19 / 04 / 2024

Burger King Türkiye'de 600 restoran açacak!

Burger King Türkiye'de 600 restoran açacak!

ATA Holding bünyesinde Burger King'in temsilciliği ile öne çıkan TAB Gıda'nın Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Kurdoğlu, 1995 yılında inşaat sektöründen bir arkadaşıyla hedefini paylaştı:



- 2000 yılında restoran sayımız 100'e çıkacak.

Arkadaşı güldü:

- Sen hiç 1'den 100'e kadar saydın mı?

Kurdoğlu, TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici ile birlikte şirketle ilgili gelişmeleri, yeni yatırımlarını anlatırken, bugün Burger King, Popeyes, Sbarro, Arby's ve Usta Dönerci ile Çin ve Türkiye'deki toplam restoran sayılarınının 1300'e ulaştığını belirtti:

- Restoran açma tempomuz hızlandı. Örneğin, Çin'de yılda 200 restoran açma planıyla yürüyoruz. Haziran-temmuzda Türkiye'de 50 restoran açacağız. Türkiye'de 600, Çin'de 400 Burger King restoranına ulaştık.

Dikici araya girdi:

- Biz Çin operasyonunu devraldığımızda 45 restoran vardı. 2.5 yılda 400 restorana ulaştık. Burger King'i Urumçi'ye kadar götürdük. Şu anda orada 3 restoran var. 4 tane daha açacağız.

- Açılış için Urumçi'ye gittiniz mi?

- Erhan Bey ve ben henüz gitmedik. BK China'nın CEO'su Ümit Zuvin gitti. Biz de ilk fırsatta gitmeyi planlıyoruz. Kurdoğlu, Çin'de yılda 3 bin, Türkiye'de 10 bin ton kırmızı et tükettiklerini kaydetti:

- Çin'de bir restoranın yıllık cirosu 800 bin dolara yakın. 3-4 yılda 1.1 milyon doları bulur. Türkiye'de 1.1 milyon dolardı. TL'nin değer kaybıyla 1 milyon dolara indi. TL bazında büyümemiz sürüyor.

TAB Gıda'nın toplam cirosuna değindi: 

- Geçen yıl 1.7 milyar lira olan ciromuz bu yıl 2.2 milyar liraya ulaşacak.

- Burger King'te Çin cironuz ne kadar?

- 300 milyon doları buluyor.

BK China'nın hisse dağılımını sorduk, aktardı:

- Yüzde 51'i bizde. Dolayısıyla biz yönetiyoruz. Yüzde 27'si Burger King'in ana şirketine ait. Kalanı yerel bir grubun elinde. Önümüzdeki 4 yılda TAB Gıda'nın 800 milyon dolarlık yatırım yapacağını ifade etti:

- Hedefimiz 2019 sonunda Çin'de 1000 Burger King restoranına ulaşmak. Çin'deki Burger King restoran sayısı Türkiye'yi geçecek. Ata Holding, TAB Gıda'nın ihtiyacı için Türkiye'de tarıma dönük sanayi yatırımlarıyla da dikkati çekiyor...TAB Gıda da Çin'de adım adım başarı hikayesi yazıyor...


TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici, Çin operasyonunu devralmaları sonrası

Türkiye'deki Burger King franchiser'larını topladı, şu bilgiyi de verdi:

- Aranızda Çin'de restoran açmak isteyen varsa, yardımcı olur, yol gösteririz. Bursa'daki 3 ortaklı franchiser şirketi devreye girdi. BK China, Bursalı 3 ortağı Wuhen'e yönlendirdi. Kısa sürede Wuhen'de 5 restoran açıldı. Dünyanın yüzde 25'si 5 yıl sonra bizim olacak TAB Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Kurdoğlu, 100 ülkede yılda 770 Burger King restoranı açıldığını, bunun yüzde 35'ini kendilerinin gerçekleştidiğini vurguladı:

- Dünyada şu anda 13 bin Burger King restoranı var. 1000'i bize ait. Bizim dünyadaki payımız 5 yıl sonra yüzde 20'ye çıkacak. Şu anda Burger King'in en büyük operatörü biziz. Amasya'ya 80 milyon dolarlık yatırım yapıyor TAB Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Kurdoğlu, kendi ihtiyaçlarını karşılamak

üzere Afyonkarahisar'da endüstriyel patates işine girdiklerini anımsattı:

- Burger King için patatesi Özgörkey Holding'ten alıyorduk. Kapasiteleri bize yetmez oldu. Artırmalarını istedik. Tek başlarına yapamayacaklarını gördük. Bunun üzerine birlikte Atakey patates tesisini 75 milyon dolarlık yatırımla devreye aldık. Bu yıl oradan 40 bin ton patates tüketeceğiz. 3-4 yıl içinde 80 bin tona çıkacak. Kırmızı et için de Amasya'da işleme tesisi yatırımı başlattıklarını kaydetti:

- 80 milyon dolarlık yatırım yaptığımız tesis Mart 2016'da açılacak. Burger King için kıyma hazırlayıp, etin kalan bölümünü de markalı olarak pazarlayacak. Amasya'nın 150 kilometrelik çevresinde toplam 1 milyon besi hayvanı var. Bu nedenle Amasya'yı seçtik.


Hürriyet / Vahap Munyar 




Geri Dön