19 / 04 / 2024

BTÜ öğrencileri 3. Havalimanı inşaatını gezdiler!

BTÜ öğrencileri 3. Havalimanı inşaatını gezdiler!

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri, tüm etaplarının tamamlanması ile dünyanın en yüksek yolcu kapasiteli havalimanı olması beklenen İstanbul Yeni Havalimanı şantiyesini ziyaret etti.



BTÜ Yapı Topluluğu tarafından gerçekleştirilen teknik gezide, öğrenciler toplamda 3 bin 500 hektarlık alanda kurulacak olan havalimanı inşaatının 1. etabında devam eden çalışmaları gözlemleme fırsatı buldu. Öğrenciler, temeli 2014 yılında atılan ve tüm etapları tamamlandığında yıllık 150 milyon yolcu kapasitesiyle, yıllık 94 milyon yolcuya hizmet veren Atlanta Uluslararası Havalimanını geçerek dünyanın en yüksek yolcu kapasiteli havalimanı olacak projeyi gezecek olmanın heyecanıyla, iş güvenliği için gerekli önlemler alındıktan sonra inşaat alanına indi. İnşaat Mühendisi Caner Hoş inşaatın konumu, ulaşımı, kullanılan inşaat teknikleri hakkında bilgiler aktardı. Hoş, başladığı günden bugüne kadar yaklaşık 1,5 milyon m3 toprak hareketi gerçekleştirilen inşaat sahasında, hafriyat çalışmalarının yoğun bir araç trafiği ile devam ettiğini ve yaklaşık 30 metre yüksekliğinde toprak dolgu yapıldığını anlattı. 1,3 milyon m2 ile dünyanın tek çatı altındaki en büyük terminali olması hedeflenen binanın teknik özelliklerinden bahseden Hoş, “Dördüncü aşamanın sonunda havalimanının pist başı saatlik kapasitesi 19 iniş ya da kalkış olmak üzere her biri 3.500 metre uzunluğunda toplam 6 pisti, 500 uçak kapasiteli apronu olacak. Havalimanı dünyanın en büyük uçağı Airbus A380’e de uygun olacak.” dedi. Hoş ayrıca metro, hızlı tren, otobüs gibi seçeneklerin bulunacağı havalimanına D-20 yeni kara yolu bağlantısı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu üzerinden araçla ulaşılabileceğini aktardı. Öğrenciler şantiyede araçlarla gezdirilerek oldukça geniş bir alanda sürdürülen çalışmaları yakından ilgiyle izledi.

Böylesi geniş çaplı bir projeyi yakından görmenin büyük bir şans olduğunu söyleyen öğrenciler bölümleriyle ilgili vizyonlarını geliştiren bu fırsatı onlara sunan BTÜ Yapı Topluluğu ve İstanbul Yeni Havalimanı üstlenici firması İGA (İstanbul Grand Airport) çalışanlarına teşekkürlerini iletti.


Milliyet 





Geri Dön