29 / 03 / 2024

Bursa Nilüfer Batı Gelişme Bölgesi İmar Planı kabul edildi!

Bursa Nilüfer Batı Gelişme Bölgesi İmar Planı kabul edildi!

Nilüfer Eko-Kent Planı, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 3 defa ret edilince aynı bölge için Nilüfer Batı Gelişme Bölgesi Uygulama İmar Planı hazırlandı. Plan Nilüfer Belediye Meclisi’nde kabul edildi.



Nilüfer Belediyesi’nin prestij projesi Nilüfer Eko-Kent Planı, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 3 defa ret edilince aynı bölge için Nilüfer Batı Gelişme Bölgesi Uygulama İmar Planı hazırlandı. Nilüfer Belediye Meclisi’nde kabul edilen plana ilişkin konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Dilerim bu plan çeşitli nedenlerle ile reddedilmez. Çünkü bu planın biran önce gerçekleştirilmesine ihtiyaç var” dedi.


Nilüfer’in Görükle ve Kayapa bölgelerinde uzun zamandır beklenen imar planı Nilüfer Belediye Meclisi’nde görüşülerek kabul edildi. Daha önce 200 bin kişiye yönelik hazırlanan Nilüfer Eko-Kent Planı Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde tam 3 kez ret edilerek geri gönderilince, Nilüfer Belediyesi yeni bir imar planı hazırladı. Bu çerçevede hazırlanan Nilüfer Batı Gelişme Bölgesi Uygulama İmar Planı Nilüfer Belediye Meclisi’nin Haziran ayı toplantısının ikinci birleşiminde gündeme geldi.


Kurum görüşleri doğrultusunda katılımcı bir süreçte Nilüfer Belediyesi tarafından hazırlanan, yaklaşık 600 hektarlık alanı kapsayan ve 80 bin kişinin yaşaması öngörülen 1/1000 ölçekli Nilüfer Batı Bölgesi Uygulama İmar Planı ve ekolojik kentsel tasarım rehberi de uygun bulundu.


Bursa Görükle ve Kayapa bölgelerinde, üst ölçekli planda gelişme konut alanı olarak ayrılan bölgenin planı, uzun zamandır beklenen bir plandı. Nilüfer Eko-Kent Planı’nın daha önce 3 kez Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ret edildiğini hatırlatan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Maalesef 3 kez tekrar tekrar gönderilmesine rağmen geri gönderilen ya da reddedilen plandan sonra arkadaşlarımız bu çalışmayı yaptı. Ben önce emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu plan artık çeşitli nedenlerle reddedilmez diye düşünüyorum. Çünkü bu bölge Nilüfer’in gelişme bölgesi bu nedenle ve bir an önce planın gerçekleştirilmesine ihtiyaç var. Daha önce yaptığımız plan ile birlikte bütünsellik sağlanmamış olacak. Daha önceki plan tümü ile yaklaşık 200 bin civarında kişiyi barındırabilecek bir bölgeyi kapsıyordu. Ama şimdi parçalanarak yapılmış bir plan olarak karşımızda. Gönülden ve seve seve yaptığımız bir plan değil. Gönlümüz Eko-Kent Planı’ndan yanaydı. Birileri işitsin, duysun. Bu kentin geleceği ile hiç kimse oynamasın istiyoruz. Bu kentin gelişmesini ve yaşanılası bir kent olmasını istiyorsak doğru plan anlayışları uygulamamız lazım. Bölgenin planlanması gerekmektedir ve en kötü plan plansızlıktan daha iyidir" dedi. Başkan Bozbey’in konuşmasının ardından Nilüfer Batı Gelişme Bölgesi Uygulama İmar Planı, yapılan oylamada Adalet ve Kalkınma Partili Meclis üyelerinin çekimser oylarına karşın oy çokluğu ile Nilüfer Belediye Meclisi’nde kabul edildi.


Bursa A Gazete 



Gazete Bursa yazarlarından Muharrem Karabulut olayı şu şekilde ele aldı;


Bursa’da gerçekten garip olaylar oluyor. Vatandaşın mallarının nasıl birilerine peşkeş çekildiğine, bu kentin geleceğine nasıl ipotek konulmak istendiğine dair olaylar birbiri ardına devam ediyor.


Bazıları, bu olaylar karşısında sessiz kalmayıp gerekeni cesaretle yapıyor.


Bazıları ise, rant cephesinin değirmenine su taşımaya alışkın olduklarından, temcit pilavı gibi aynı planları gündeme getirip duruyor.


Tabi, işin ucunda rant ve işin ucunda koltuk sevdası olduğu sürece bu rant tartışmalarının son bulmasını beklemek, bana göre öküzün altında buzağı aramaya benzer.


Nilüfer Belediyesi Basın bürosundan geçilen haberin özeti şöyle :


Nilüfer’in Görükle ve Kayapa bölgelerinde uzun zamandır beklenen imar planı Nilüfer Belediye Meclisi’nde görüşülerek kabul edildi.


Daha önce, 200 bin kişiye yönelik hazırlanan Nilüfer Eko-Kent Planı Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde tam 3 kez ret edilerek geri gönderilince, Nilüfer Belediyesi yeni bir imar planı hazırladı. Bu çerçevede hazırlanan Nilüfer Batı Gelişme Bölgesi Uygulama İmar Planı Nilüfer Belediye Meclisi’nin Haziran ayı toplantısının ikinci birleşiminde gündeme geldi.Kurum görüşleri doğrultusunda katılımcı bir süreçte Nilüfer Belediyesi tarafından hazırlanan, yaklaşık 600 hektarlık alanı kapsayan ve 80 bin kişinin yaşaması öngörülen 1/1000 ölçekli Nilüfer Batı Bölgesi Uygulama İmar Planı ve ekolojik kentsel tasarım rehberi de uygun bulundu.


Bursa Görükle ve Kayapa bölgelerinde, üst ölçekli planda gelişme konut alanı olarak ayrılan bölgenin planı, uzun zamandır beklenen bir plandı. Nilüfer Eko-Kent Planı’nın daha önce 3 kez Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ret edildiğini hatırlatan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Maalesef 3 kez tekrar tekrar gönderilmesine rağmen geri gönderilen ya da reddedilen plandan sonra arkadaşlarımız bu çalışmayı yaptı.”


Bu haberden anlaşılan şu; Nilüfer Belediyesi kendi deyimiyle Ekokent, halkın deyimiyle Ekorant planından bir türlü vaz geçmiyor. Planın geçmişi ise şöyle; önce ismi Dubai Kent diye duyurulan ve Arapların yatırım için kuyrukta beklediği açıklanan bir rantiye projesi bu kentte dayatılmak isteniyor. Büyükşehir Belediyesi ise bu dayatmaya karşı çıkıyor.


Projenin ve planlama bölgesinin ismi Dubai tutmayınca Prestij Bölge olarak adlandırılıyor. Bölgedeki vatandaşlar yapılan planlama çalışmasını öğrendiğinde ise şiddetle karşı çıkıyorlar. “Bizim arsa ve arazilerimiz üzerinde kimsenin ipotek koymasına izin vermeyeceğiz” diye Nilüfer Belediyesine tepki gösteriyorlar.


Belediye bu kez işi sağlama almak niyetinde ve iddialara göre kapalı kapılar arkasında veya bazı emlakçıların bürolarında hazırlanıp, müteahhitlere ucuza satılan parsellerin, arsa ve arazi sahiplerinin parselleriyle birleştirilmesiyle, bölgede modern kent kurulacağı konuşuluyor. Halk, kendi arsasında başkalarının da ortak olduğunu görünce bu kez ismi Ekokent olarak değiştirilen plana direkt “ekorant” ismi verip tepki gösteriyor. Bu planlar, Nilüfer Belediye ile Büyükşehir Belediyesi arasında açıklamadan öğrendiğimiz kadarıyla üç kez veto yiyip geri gönderilmiş.


Anladığımız kadarıyla Nilüfer Belediyesi bu plan sevdasından bir türlü vaz geçmemiş. Yine aynı planları belli bir bölgesini parçalamış ve Ekokent ismiyle Ekorant olarak çıkaramadığı planları bu kez parçalayıp aynen çıkarmaya niyet etmiş. Yeni planlamanın imsi de Nilüfer Batı Gelişme Bölgesi Uygulama İmar Planı olarak değiştirilmiş.


Tabi, alınan bu yeni kararla iddialara göre, rant cephesi ve bölgedeki arsa ve arazileri bulunan müteahhitlerin de isteği yine Nilüfer Belediyesi tarafından yerine getirilmiş. Hani halk arasında bir tabir var, derler ya, “sağ kulağını sol elle göstermek” diye.Nilüfer Belediyesi bu kez önce planın ismini değiştirmiş, sonra aynı planları ısıtıp yeniden servis etmeye başlamış.


Plan, AK Parti’nin çekimser kalması üzerine CHP oylarıyla bir kez daha geçti. Rantiye öyle sanıyorum ki yine ellerini avuçlarını ovalamaya başladı. Plan Büyükşehir’in meclisinde gündeme gelecek. Bakalım ne karar çıkacak?


Gazete Bursa/ Muharrem KARABULUT



Haber Hürriyet Bursa Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Nilüferin Görükle ve Kayapa bölgelerinde uzun zamandır beklenen imar planı Nilüfer Belediye Meclisinde görüşülerek kabul edildi. 


Daha önce 200 bin kişiye yönelik hazırlanan Nilüfer Eko-Kent Planı Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinde 3 kez reddedilerek geri gönderilse de, Nilüfer Belediyesi yeni bir imar planı hazırladı. Bu çerçevede hazırlanan Nilüfer Batı Gelişme Bölgesi Uygulama İmar Planı Nilüfer Belediye Meclisi'nin Haziran ayı toplantısının ikinci birleşiminde gündeme geldi.


GELİŞME BÖLGESİ 


Bursa Görükle ve Kayapa bölgelerinde, üst ölçekli planda gelişme konut alanı olarak ayrılan bölgenin planı, uzun zamandır beklenen bir plandı. Nilüfer Eko-Kent Planı'nın daha önce 3 kez Bursa Büyük şehir Belediye Meclisi'nde ret edildiğini hatırlatan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey. "Maalesef 3 kez tekrar tekrar gönderilmesine rağmen geri gönderilen ya da reddedilen plandan sonra arkadaşlarımız bu çalışmayı yaptı. Bu plan artık çeşitli nedenlerle reddedilmez diye düşünüyorum. Çünkü bu bölge Nilüfer in gelişme bölgesi bu nedenle ve bir an önce planın gerçekleştirilme sine ihtiyaç var. Daha önce yaptığımız plan ile birlikte bütünsellik sağlanmamış olacak. Daha önceki plan tümü ile yaklaşık 200 bin civarında kişiyi barındırabilecek bir bölgeyi kapsıyordu. Ama şimdi parçalanarak yapılmış bir plan olarak karşımızda. Gönülden ve seve seve yaptığımız bir plan değil. Gönlümüz Eko-Kent Planı'ndan yanaydı" dedi. 


Başkan Bozbey in konuşmasının ardından Nilüfer Batı Gelişme Bölgesi Uygulama İmar Planı yapılan oylamada AK Partili Meclis üyelerinin çekimser oylarına karşı oy çokluğu ile kabul edildi. 



Hürriyet Bursa


Geri Dön