16 / 04 / 2024

Bursa Erkek Lisesi 1,3 milyon TL'ye restore ediliyor!

Bursa Erkek Lisesi 1,3 milyon TL'ye restore ediliyor!

Sultan Abdülhamid Han tarafından modern eğitim için yaptırılan 133 yıllık tarihi Bursa Erkek Lisesi 1,3 milyon liraya restore ediliyor.



Başbakanlar Ferit Melen ve Mesut Yılmaz ile Başbakan Yardımcıları Kamuran İnan, Ertuğrul Yalçınbayır gibi ünlü isimleri mezun eden okuldan çok sayıda sanatçı ve bakan da çıktı. Eski adı Bursa Mekteb-i Sultanisi olan okulda incelemelerde bulunan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, tarihi binanın tekrar Anadolu Lisesi olarak önümüzdeki eğitim yılında kullanılmaya başlanacağını söyledi. 


Bursa’da 1883 yılında Sultan Abdülhamit Han tarafından yaptırılan şehrin köklü eğitim kurumlarından Erkek Lisesi, eski ihtişamında hizmet vermek için gün sayıyor. Bursa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (Bursa YİKOP) tarafından ihaleye çıkan ve 1,3 milyon liraya restorasyonu yapılan Bursa Mekteb-i Sultanisi (Erkek Lisesi) Temmuz ayında tekrar hizmete girecek.


VALİ KARALOĞLU YAKINDAN TAKİP EDİYOR 

Restorasyon çalışmalarını yakından takip eden Bursa Valisi Münir Karaloğlu, “Bu okul, en eski eğitim yapılarından bir tanesidir. Bu okul çok sayıda kültür, sanat, siyaset ve devlet adamı yetiştirmiş önemli bir kurumumuzdur. Şu anda okul yeni binalarında eğitimine devam ediyor. Ama bizim arzumuz tarihi binayı tekrar ayağa kaldırmak. Tekrar çocuklarımız bu binanın sınıflarında eğitim görsünler. Bu binada tarihi teneffüs etsinler. Şu anda çatısı yenilenen tarihi binada restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah yeni öğretim yılı ile beraber hizmete açmış olacağız. Çocuklarımız tarihi okulda fen laboratuvarı, kütüphane, sergi ve tiyatro salonu olarak yeni sosyal alanları kullanacaklar. Ama arzumuz bütün talebelerin bu binayı kullanmasıdır” dedi.


SULTAN ABDÜLHAMİT HAN'IN ESERLERİNE SAHİP ÇIKILIYOR

Sultan Abdülhamit Han tarafından Bursa'ya kazandırılan Teleferik'teki Işıklar Askeri Lisesi ile Hürriyet'teki tarihi Ziraat Mektebi ile ilgili de çalışmaların aolduğunu belirten Vali Karaloğlu, “Bu binalar aynı dönemde yapılmış ve aynı karakteristik özelliğe sahip binalardır. Askeri Lise şu anda zaten eğitimine devam ediyor. Tabi biz yine Bursa Valiliği YİKOP olarak Işıklar'da istenen tamiratları hemen yapıyoruz. Okul müdürlüğünün bizden talepleri oldu. Bu talepleri karşılıyoruz. Tarım Lisesi ile ilgili olarak ise orada da ciddi bir restorasyon ihtiyacı var. Projeler hazırlanıyor. Kültür Varlıkları Kurulundan geçtikten sonra restorasyon ihalesini yapacağız. Zirai eğitim maksatlı kullanmaya devam edeceğiz” diye konuştu.


OKULUN TARİHÇESİ

Bursa'nın ilk okulu olan Anadolu Erkek Lisesi 19. asır sonlarında başlatılan eğitim seferberliği sırasında 1883 yılında Veli Şemsettin Mahallesindeki Necip Bey konağında Mülkiye İdadisi adıyla iki sınıflık bir okul olarak hizmete alındı. İki sene sonra ise sınıf sayısı dörde çıkarıldı. 1889'da okul, rüştiye sınıflarını da içine alarak Sultan Abdülhamit hanın talimatıyla yedi sınıflı hale getirildi. Sonra da Mektebi Sultani oldu. 1894’te yatılı hale getirilen Bursa Erkek Lisesinin 1903-1906 yılları arasında kütüphane, yemekhane, iç avludaki kapalı bir teneffüshane faliyet gösterir hale getirildi. 1911’de de hamam ilave edildi. Yatılı olması sebebiyle Anadolu'nun birçok şehrinden Bursa'ya gelen zeki talebeler bu okulda yetişti.


Yunan işgalinde binanın bir kısmı hastane olarak kullanılan Sultan Abdülhamid Han tarafından yaptırılan 133 yıllık okul, 1923-1924 ders yılında 'Sultanî' ismiyle liseye çevrildi. Okulda, Reşat Nuri Güntekin, Orhan Şaik Gökyay, Kazım Baykal, Ziya Samar, Süleyman Nazif gibi ünlü isimler öğretmenlik yaptı. Yetiştirdikleri öğrenciler ise bilim, sanat, politika ve sosyal hayatta önemli görevler üstlendi. Sait Faik Abasıyanık öğrenciyken ilk hikâyesini Bursa Erkek Lisesi'nde yazdı. Türkiye'nin en iyi liselerinden biri olarak kabul edilen okul 2005 yılından itibaren Anadolu Lisesi olarak öğretime devam ediyor.


Kent Gazetesi


Geri Dön