.



BTSO yurt dışında Türkiye'yle ilgili oluşan olumsuz algının önüne geçmek için 7 dilde bildiri yayımladı.


Bursa Ticaret ve Sanayi Odasınca (BTSO), uluslararası yatırımcıları Türkiye'ye davet etmek ve 15 Temmuz'daki Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası yurt dışında oluşturulan olumsuz algının önüne geçmek amacıyla "Türkiye ile Birlikte Büyüyün" temasıyla 7 dilde, bildiri yayımlandı.


BTSO'dan yapılan açıklamaya göre, Türkiye'ye yabancı yatırımların artması için Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, Arapça ve Rusça olarak hazırlanan bildiri, odanın sosyal medya hesaplarından da paylaşıldı. 


Bildiriyle ilgili görüşlerine yer verilen BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan Türkiye'nin bundan sonra da yabancı yatırımcılar için önemli bir cazibe merkezi olacağını belirtti.


Darbe girişimi sonrasında kamu ve özel sektör yatırımlarının tüm hızıyla sürdürüldüğünü aktaran Burkay, ekonominin teminatı olan demokrasinin 79 milyon tarafından sahiplenilmesiyle ülkedeki güven ortamının eskisinden daha güçlü hale geldiğini vurguladı.


Burkay, Türkiye'ye yönelik yürütülen olumsuz kampanyaları ve oluşturulmak istenen negatif algıyı bertaraf etmek zorunda olduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:


"Bizler, ülkemizin dünyaya açılan kapısı olan Bursa'dan yabancı yatırımcılara dönük sosyal medya kampanyamızı başlattık. Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, Arapça ve Rusça olmak üzere 7 dilde 10 maddelik manifesto ile kıtalararası üretim ve lojistik üssü konumundaki Türkiye'nin üretim ve yatırım cazibesini anlattık. Yaklaşık 50 bin yabancı yatırımcıya ev sahipliği yapan, son 15 yılda ihracatı yüzde 400 artan, gayri safi milli hasılası ise 3 kattan fazla artarak, 720 milyar dolara ulaşan bir Türkiye var. Ülkemize güvenerek yatırımda bulunanlar, bugüne kadar hep dünya ortalamasının üzerinde kazanç elde etti. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerine göre, önümüzdeki 2 yılda yine dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olacağız. Ülkemizin güvenli liman niteliğinde olduğunu tüm dünyaya bir kez daha anlatmalıyız."


Bildiri


Türkiye'nin, her zorlu dönemin ardından olağanüstü bir ekonomik çıkış yakaladığı hatırlatılan bildiride Türkiye'ye güvenen yatırımcının, hiçbir zaman kaybetmediği vurgulandı. 


Son 10 yılda özel sektörü ile birlikte tarihinin en yüksek ekonomik performansına ulaşan, kıtalar arası üretim ve lojistik üssü konumundaki Türkiye'nin, global düzeydeki aktörlüğünü yarına çok daha güçlü bir şekilde taşıyacağı ifade edilen bildiride, şu ifadelere yer verildi:


"Türkiye'ye güvenen girişimciler, bugüne kadar dünya ortalamasının üzerinde kazanç elde etmiştir ve etmeye de devam edecektir. 50 bine yakın yabancı yatırımcıya ev sahipliği yapan Türkiye'nin son 15 yılda ihracatı yüzde 400, gayri safi milli hasılası ise 3 kattan fazla artarak 720 milyar dolara yükselmiştir. Son 10 yılda 150 milyar dolarlık yabancı yatırım çeken Türkiye, teşvik ve özelleştirme politikalarıyla yeni yatırımlar için de cazibe merkezi kimliği taşımaktadır. Türkiye'de her yıl 1 milyon motorlu kara taşıtı ve 1,2 milyon adet konut satılıyor. Perakende harcaması ise yıllık 240 milyar doları aşıyor. 26 çeyrektir büyüyen Türkiye, Avrupa'nın borçlanma dengesi en güçlü ekonomisidir. OECD verilerine göre Türkiye, önümüzdeki 2 yılda da en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olacaktır. İktidarı ve muhalefeti ile millet olarak tarihi bir dayanışma ve ortak hareket kültürü yakalayan Türkiye, 2023 ve gelecek hedeflerine artık daha yakın. İş dünyası olarak 'Bursa Büyürse Türkiye Büyür' inancıyla ortak hedeflerimize dünden daha kararlı adımlarla yürümeye devam ediyoruz."


AA


Haber Dünya'da şöyle yer aldı


Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan güvenini artırmaya yönelik 7 dilde 10 maddelik bildiri yayınladıklarını söyledi. 


Burkay, darbe girişimine dikkat çekerek, “15 Temmuz’da demokrasi ve bağımsızlık için gösterdiğimiz mücadeleyi şimdi ekonomide gösterme zamanı” dedi. Özellikle yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan güvenini artırmaya yönelik çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çeken Başkan Burkay, bu amaçla BTSO olarak Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, Arapça ve Rusça olarak 7 dilde hazırlanan 10 maddelik bir bildiri yayınladıklarını ifade etti. 


Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan Türkiye’nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yabancı yatırımcılar için önemli bir cazibe merkezi olacağını vurgulayan Burkay, “50 bine yakın yabancı yatırımcıya ev sahipliği yapan, son 15 yılda ihracatı yüzde 400 artan, gayri safi milli hasılası ise 3 kattan fazla artarak 720 milyar dolara ulaşan bir Türkiye var. Ülkemize güvenerek yatırımda bulunanlar bugüne kadar hep dünya ortalamasının üzerinde kazanç elde etti. OECD verilerine göre önümüzdeki 2 yılda yine dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olacağız. Ülkemizin güvenli liman niteliğinde olduğunu tüm dünyaya bir kez daha anlatmalıyız” dedi. 


Bu çerçevede özellikle Bursa’da yatırımı bulunan ana ve yan sanayilerin yatırımlarının hız kesmeden devam ettiğine işaret eden İbrahim Burkay, şunları söyledi: “Buna yatırımlarının aslan payını Bursa’ya ayıracağını her fırsatta dile getiren Bosch Türkiye’yi örnek gösterebiliriz. Bosch Türkiye, dizel ve benzinli enjektörler ile yakıt besleme tertibatı alanında Bursa fabrikasına 1.2 milyar liralık yatırım yaptı. Bursa iş dünyası 112’den fazla ülkeye ihracat yapıyor. Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıl dönümü için belirlenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefine de Bursa iş dünyası olarak 75 milyar dolarlık katkı sağlamayı amaçlıyoruz.” 


Hedef ihracatta kilogram başına 8 dolara ulaşmak 


Türkiye’nin 2023 yılı için belirlediği 4 dolarlık kilogram başı ihracat hedefini bugünden yakalayan Bursa’nın artık daha yüksek katma değerli üretim modeliyle kilogramda 8 dolarlık bir ihracatı hedeflediğini dile getiren Burkay, kentte bu yönde yatırımların da hız kazandığına işaret etti. Burkay, Bursa’nın artık kendi tramvayını, metro aracını, metrobüsünü ve hatta uçağını üreten bir il olarak katma değerli üretimde öncü rol oynadığını belirtti. 


Uzay, savunma ve havacılık, raylı sistemler, bebe-çocuk konfeksiyonu, makine, kimya, gıda, tekstil ve kompozit URGE projelerini sürdürürken, gelen talep üzerine bebe ve çocuk konfeksiyonu sektörü için ikinci bir URGE projesine start verdiklerini kaydeden Burkay, sürdürdükleri 9 URGE projesi ile 40,5 milyon dolarlık kaynağı Bursalı firmaların kullanımına sunduklarını aktardı. Öte yandan KOSGEB ile bilrikte sürdürülen Küresel Fuar Acentesi projesiyle ilgili de bilgi veren Burkay, bugüne kadar 3 bin 200’den fazla iş dünyası temsilcisini 75 yurtdışı fuar organizasyonuyla buluşturduklarını söyledi. İhracatçıların kullanımına açılan yeşil pasaport uygulamasının da önemine işaret eden Burkay, uygulamanın ihracatçıların dünyaya açılarak rakipleri ile daha eşit şartlarda mücadele etmesini, sektörlerin ve hedef pazarların çeşitlenmesini sağlayacağını belirtti. 


Eylül ayında açılacak 


Tekstil ve konfeksiyon sektörünün klasik üretim metotlarından çıkarak katma değeri yüksek, ileri teknolojili üretime geçişini sağlamak için BTSO bünyesindeki Bursa Teknoloji ve Koordinasyon Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM), tarafından projelendirilen Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi’nde de sona yaklaşıldığı bilgisini veren Burkay, eylül ayında merkezin açılışını yapacaklarını belirtti. Burkay, "Yeni teknolojilerin geliştirilmesinde ve yüksek katma değerli üretime geçişte merkezimiz öncü bir rol oynayacak” diye konuştu. 


Bursa’nın hedefi 70 Ar-Ge merkezi 


Bursa’da Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin sayısının artması için hamleler sürdürdüklerini anlatan Burkay, “Türkiye ekonomisinin lokomotifi Bursa’mızda Ar- Ge merkezi sayısı 40’a yaklaştı. Yeni yönetmeliklerle orta ve büyük ölçekli firmalar için Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kurmak son derece cazip hale geldi. Önümüzdeki dönemde Ar-Ge ve tasarım merkezi sayımızı 70’e çıkartmayı hedefl iyoruz” şeklinde konuştu. 


BTSO üyelerine İngiltere vizesi kolaylığı geldi 


İngiltere’nin Almanya’dan sonra Türkiye’nin en büyük partneri olduğunu anlatan Burkay, ‘Birleşik Krallık Vize Departmanı ile yürüttükleri çalışmalar neticesinde BTSO Meclis ve Komite üyelerinin İngiltere’ye artık rahatlıkla giriş yapabileceklerini kaydetti. İngiltere ile gerçekleştirdikleri iş köprüsü programı ile üyelerin artık vize sorunu yaşamadan ülkeye giriş yapabileceklerini belirten Burkay, üyelerin dünya pazarlarına açılması için çaba gösterdiklerini ifade etti.


Mali sistemin etkinliğinin artırılması gerek


Yaşanan olağanüstü gelişmelere rağmen temelleri sağlam bir ekonomi sayesinde parametrelerin olağan seyrinde devam ettiğine işaret eden İbrahim Burkay, şunları söyledi: “Bu noktada mali sistemin etkinliğinin artırılması gerekiyor. Merkez Bankası’nın yerinde müdahalelerini ve piyasalara güven veren adımlarını önümüzdeki süreçte de sürdürmesini bekliyoruz. Türk Eximbank’ın sunduğu kredilerin vadeleri uzatılmalı ve TL bazında daha fazla ihracat desteği sağlanmalıdır. Ülkemizin uluslararası alanda oluşturulmak istenen algısını da düzeltmeliyiz. Güçlü demokrasi ile birlikte güçlü bir ekonomi için reformlara yeniden odaklanılması gerekiyor. Bankalarımız bu süreçte firmalarımıza empati ile yaklaşmalı. Maliye Bakanlığımızın vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması ile varlık barışına yurt içi varlıkların da dahil edilmesi konusunda yaptığı düzenlemeler de ekonomideki sıkıntılara çözüm oluşturacaktır. İş dünyamızın talepleri doğrultusunda matrah artırımı ve stok affı konusunda atılan adımlar da son derece yerinde. Bizler de bu süreçte Bursa iş dünyası olarak ülkemizi aydınlık bir geleceğe taşımak amacıyla daha fazla çalışacağız, daha fazla üreteceğiz ve daha fazla yatırım yapacağız.”


Şehit yakınları ve gazileri için 1 milyon lira


► BTSO, 15 temmuz’da bastırılan darbe girişiminde hayatını kaybeden şehit yakınlarına ve gazilere destek amacıyla başbakanlık tarafından başlatılan yardım kampanyasına 1 milyon tl’lik bağış ile katıldı. 


► Şehit çocukları ile birinci derece yakınları, uludağ üniversitesi ve bursa teknik üniversitesi’ni tercih etmesi halinde öğrenim süreleri boyunca btso’nun burs desteğinden faydalanabilecek. 


► BTSO demokrasi meydanı’nda bir demokrasi anıtı inşa etmeye hazırlanıyor. oda, şehit ömer halisdemir adına da demokrasi ödülü verecek. şehitlerin isimleri yeniceabat’ta inşa edilen ve adı ‘btso 15 temmuz şehitleri mesleki eğitim kampusu’ şeklinde konulan yerleşkede yaşayacak.


Dünya



Geri Dön