19 / 04 / 2024

Burj Dubai resmen açıldı!

Burj Dubai resmen açıldı!

Dubai'nin finansal krizin eşiğine geldiği bir dönemde geleceğe güveni yansıtan dünyanın en yüksek gökdeleni Burj Dubai dün görkemli bir törenle resmen açıldı



Dünyanın en yüksek gökdeleni Burj Dubai, dün geniş güvenlik önlemleri altında düzenlenen görkemli bir törenle resmen açıldı. Yaklaşık 1 milyar dolara mal olan ve anten kulesiyle birlikte 818 metre yüksekliğindeki Burj Dubai'nin Dubai Emiri Şeyh Muhammed Raşid el Maktum'un katılımıyla düzenlenen açılışında aralarında keskin nişancılar ve sivil polislerin de bulunduğu binden fazla güvenlik görevlisi hazır bulundu. Açılış töreninde 10 bin havai fişekle düzenlenen şovun yanı sıra 868 adet yüksek güçlü "stroboskop" ışığın da kullanıldığı su gösterileri yapıldı.

İŞTE DÜNYANIN EN YÜKSEK BİNASI

İLKLERİN BİNASI
En alt ve en üst katları arasında yükseklik nedeniyle 10 derecelik sıcaklık farkı bulunan 160 katlı gökdelen aynı zamanda pek çok ilke de ev sahipliği yapıyor. Binanın 76'ncı katında dünyanın en yüksekteki havuzu yer alırken, 158'inci kattaki cami ise dünyanın en yüksek camisi olma özelliğini taşıyor. En alt katında ünlü modacı Armani tarafından tasarlanan bir otel bulunan ve 95 kilometre mesafeden bile görülebilen binanın, dünyanın betonarme kütle üzerine çelik konstrüksiyonla devam edilen ilk binası olduğu belirtiliyor. Binada bin 44 daire ve 160 lüks otel odası ve suit bulunuyor.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Abu Dabi'nin 10 milyar doları, Burj Dubai'yi `Halife'ye dönüştürdü

20 yılda küçük bir balıkçı kentini dünyaca ünlü otel ve mühendislik harikası binalarla dolduran Dubai, kriz ortasında 828 metreyle dünyanın en yüksek binasını açtı. Dubai Emiri Şeyh Maktum, Dubai'ye 10 milyar dolarlık destek sağlayan Abu Dabi Emiri Şeyh Halife'ye jest yaparak binanın adını Burj Halife koydu.

SON yıllarda lüks, zenginlik, konfor gibi kelimelerle anılan Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) bağlı Dubai Emirliği geçtiğimiz aylarda yaşadığı mali sorunların izlerini dün açılan ve 828 metre ile "dünyanın en yüksek binası" unvanına sahip Burj Dubai kulesi ile silmek istiyor. Ancak iğneye benzeyen, çelik ve camdan oluşan gövdesi ile "dikey şehir" olarak anılan Burj Dubai'nin adı sürpriz şekilde değiştirildi. Açılışı yapan Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum binaya, kriz ortamında Dubai'ye 10 milyar dolarlık destek sağlayan Abu Dabi Emiri Şeyh Halife'nin adını verdi. Şeyhin ortağı olduğu Emaar Properties'in yaptığı kulenin yüksekliği de ilk kez net olarak dün açıklandı; 828 metre.

Dönüm noktası

Kulenin Dubai için bir dönüm noktası olacağı ve uluslararası arenadaki görünümünü iyileştireceği yorumları yapılıyor. Küçük bir balıkçı kenti iken 20 yılda dünyanın en önemli çekim merkezlerinden birine dönüşen Dubai, yeryüzünün en yüksek binasıyla Arap dünyasını da onurlandırmış oldu. Burj Dubai'nin baş mimarlarından George Efstathiou, "Dünyada inşası süren gökdelenler var ama hiçbiri bu rekoru kıracağa benzemiyor. Piramitler 400 yıl, Sears Tower 20 yıl en yüksek bina olma özelliklerini korumuştu" dedi.

Burj Dubai'nin yapı işlerinden sorumlu mühendisi Bill Baker, "Kulenin Taipei 101'den daha yüksek olmasını istedik. Ama Emaar bizden daha da yükseğe çıkmamızı istedi. Burj Dubai'den çok şey öğrendik. Bence artık kolaylıkla yüksekliği 1 kilometreyi bulan kuleler inşa edebiliriz" diye konuştu. Ağırlığını dengeli bir şekilde dağıtması için 3 kanat halinde "Y" şeklinde inşa edilen Burj Halife'nin yapımında 33 bin metreküp beton ve 31 bin ton çelik kullanıldı. Rüzgarlarda 1.8 metreye kadar esneme özelliği bulunan kulenin çeliğin güneşte genleşmesi nedeniyle de 0.9 metreye kadar genişleyebileceği belirtiliyor. Yüksekliği 818 metreyi bulan kulenin en üst ve en alt noktaları arasındaki sıcaklık farkı 10 dereceyi buluyor.

İran'ı izlemek mümkün

Burj Dubai'nin kulesinin tepesi yaklaşık 96 kilometre uzaklıktan görülebilirken, binanın 124'üncü katındaki gözlem yerinden 80 kilometre uzaklıktaki İran görülebiliyor. 200 katı bulunan binanın 160 katı yerleşim yeri olarak sunulurken diğer katlar hizmetler için ayrıldı. Binada restoran 122'nci, jimnastik salonu 123'üncü ve gece kulübü 143'üncü katta. Binada kullanılan klimaların günde 12 bin ton buzu eritecek kadar güçlü olduğu ve su sisteminin günde 250 bin galon su sağlayacağı belirtiliyor. Kuledeki 57 asansör 1044 daire ve ofislerin yer aldığı 49 kata servis sağlayacak. Asansörlerin çalışmaması halinde kulenin tepesine 3 bin basamaklı bir merdivenle ulaşılabilecek. 7 yıldızlı 160 odalı Georgio Armani oteli de binada yerini aldı. İtalyan modacı Georgio Armani tarafından döşenen otelde 8 restoran, spa, yüzme havuzu, kütüphane, jimnastik merkezi, toplantı salonu ve ziyafet salonu bulunuyor.

4.1 milyar dolar yatırıldı 22 milyon saatte yapıldı

Yükseklik: 828 metre
Kat: 160
Kullanılan beton: 330 bin metre küp
Kullanılan cam: 103 bin metre küp
İnşaat için çalışılan saat: 22 milyon
İnşaat için geçen zaman: 1325 gün
Toplam alan: 464.515 metrekare
Yerleşim alanı: 92.903 metrekare
Ofis alanı: 1 milyon metrekareden fazla
Maliyeti: 4.1 milyar dolar

Burj Dubai'nin kırdığı rekorlar

Dünyanın en yüksek binası.
Dünyada kendi başına ayakta duran en yüksek bina.
Dünyanın en geniş alanda kurulan binası.
Dünyanın gözlem bölümü en yüksekte bulunan binası.
Dünyanın en uzun asansörü (2 dakikada 500 metre yol alıyor).
Hürriyet

Bu binayla Dubai'nin gözü yükseklerde...

İnşaatına 2004'te başlanıp üç günde bir katı bitirilerek tamamlanan, 160 katlı ve 818 metre boyuyla dünyanın en yüksek binası olan Dubai Kulesi (Burj Dubai) dün açıldı

Dünyanın en yüksek binası Dubai Kulesi (Burj Dubai) geniş güvenlik önlemleri altında dün açıldı. 818 metre yüksekliğindeki binanın açılışı Dubai Emirliği'nin mali sıkıntılar içinde olduğu bir döneme denk geldi. Bu yüzden binadaki 28 bin metrekarelik ofis alanı henüz boş. Dünyanın en yüksek binasının resmi açılışı Birleşik Arap Emirlikleri Başkan Yardımcısı, Başbakanı ve Dubai prensi Muhammed Bin Raşid El Maktum'un tahta çıkış günü olan 4 Ocak'ta ses, ışık, su ve havai fişek gösterileri eşliğinde yapıldı.
Kule, en yakın rakibi Tayvan'daki Taipei 101'den 300 m. daha yüksek. Yapımında 12 bin işçinin çalıştığı 160 katlı binanın yapımına 2004'te başlandı ve ortalama üç günde bir kat bitirildi. Dünyanın en yüksek binası 4.1 milyar dolara (6.1 milyar TL) mal oldu. Dubai emirinin şirketi Emaar Properties'in bu en iddialı projesinin 150. katından sonrası çelik konstrüksiyondan oluşuyor. Bu da gökdelene betonarme kütle üzerine çelik konstrüksiyonla devam edilen ilk bina özelliği kazandırıyor.
Geçen yıl hizmete giren Dubai metrosunun gökdelenle bağlantılı istasyonu da binayla birlikte hizmete girdi. Burj Dubai'nin 124'üncü katında halka açık seyir güvertesi oluşturuldu. `Tepede' adlı dünyanın en yüksek güvertesinden şehri ücretsiz seyretmek mümkün.
12 bin kişinin ikamet edip çalışacağı kulenin 8, 38 ve 39'uncu katlarında dünyanın ilk Armani Oteli, 9-16'ncı katlarda da Armani konutları yer alıyor.
Kuledeki 57 asansörün üreticisi olan Otis, insanların gitmek istediği kata daha hızlı ve rahat ulaşabilmesi için hiçbir asansörün 160 katı da gezmeyeceğini söylüyor. Esansörler gidilecek bölüme göre gruplandırılmış. Hızı saatte 40 kilometreye ulaşacak asansörlerle iki dakikada kulenin tepesine ulaşmak mümkün. Fakat ana hizmet asansörü Burj Dubai'nin tam ortasında 504 metre yüksekliğe kadar çıkacak. (aa, ap)

22 milyon saat çalışılarak yapıldı
* Boyu anten kulesiyle birlikte 818 metreye ulaşıyor.

* 95 kilometreden bile görülüyor.

* Gökdelenin 124. katı, dünyanın halka açık, en yüksek ve dışarıda terası bulunan gözlem katı.

* 160 lüks otel odası ve süite sahip.

* Binada 57 asansör, 1044 daire ve 3 bin araçlık yeraltı otoparkı var.

* Binanın dış cephesini ve iki kanadını oluşturan cepheyi kaplayan cam panellerin sayısı 28 bin 261.

* İnşaatta 330 bin ton metreküp beton döküldü, 39 bin ton çelik kullanıldı, toplam 22 milyon saat çalışıldı.

* Binanın 76. katında dünyanın en yüksekte bulunan havuzu olma unvanını elde eden bir havuz yer alıyor.

* Dünyanın en yüksekte bulunan spor salonuysa binanın 126'ncı katında bulunuyor.
Radikal

Daha kiracısı yok ama yine de açıldı
  
818 metrelik Burj Dubai, borç krizindeki Dubai'nin gururu olacak. Binanın dış cephesinde 28 bin 261 cam panel var, bunların tamamını silmek 8 hafta sürüyor

DÜNYANIN en yüksek binası Burj Dubai açıldı. 818 metre yüksekliğindeki Dubai Kulesi'nin açılışı Dubai Emirliği'nin mali sıkıntılar içinde olduğu bir döneme denk geldi. İngiliz gazeteleri Dubai Şeyhi El Maktum'un 169 katlı binayı 'yıkılmadım ayaktayım' mesajı vermek için açtığını yazdı. Çünkü binadan daha yer kiralayan hiçbir Batılı şirket yok. Dubai Kulesi en yakın rakibi Tayvan'daki Taipei 101 binasından 300 metre daha yüksek. Binanın yapı mühendisi Bill Baker, açılış töreni için bulunduğu Dubai'de yaptığı açıklamada, inşaat sürecinde ne kadar yükseğe çıkabileceklerinden emin olmadıklarını, nihai yüksekliğin kendileri için bir keşif ve öğrenme deneyimi olduğunu söyledi.

l YAPIMINDA 12 bin işçinin çalıştığı 160 katlı Dubai Kulesi'nin yapımına 2004'te başlandı ve ortalama 3 günde bir kat bitirildi.
l DÜNYANIN en yüksek binası 4.1 milyar dolara mal oldu. Dubai Emiri'nin şirketi Emaar Properties'in en iddialı projesi Dubai Kulesi'nin 150. katından  sonrası çelik konstrüksiyon. Bu da gökdelene, betonarme kütle üzerine çelik konstrüksiyonla devam edilen ilk bina özelliğini kazandırıyor.
l ANTEN kulesiyle 818 metreye ulaşan Dubai Kulesi'nin en dikkat çeken özelliği yaklaşık 100 kilometre ötedenden bile görülmesi.
l GÖKDELENİN 124. katı, dünyanın halka açık, en yüksek ve dışarıda terası bulunan gözlem katı oldu.
l 160 lüks otel odası ve suite sahip.
l Binada 57 asansör var. En üst kata çıkmak jet asansörle bile 2 dakika sürüyor.
l 1.044 daire, 3.000 araçlık yeraltı otoparkı bulunuyor.
l DIŞ cephesini ve iki kanadını oluşturan cepheyi kaplayan cam panellerin sayısı 28.261.
l DUBAİ Kulesi için 330 bin ton metreküp beton döküldü, 39 bin ton çelik kullanıldı, 22 milyon saat çalışıldı.
l KULENİN zirvesi ile zemin katı arasında 10 derece sıcaklık farkı var.
l BİNANIN dış cephesindeki tüm camları silmek 8 hafta alıyor.
Akşam

Şeyh'ten 818 metrelik başkaldırı

Mali sıkıntılarla gündeme gelen Dubai, 4.1 milyar dolarlık Burj Dubai'yi açarak meydan okudu. 818 metrelik Burj Dubai, 509 metrelik Taipei 101'i geçerek dünyanın en yükseği oldu

Yaklaşık bir ay önce yaşadığı finans kriziyle dünya piyasalarını dalgalandıran Dubai, dünyanın en yüksek binası için meydan okur gibi bir açılış yaptı. Dubai Emiri Şeyh Muhammed Bin Raşid Al Maktum'un şirketi Emaar Properties tarafından 4.1 milyar dolarlık yatırımla inşa edilen Burj Dubai (Dubai Kulesi) dün görkemli bir törenle açıldı.160 katlı Burj Dubai, 818 metrelik yüksekliğiyle dünyanın en yüksek binası olma özelliğini taşıyor. Mimarı Adrian Smith olan Dubai Kulesi en yakın rakibi Tayvan'daki Taipei 101'den 300 metre daha yüksek. Binanın yapı mühendisi Bill Baker, açılış için bulunduğu Dubai'de yaptığı açıklamada, inşaat sürecinde ne kadar yükseğe çıkabileceklerinden emin olmadıklarını, nihai yüksekliğin kendileri için keşif ve öğrenme deneyimi olduğunu söyledi.

6 YILDA TAMAMLANDI

Baker, Burj Dubai'nin ilk tasarımlarında binanın 508 metre yüksekliğindeki Taipei 101'den 10 metre daha yüksek olmasının planlandığını da vurguladı.Yapımında 12 bin işçinin çalıştığı Burj Dubai'nin yapımına 2004'te başlandı ve ortalama 3 günde bir kat bitirildi. Burj Dubai'nin 150'nci katından sonrası çelik konstrüksiyon. Bu da gökdelene, betonarme kütle üzerine çelik konstrüksiyonla devam edilen ilk bina özelliğini kazandırıyor. Binanın açılışında 10 bin havai fişeğin yanı sıra ses ve müzik efektleri ve koreografi edilmiş su gösterileri yapıldı. Açılışta ayrıca 868 adet yüksek güçlü `stroboskop' ışık, binanın dış cephesine entegre edildi ve bir dizi hipnotik ışıklandırma yapıldı. Açılış törenindeki gösterilerin organizasyonu için Fransız, İngiliz ve ABD'li uzmanlardan da yardım alındı. Gösteri, üç ayrı gösteri havai fişek şovuyla tamamlandı. Açılışı 400'ün üzerinde medya mensubu izledi. 

95 km uzaktan görülebiliyor 

o 95 km uzaklıktan Burj Dubai'nin tepe noktası görülebiliyor.

o Dünyanın halka açık en yüksek ve dışarıda terası bulunan gözlem katı olan `At The Top, Burj Dubai' bölümü Burj Dubai'nin 124'üncü katında yer alıyor.

o 160 lüks otel odası ve suite sahip.

o 12. kattaki ilave dahil 49 ofis katı bulunuyor.

o 1.044 toplam apartman dairesi

o 3.000 yeraltı park yeri

o 5.500 kilogram hizmet kapasitesine sahip kule asansörü

o 12.000: Binanın yapım aşamasında çalışan işçi sayısı.

o 31.400 metre ton bazında: Burj Dubai'nin temelinde kullanılan çelik inşaat demiri.

o 28.261: Burj Dubai'nin dış cephesini ve iki kanadını oluşturan cepheyi kaplayan cam panellerin sayısı.

o 15.000 litre: Kulenin soğutma tesisatında biriken ve bahçe sulamasında kullanılacak olan su miktarı.

o 19 hektarlık yeşil peyzaj Burj Dubai'yi çevreliyor.

Kentte krizin `yoğun' etkisi yok 

Kurban Bayramı öncesinde Dubai Hükümeti'ne ait Dubai World'ün borç ödemelerini erteleyeceği açıklamasının ardından dünya piyasalarında dalgalanmalar yaşanmıştı. Ana geliri turizm, finans ve emlaktan oluşan ve Dubai World'un borç yapılandırma talebi üzerine dünyada `yeni bir finansal kriz mi geliyor' korkusunu yaşatan kentte, krizin yoğun etkisi gözlenmiyor. Abu Dabi Emirliği'nden 10 milyar dolar acil yardım alan Dubai, bunun 4.2 milyar dolarlık kısmı, Dubai World'un emlak bölümü olan Nakheel şirketinin vadesi gelen borcu için kullandı. Dubai'nin toplam borcu 80 milyar dolara ulaşıyor. Dubai'nin ilk çeyrekte 4.9 milyar dolar borç ödemesi bulunuyor.
Star

Burj Dubai'nin adı Halife oldu

Kule "Halife"gece de böyle süslendi.

Şeyh Muhammed Bin Raşid Al Maktum açılışını yaptığı, `Burj Dubai' (Dubai Kulesi) diye bilinen ve dünyanın en uzun binası olan 818 metrelik gökdelenin adının `Halife' olduğunu ilan etti

Birleşik Arap Emirlikleri'nden Dubai'nin Şeyhi Muhammed Bin Raşid Al Maktum'un, emirliğini bir dünya markası haline getirme çabasının son halkası olan ve adı düne kadar "Burj Dubai" (Dubai Kulesi) diye bilinen 818 metre uzunluğundaki gökdelen düzenlenen törenle açıldı. Seyh Al Maktum, törende, gökdelenin adının "Halife" olduğunu ilan etti.
"Halife Kulesi"nin açılmasıyla dünyanın en yüksek yapısı ünvanı da 700 yıl sonra yeniden Arap dünyasının eline geçti: 1311 yılında İngiltere'de Licoln Kathedrali inşa edilerek o devrin en yüksek yapısı Gize Piramitleri'ni geçmişti.

Plansız büyüdü
Halife Kulesi tam bir mühendislik harikası olarak gösteriliyor, bina en yakın rakibi Taipei 101'den 300 metre daha yüksek. Yapı mühendisi Bill Baker, açılış töreni için bulunduğu Dubai'de
yaptığı açıklamada, kulenin ilk tasarımlarında binanın 508 metre yüksekliğindeki Taipei 101'den 10 metre daha yüksek olmasının planlandığını söyledi. İnşaat başlarken ne kadar yükseğe çıkacaklarından emin olmadıklarını ekleyen Baker, nihai yüksekliğin ancak inşaat ilerledikçe belirlenebildiğini ifade etti.
Dubai emirinin şirketi Emaar Properties'in en iddialı projesi 1.6 milar doları aşkın maliyetli Halife Kulesi'nin yapımında 12 bin işçi çalıştı. 2004'de yapımına başlanan 169 katlı gökdelenin ortalama 3 günde bir katı bitirildi. 150. katından sonrası çelik konstrüksüyon olan bina, aynı zamanda betonarme kütle üzerine çelik konstrüksüyonla devam edilen ilk bina olma özelliğini de taşıyor.
Dubai polis müdürü Tümgeneral Muhammed Eid El Mansuri, dün yapılan açılışta aralarında keskin nişancılarla sivil polislerin bulunduğu 1000'den fazla polisin görev yaptığını söyledi.

Neden Halife ismi verildi?
Dubai'de dün açılışı yapılan `Dubai Kulesi'nin isminde son anda bir sürpriz yaşandı. Geçtiğimiz günlerde 26 milyar dolarlık borç nedeniyle patlak veren mali krizle sarsılan Dubai'nin imdadına Abu Dabi yetişmişti. Abu Dabi, zor durumdaki komşusu Dubai'ye 10 milyar dolar vermişti. Dubai Şeyhi Al Mektum da dün Abu Dabi Yöneticisi ve BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife Bin Zayıd Al Nıhayyan'a ithafen `Şeyh Halife'nin ismini kuleye vererek bir nevi `jest' yapmış oldu.

 22 milyon saat çalışıldı
-  Halife Kulesi için 330 bin ton metre küp beton döküldü, 39 bin ton çelik kullanıldı, 22 milyon saat çalışıldı.
-  Dış cephesini ve iki kanadını oluşturan cepheyi kaplayan cam panellerin sayısı 28 bin 261.
-  Gökdelen 95 kilometreden uzaktan bile görülüyor.
-  Binada 57 asansör, 1044 daire, 3000 araçlık park yeri var.
-  Binanın havalandırma sistemi günlük 12 bin 500 ton buzun eritilmesine denk enerjiye ihtiyaç duyuyor, gökdelen günde 15 milyon galon su tüketiyor.
-  Dünyanın en uzun yapısı aynı zamanda en büyük alışveriş merkezine bağlı.
Milliyet

En yüksek binaya muhteşem tören  
 
Dubai, dünyanın en yüksek binasının açılışını yaparak tarihe geçti. 800 metre yüksekliğindeki Burj Dubai'nin açılış töreni, havai fişek, ses ve su gösterileriyle izleyenleri büyüledi. 95 kilometre uzaklıktan görülebilen 160 katlı kule, yükseklik rekorunu 508 metre ile Tayvan'daki Taipei 101'den devraldı. 
 
Yüksekliği 800 metreyi bulan dünyanın en yüksek binası Burj Dubai, görkemli bir törenle açıldı. Dubai Prensi Muhammed bin Raşid El Maktum'un tahta çıkış gününde (4 Ocak) yapılan açılış töreni tam bir ses, ışık, su ve havai fişek şölenine dönüştü. İnşasına 21 Eylül 2004 tarihinde başlanan 160 katlı Burj Dubai'nin açılışında 10 bin havai fişeğin yanı sıra ses ve müzik efektleri ve koreografi edilmiş su gösterileri yapıldı. Emaar Emlak tarafından yaklaşık 4,1 milyar dolara mal olan binanın dış cephesine 868 adet yüksek güçlü 'stroboskop' ışık entegre edildi. Hipnotik ışıklandırma da yapılan organizasyon için Fransız, İngiliz ve Amerikalı uzmanlardan yardım alındı. 'Çöl çiçeğinden Burj Dubai'ye', 'Kalp atışı ve Dubai' ve 'Birleşik Arap Emirlikleri'nden dünyaya' isimli üç bölümden oluşan gösteri, havai fişek şovuyla sona erdi. Burj Dubai'nin etrafında belirli noktalara dev ekranlar kuruldu ve dört yüzün üzerinde medya mensubu gösteriyi takip etti. Halkın büyük rağbet gösterdiği açılışı, tahmini olarak tüm dünyada 2 milyarın üzerinde kişi televizyonlardan seyretti.

Burj Dubai'ye dünyanın en yüksek alışveriş merkezi Dubai Mall, 30 bin konut, dokuz otel, 19 mesken kule ve 3,5 kilometre uzunluğunda bir bulvar eşlik ediyor. Kule kompleksinin maliyetinin 20 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.

Dünyanın en yüksek binasının 124'üncü katı, halka açık seyir güvertesi olarak tasarlandı. İsteyenler 'Tepede' isimli dünyanın en yüksek güvertesinden şehri ücretsiz seyredebilecek. Toplam 12 bin kişinin ikamet edeceği ve çalışacağı kuleye gelecek aydan itibaren taşınılacak. 8'inci kat ve 38 ve 39'uncu katlarda dünyanın ilk Armani oteli ve 9'dan 16'ıncı kata kadar da Armani konutları olacak. Kuledeki 57 asansör, misafirlerin gitmek istediği kata daha hızlı ve rahat ulaşabilmesi amacıyla 160 katı ziyaret etmeyecek. Bunun yerine asansörler gidilecek bölüme göre gruplandırılacak. Hızı saatte 40 kilometreye ulaşacak asansörlerle iki dakikada kulenin tepesine ulaşmak mümkün.
Zaman/Rüştü K. Soydan


Geri Dön