19 / 04 / 2024

Bu tarihlerde ev alanlar dikkat!

Bu tarihlerde ev alanlar dikkat!

İstanbul Tüketici Mahkemesi, müşterisini KDV indiriminden yararlandırmayan inşaat şirketini haksız buldu. Mahkeme, müşterinin, fazladan alınan yüzde 10’luk KDV için şirketin yüzde 20 de icra inkar tazminatı ödemesine karar verdi. 



İstanbul Tüketici Mahkemesi, müşterisini KDV indiriminden yararlandırmayan inşaat şirketlerini haksız buldu. Yüzde 10’luk KDV indirinden faydalanmayan konut sahiplerine yüzde 20 de icra inkar tazminatı ödenecek.

Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre, Elektronik mühendisi Orhan Albayrak, Bağcılar’da bulunan bir konut projesinden ev almaya karar verdi. 1+1 dairenin fiyatı ve ödeme planı için anlaşan taraflar, noter huzurunda 2 Ağustos 2013 günü sözleşme imzaladı.

Sözleşme kapsamında  KDV hariç bedel 215 bin 918 TL, KDV dahil bedel ise 254 bin 783 TL olarak belirlendi. Daire bedeli olan 254 bin 783 TL'yi müşteriye ödeyen müşteri, dairesini 10 aylık gecikme sonrasında teslim aldı. 

KDV yüzde 8’e indi

Bakanlar Kurulu tarafından konut sektörünü hareketlendirmek adına net büyüklüğü 150 metrekareye kadar konutlar için KDV oranını düşürdü. 8 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete’de yer alan karara göre, KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e indi. 

Fazla ödeme için icra takibi 

Firmanın kendisinden yüzde 18 KDV’ye denk gelen 38 bin 685 lira aldığını söyleyen müşteri, devlete yüzde 8 KDV ödeneceğini, bu yüzden fazladan ödeme yaptığını iddia ederek, 21 bin 590 TL’nin iadesini talep etti. Albayrak, söz konusu miktar üzerinden şirkete karşı icra takibi başlatırken, şirket takibe itiraz edip, takip işlemini durdurdu.

Dava İstanbul 8. Tüketici Mahkemesi'ne taşındı

Bu kez İstanbul 8. Tüketici Mahkemesi'ne giden müşteri, bu kez, itirazın iptali ve takibin devamı talep etti. Şirket avukatları ise davanın reddine karar verirken, Albayrak’ın haksız kazanç peşinde olduğunu iddia etti. 

Bilirkişi: Fazla ödeme var

Bilirkişi raporu talep eden mahkeme, hazırlanan raporu dosyaya sundu. Raporda, Albayrak’ın 21.590 TL fazladan ödeme yaptığını, dolayısı ile bu parayı talep etme hakkı olduğu belirtildi. 

Yüzde 20 icra inkar tazminatı 

Mahkeme ise hazırlanan rapor sonrası kararını verdi. Gerekçede, davalı şirketin fazladan 21 bin 590 TL tahsil ettiğine karar verdi. Mahkeme, söz konusu tutarın yasal faizi ile ödenmesi yanı sıra; şirketin yüzde 20 de icra inkar tazminatı ödemesine hükmetti.

Faturayı kontrol edin

Konu ile ilgili açıklama yapan Av. Şenol Özçakıcı, “Durum, müvekkilin dikkati sonrası anlaşıldı. Benzer sorunu; başka çok sayıda kişinin yaşamış olması muhtemel. KDV indirimlerinin uygulandığı dönemlerde dairelerini teslim alan kişilerin, sözleşme ve faturalarını kontrol etmelerinde yarar var. Benzer bir KDV indirimi bu yıl da yapıldı. Taşınmazları, 5 Mayıs – 31 Ekim tarihleri arasında teslim edilen kişilerin konutları için de yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV uygulanıyor. Tüketiciler, Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesinde yer alan, KDV hariç satış bedeli ile, faturalarında yer alan birim fiyatı karşılaştırarak, fazladan KDV ödeyip ödemediklerini görebilirler'' dedi.

Mahkemenin kararı yerinde

Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Av. Resul Özmen, konuya ilişkin değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı: "Yüzde 8 oranında alması gereken vergiyi yüzde 18 oranında mevzuata aykırı olarak alan inşaat şirketi yüzde 10 oranında haksız menfaat temin etmiş oluyor. Bu yönüyle mahkeme kararı yerinde. Şirket kötü niyetli olduğundan ve alacak likit olduğundan itirazın iptalinde verilen inkar tazminatı da hem oran olarak hem karar olarak doğru. Benzer durumu yaşayan çok sayıda tüketicinin olması muhtemel."


Geri Dön