19 / 04 / 2024

Bursa Çarşıbaşı'nda yıkım çalışmaları tam gaz!

Bursa Çarşıbaşı'nda yıkım çalışmaları tam gaz!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi dahilinde yıkım çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi son olarak  Pirinç Han’ın arka tarafındaki bir binanın daha yıkımını gerçekleştirdi. 



Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin önemli projelerinden Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım projesi kapsamında Kızılay, Merkez Bankası, İşkur binaları ile 350 yıllık Esir Dede Türbesi etrafındaki 15 dükkânın yıkım işlemlerinin ardından irinç Han’ın arka tarafındaki bir binanın daha yıkımını tamamladı.

Milliyet'te yer alan habere göre; Osmanlı'nın ilk başkenti olan Bursa'da 14. yüzyılda inşa edilen 16. yüzyılda han, bedesten ve çarşıların oluşumuyla gelişimini bitiren Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ni eski ihtişamına kavuşturacak proje aşama aşama ilerliyır. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da desteklenen projesinde, Kızılay, İşkur, Merkez Bankası binalarının yıkımıyla 600 yıllık Ulu Cami’nin, Cemal Nadir Caddesi üzerinden de gün yüzüne çıktı. Ardından Pirinç Han’ın arkasındaki Bursalı Esiri Mehmet Efendi olarak tanınan 40’ıncı Osmanlı şeyhülislamına ait türbenin etrafını çevreleyen 15 dükkân da yıkılmıştı. Böylelikle Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, etrafını çevreleyen binalardan arındırılarak yeniden görünmeye başladı. 

Bursa Çarşıbaşı nda yıkım çalışmaları tam gaz!

BİR BİNA DAHA YIKILDI 

Bölgede aralıksız devam eden çalışmalar kapsamında, Pirinç Han ve yıkılan Kızılay binasının arkasındaki bir binanın daha yıkımı Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlandı. Çevre güvenliğinin alındığı çalışmada, ekipler kısa sürede yıkımını tamamlandı. 

Bursa Çarşıbaşı nda yıkım çalışmaları tam gaz!

BAŞKAN AKTAŞ: TARİHİ DOKU, ŞEHİR İLE BÜTÜNLEŞECEK 

Çalışmalar hakkında açıklama yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Çarşıbaşı, tam anlamıyla bir açık hava müzesi olan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nin girişidir. Bölgede 14 han, 1 bedesten, 13 açık çarşı, 7 üstü örtülü çarşı, 11 kapalı çarşı, 4 pazar alanı, 21 cami, 177 sivil mimarlık örneği yapı, 1 okul ve 3 türbe bulunuyor. Sultan külliyeleri ve Cumalıkızık ile birlikte Bursa’nın UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almasını sağlayan bu alan, korunması ve gelecek nesillere taşınması gereken evrensel bir miras. Proje kapsamında, Cemal Nadir Caddesi üzerinde ve Zafer Plaza’dan başlayıp Ulucami’ye kadar uzayan bölgede yer alan ‘sonradan yapılmış’ binaların kaldırılarak, tarihi alanın açığa çıkması sağlanacak. Bu sayede hem şehrimize bir meydan kazandırılacak hem de tarihi kimliğimiz gün yüzüne çıkarılacak. Tarihi doku, şehir ile bütünleşecek” dedi.

Bursa'da 70 bin konut dönüşüme giriyor!


Geri Dön