23 / 04 / 2024

Bursa'da büyük dönüşüm hız kesmiyor!

Bursa'da büyük dönüşüm hız kesmiyor!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 600 bin konutun bulunduğu şehirde riskli 70 bin konut tespit edildiğini, şehrin geleceğini tehlikeye atmadan kentsel dönüşümü rantsal dönüşüme çevirmeden 6-7 mahallede acil 20 bin konutla ilgili çalışma başlattıklarını söyledi.



Kentsel dönüşümün öncelikli konularından bir tanesi olduğunun altını çizen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa'da yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Dünya'da Esra Özarfat'ın haberine göre; "İzmir depremi bir şeyi daha gösterdi ki bizim kentsel dönüşüm rantsal dönüşüme dönüştürmeden emsal ve kat artışına gitmeden, şehrin geleceğini tehlikeye atmadan, sağlıkli dönüşümü gerçekleştirmemiz gerekiyor. Biz 70 bin konut tespit ettik. K1sa vadede bunlardan acil olan 20 bin konutun dönüşümü ile ilgili çalışmaya başladık. Ama ben vatandaşımızın da taşın altına elini koymasıyla bu sürenin çok daha hızlı şekilde yol alınacağını ifade etmek istiyorum. Önümüzde 3,5 yıllık bir süremiz var. Bu noktada çok büyük rakama ulaşacağımızı tahmin ediyorum” dedi.

Bursa da büyük dönüşüm hız kesmiyor!

Dikey büyüme kredi desteğiyle azaltılacak 

Merinos altı denilen 6-7 mahalle ile Altıparmak'taki dönüşümün öncelikli olduğuna işaret eden Başkan Aktaş, "Şu an Yıldırım ilçesi Erdoğan Caddesi üzerinde ve Yavuzselim'de yaptığımız anlaşmalar var. Yeni binalar bir taraftan yapılırken, bir taraftan da mevcut binalarla alakalı dönüşümler gerçekleştirmeye çalışacağız. Akpınar Mahallesi'nde ilk etapta 1050 konut var. Normalde burada 2 bin 230 konutumuz var. 430 dönümlük bir alan, ben vatandaşlarımızın bu konuda süreci onaylamasını bekliyorum. Onayladıkları andan itibaren çalışmaları hemen başlatacağız. Vatandaşımızın da bakanımızın ifade ettiği üzere kabaca 100 bin ile 150 bin arası 12 yıl vadeli ödeme yapması planlanıyor. Yoksa 3 katlı binaları 13 katlara çıkartarak kentsel dönüşüm yapma düşüncesi dikey büyümeyi karşımıza getireceği gibi şehrin geleceğini de tehdit eden bir unsur olur” diye konuştu.

4 bölgede anlaşma sağlandı 

Zaman içinde yıpranan alanları iyileştirerek, depreme dayanıklı konutlarla güvenli yaşam alanları oluşturmayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi'nin, Yıldırım'ın Yiğitler, Esenevler ve 75. Yıl mahallelerini kapsayan bölgede halk sahipleriyle anlaşmaya başladığını söyleyen Alinur Aktaş, “Toplam 6,19 hektar alanı kapsayan, üzerinde 184 yapı ve 350 hak sahibinin bulunduğu 3 bölgeden oluşan kentsel dönüşüm projesinin birinci bölgesinde, 9 bin 425 metrekare alanlı 1.etap yapılacak. Projenin uygulanacağı alanda halen 22 adet yapı ve toplam 62 hak sahibi bulunurken, zemin artı 7 kat olarak planlanan 3 blokluk projede toplam 133 daire yapılacak. Proje kapsamında hak sahipleri, hak edişlerinin en çok yüzde 30'una tekabül eden metrekareye kadar borçlanabilecekler" dedi.

Bursa da büyük dönüşüm hız kesmiyor!

TARİHİ PROJELER DE TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR

Osmanlı'nın ilk başkenti olan Bursa'da tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'ni etrafını çevreleyen binalardan arındırarak yeniden gün yüzüne çıkaracak proje de hız kesmeden devam ediyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da desteklenen projesinde, çalışmalar kapsamında Kızılay, İşkur ve Merkez Bankası binası ile Pirinç Han'in hemen arkasındaki Bursalı Esiri Mehmet Efendi olarak bilinen 40'ıncı Osmanlı şeyhülislamına ait türbenin etrafını saran 15 dükkanın yıkımı da tamamlandı. Bölgenin simge eserlerinden 6 asırlık Koza Han da zemin iyileştirme çalışmalarında sona gelindi.

1.5 milyon konut acil dönüşecek!

Bursa'da kentsel dönüşüm başlıyor! 


Geri Dön