24 / 04 / 2024

Bu binalar depremde çöküyor!

Bu binalar depremde çöküyor!

Depremde binaların çok sallanmasıyla beraber kolonlar da sallanıyor. Şiddetli depremlerde binalar çökebiliyor ve yıkılabiliyor. Peki deprem sırasında binalar neye dayanamaz? Binalar depremde neden çöker?



Deprem bir doğan afet. Şiddetli bir deprem olursa binaları sallıyor. Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; depremlerde binaların nasıl çöktüğünü vatandaşlar merak ediyor ve araştırıyor. Bina sahipleri binaların neden depreme dayanıksız olduğunu öğrenmek istiyor. 

Bu binalar depremde çöküyor!

Depremde binaların çok sallanmasıyla beraber kolonlar da sallanır. Kolonların hasar görmesiyle birlikte deprem esnasında yapılar çöker.

Depremde Bina Nasıl Çöker?

Depremler fay hatlarındaki hareketlenmeler nedeniyle olur. eğer deprem şiddetli olursa, fay hat hareketleriyle beraber yapılar da sallanır. Binanın sallanma durumu, sağlamlığı ile doğru orantılı şekilde değişebilir. Ancak yapıların çok sallanması da yıkılacağı anlamını taşımaz. Yapının sağlam olması veya yeni olması depremler için önem arz eder. Eski yapılar depreme çok fazla dayanamıyor. Özellikle kolonların eskimesi ve zaman geçtikçe fazla yıpranması depremden daha çok etkilenmesini sağlıyor. 

Bu binalar depremde çöküyor!

Depremde yapılar genellikle kolonlardan itibaren yıkılmaya başlar. Kolonlar fay hattının hareketlenmesiyle meydana gelen zemin hareketine karşı direnç sağlayamaz ve çatlar. Kolonların çatlamasıyla beraber, kolonların taşımış olduğu tabliyeler de kırılır. Kolonlar tabliyeleri daha fazla taşıyamadığında da, binalarda anlık olarak çökme yaşanır. Binaların bazen tamamı çökerken, bazen de bazı kısımları çöküp yıkılabiliyor.

Bu binalar depremde çöküyor!

Deprem Sırasında Binalar Neye Dayanamaz?

Bina sahipleri depremin binaları neden çok etkilediğini merak ediyor. Binaların görünmeyen temelleri mevcutç. Temeller üzerine yerleştirilen kolonlar, bütün katlarda aynı olacak şekilde sürdürülüyor. 

Tek bir yapı şeklinde düşünüldüğünde kolonlar birbirine bağlanıyor. Deprem sırasında, kolonlar çok fazla dayanamadığında yıkım yaşanıyor. Kolonlar üzerine binen hareket yükünü kaldıramadığında, binalarda çökme riski meydana geliyor. Kolon ve kirişlerin depreme karşı dayanıklı olamamasıyla binalar çöküyor.

Binalarda kimlik sistemi başladı! 

Depreme zemin hazırlama!


Geri Dön