25 / 04 / 2024

Buca'da eski cezaevi yerine millet bahçesi inşa edilecek!

Buca'da eski cezaevi yerine millet bahçesi inşa edilecek!

Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Onur Çakır, bugünkü yazısında Buca'da inşa edilecek millet bahçesini kaleme aldı.



Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Onur Çakır, bugünkü yazısında Buca'da inşa edilecek millet bahçesini kaleme aldı. İşte Çakır'ın o yazısı...

62 yıl hizmet veren Buca Cezaevi 30 Ekim'de meydana gelen deprem sonrasında büyük hasar gördü ve tahliye edildi. 600 bin hükümlünün bulunduğu cezaevi şu anda sessizliğe büründü.

Şu anda akıllarda tek bir soru var: “Yaklaşık 80 bin metrekarelik alana ne yapılacak?”

Sorunun yanıtı ise şu şekilde: Söz konusu alanın 30 bin metrekaresine konut, 50 bin metrekaresine de millet bahçesi inşa edecek. Bir bölüme de pazaryeri yapılacak. Bu esnada 80 dönüm alan da İller Bankası'nda devredildi.

Alan ile ilgili çalışmalara devam eden Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Buca da eski cezaevi yerine millet bahçesi inşa edilecek!

“Benim tek karşı olduğum nokta, Cemil Şeboy döneminde kamusal alan projelerinin kaldırılarak yerine planlanan AVM’dir. Konut projesi önümüze gelir, konuşulur, tartışılır. Yakında metro çalışmalarımız başlayacak, Menderes Caddesi’nde trafik sekteye uğrayabilir. Bu sebeple ben Bakanlık görüşmelerinde de, Adnan Kahveci Yolu’nun bir an önce trafiğe açılmasını sağlayacak bir proje olmasını istedim. Buraya AVM yapılırsa günlük 40-50 bin araç girecek, bu araç sayısını Buca’nın trafiği kaldırmaz. Adnan Kahveci Caddesi açılsa da kaldırmaz. Bakanlıklar arasında mülkiyet anlayışı var. Bakanlık ‘Benim yerim, buradan kazanacağım parayla adliye binası yapacağım, lojman yapacağım’ diyebilir. İkinci olarak ise ‘Biz 80 bin metrekare alanın tamamını yeşil alan yapamayız, biz önümüzdeki süreçte buradan gelir elde edeceğimizi düşünüyorduk’ diyebilir. Yani kendine bir bütçe sağlanmasını isteyebilir. Biz o zaman burada, etrafındaki emsallere bakarız. Genellikle konut alanları var. Menderes Caddesi’ne bakan taraflarda zemini ticaret, üst konut yani bu şu demek, emsallerde ne varsa o. Tabii ki bu 80 bin metrekarenin tamamının konut olmasına imkân yok, olabilecek en az yoğunluğu getirecek, içinde belediye hizmet alanı, yeşil alan olan bir plan yapılacak. Burada belirtmek istediğim önemli husus ise, bizim birinci yani öncelikli talebimiz, alanın tamamının, içinde belediye hizmet alanı olan, sosyal donatılar olan bir yeşil alan olması.”

Kısacası söz konusu alanla ilgili AVM yapılması gibi bir düşünce yok.  Alan kente nefes aldıracak bir şekilde şehre kazandırılacak. 

Bucalı esnaflardan AVM projesine tepki!


Geri Dön