20 / 04 / 2024

Bu yıl gayrimenkul satışlarında rekor kırılacak!

Bu yıl gayrimenkul satışlarında rekor kırılacak!

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, TÜİK tarafından açıklanan mart ayı konut satış istatistiği verilerini yorumları.



Bugün açıklanan Mart ayı satış rakamlarından oldukça memnunuz. TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları 2017 Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %10 oranında artarak 128.923’e ulaştı. Öte yandan 2017’nin ilk çeyrek rakamları geçen yılın aynı dönemine göre %7,5 büyüyerek 326 bin konut satışı gerçekleştirildi. Sektör olarak ilk çeyreği çok iyi bir performans ile kapattık.


Rakamdaki artışa elbette ki 20 yıla uzayan vade kampanyasının etkisi yüksek oldu. Şubat ayında başlayan ve Mart ayı sonuna kadar devam eden kampanyanın satışlar üzerinde ki olumlu etkilerini yaşadık ve 240 aya kadar uzayan vadeler konutu daha ulaşılabilir hale getirdi. Tabi kredi faizlerinin 0.90 seviyesinde olması da konut alımlarına olumlu yönde etki etti. 


Verilere baktığımız zaman ilk kez satılan konut sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 7,6 artarak 56 376 olurken, ikinci el konut satışları da geçtiğimiz yılın aynı ayına göre 11,9 artış göstererek 72 bin 547 oldu. Yabancıya konut satışı geçen yıla oranla yüzde 1 düşüş yaşasa da bu durumun önümüzdeki aylarda artışa geçeceğinin sinyallerini alıyoruz.  


2017 yılı sonunda gayrimenkul sektöründe satışların yine bir rekora imza artacağı kanaatindeyiz. Hükümetimiz sene başından bu yana sektörü rahatlatacak uygulamaları sırasıyla devreye aldı. Referandum sonrası ise hükümetimizden beklentimiz sektörün finansal derinliğinin artırılması yönündedir. Banka kredileri ile ilerleyen sektörümüzde Gayrimenkul Sertifikası gibi farklı enstrümanlar etkin bir şekilde devreye alınmalı… Ayrıca banka kredilerinin de yılsonuna kadar 0,9 seviyesinde kalması gerektiğini düşünüyoruz. İpotekli satışlarda yüzde 29’luk bir artış söz konusu… Bu da konut kredi faiz oranlarının sektör üzerinde ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. 


Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

Altan Elmas



Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında kampanyalar, düşük faiz oranları ve vergi teşvikleriyle geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artarak 128 bin 923'e yükseldi. Sektör böylece yeni bir rekora imza attı.


Mart ayında konut satışlarında rekor artış görüldü. TÜİK'in açıkladığı konut satış istatistiklerine göre,  ‘ipotekli satış’ olarak nitelendirilen konut kredili satışlar da aynı dönemde yaklaşık yüzde 30 artışla 50 bin 424 adet olarak gerçekleşti. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "Mart ayında konut satışlarında yaşanan artışta en önemli etken kampanyalardı. Özellikle kamu bankalarının kredi faiz oranları konut alımlarını destekledi. Hükümetin vergi teşvikleri de etkili oldu" dedi.     


KAMPANYALAR ETKİLİ OLDU

Ekonomik büyümeye katkı sağlamak ve sektörü canlandırmak amacıyla Emlak Konut GYO öncülüğünde markalı konut üreticileri tarafından Şubat ayında başlatılan kampanya, 240 aya kadar vade ve 0.75-0.85 faiz ile konut edinme imkanı sunmuştu. Hükümet de konut satışlarında KDV ve tapu harcında indirime gitmiş, damga vergisini de sıfırlamıştı. Maya, nisan ayındaki referandum sürecinin de mart ayı satışlarını hızlandırdığını belirterek, "Konut almak isteyenlerin referandum öncesi işlemleri bitirmek yönünde bir eğilimi vardı. Bu da Mart ayı satışlarını destekledi" dedi.


Yabancı bin 578 konut aldı

Söz konusu dönemde ipotekli satışlar yüzde 30.5 artışla 125,093 adet oldu. Yabancılara yapılan konut satışları ise mart ayında yüzde 1.1 azalarak 1.578 adet oldu. 


Sektör yeni bir rekor kıracak

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, mart ayı konut satış rakamlarına ilişkin, "2017 yılı sonunda gayrimenkul sektöründe satışların yine bir rekora imza artacağı kanaatindeyiz" dedi. Satış rakamlarından oldukça memnun olduklarını ifade eden Elmas, rakamdaki artışta 20 yıla uzayan vade kampanyasının etkisi olduğunu dile getirdi. 


Akşam 


Geri Dön