25 / 04 / 2024

Bursa'da kentsel dönüşüm şart!

Bursa'da kentsel dönüşüm şart!

‘Gelişen Bölgeler Zirvesi’nin yenisi Bursa’da gerçekleşti. Toplantıya katılan yerel yönetim ve gayrimenkul sektörü temsilcileri tarım, sanayi ve turizm şehri Bursa’da inşaat sektörünün de büyüme gösterdiğine dikkat çekti.



Hürriyet tarafından düzenlenen, gayrimenkul sektörünün sorunlarını dinlemek, çözümü için de destek sağlamak amacıyla gerçekleşen ‘Gelişen Bölgeler Zirvesi’nin 5’incisi Bursa’da yapıldı. Kamu ve özel sektörün yoğun katılımıyla gerçekleşen toplantıda Bursa’nın gelişim potansiyeli, sorunları ve çözüm yolları masaya yatırıldı. Bursa’nın tarım, sanayi ve turizm şehri olarak anıldığını belirten konuşmacılar, Bursa’da kentsel dönüşüme de ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Aldığı göç ile büyüyen şehirde sağlıksız yapı stoğunun yenilenmesi gerektiğini belirten sektör temsilcileri, tarihi dokuyu koruyarak yoğunluğu arttırmadan yaşanabilir bir şehir yaratmak gerektiğini dile getirdi.


BURSA GELECEĞİNE GÜVENİYOR

Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi Müdür Yardımcısı Sadi Özdemir’in moderatörlüğündeki toplantıda konuşan Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, son 40 yılda şehrin muazzam bir büyüme gerçekleştirdiğini söyledi. Ergin, “Gelişen Bölgeler Zirvesi’nin 5’incisini Bursa’da yapmamız verdiğimiz önemin göstergesi. Bursa Hürriyet eki ile biz de Bursa’nın bir parçası olduğumuzu gösteriyoruz” dedi. Gayrimenkul sektörünün yeni konut, ofis ve alışveriş merkezi projelerinin yanında kentsel dönüşüm ve yabancıya mülk satışı ile gelişimini sürdürdüğünü belirten Sedat Ergin, “Bugün bu toplantı gösterdi ki herkesin Bursa’nın geleceğine güveni tam. Şehrin daha da gelişeceği konusunda hiçbir endişe yok. Bursa’nın önünde büyük fırsatlar var. Elbette gelişim sürecinde sıkıntılar da olabilir. Göç ile artan nüfus; sosyal, ekonomik ve çevresel sıkıntılar yaratabilir. Bunların bugün konuşulması ve çözüm için planlamaların yapılması oldukça önemli. Bursa Türkiye’nin geleceğinin önemli güvencelerinden biri” dedi. Bursa’nın kendisi açısından önemli bir yerinin olduğunu ve çocukluğunun bu kentte geçtiğini hatırlatan Sedat Ergin, dönüşüm sürecinde şehrin tarihi mirasının korunması gerektiğine de dikkat çekti.


GÜNDE 24 MİLYON KİŞİYE ULAŞIYOR

Hürriyet’in gayrimenkul ve inşaat sektörüne destek verecek organizasyonlar gerçekleştirdiğini belirten Hürriyet Reklam Direktörü ve İcra Kurulu Üyesi Zeynep Tandoğan, “Sign of the City Awards gayrimenkul ve inşaat sektörü için yarattığımız önemli bir marka. Sektör de bu markaya sahip çıktı. Bu gayrimenkul yarışması ile sektörün gelişimine, kalitenin artmasına ve uluslararası alanda rekabetçi bir form kazanmasına destek oluyoruz. Çok değerli danışma kurulu ve uzman bir jüri ile doğru ve iyiyi ödüllendiriyoruz. Bunun yanında yurtiçi ve yurtdışında ‘Neden Türkiye’ye yatırım yapılmalı’ başlıklı toplantılar yapıyoruz. Sektöre katkı sağlayan toplantı zincirlerinden biri de Gelişen Bölgeler Zirvesi.. Bursa’da yaptığımız toplantıda bize destek veren ana sponsorumuz Sur Yapı ile Bursabeton, Çalımlıoğlu Gayrimenkul ve Neotherm’e teşekkür ederiz” dedi. 68 yaşındaki Hürriyet’i lider kılan iki etken olduğunu, bunun da etki alanı ve erişim alanı olduğunu söyleyen Tandoğan, gazetenin yanında hurriyet.com.tr ve Hürriyet TV ile günde 24 milyon kişiye ulaşıldığını dile getirdi.


KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART

Bursa Vali Vekili Ergun Güngör, yapılan toplantıların gelecek kuşaklara daha yaşanabilir şehirler bırakılması yönünden faydalı olduğunu ifade etti. Bursa’ya değer katan parametrelerin çeşitlilik gösterdiğini belirten Güngör, “Tarihi, eğitimi, coğrafyası, jeopolitiği, kültürü, sosyal yapısı, maddi ve manevi değerleri Bursa’nın kimliğini oluşturan temel değerler. Bu parametrelerden baskın çıkanlar şehrin kimliğini de ortaya koyuyor” dedi. Bursa’da yaşanan nüfus artışına dikkat çeken Güngör, 1980’li yıllarda 320 bin civarında olan nüfusun bugün 2.9 milyona yaklaştığını dile getirdi. Şehrin gecekondulardan kurtulması gerektiğini söyleyen Güngör, tarihi kimlikten ödün vermeden ciddi bir dönüşüm operasyonuna ihtiyaç olduğunu dile getirdi.


TARİH İÇİN 4 BİN EV YIKILDI

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık da, Bursa’daki tarihin ayağa kaldırılması için şu ana kadar 4 bin ev yıkıldığını söyledi. Tarih deyince Bursa’nın ilk akla gelen şehirlerden biri olduğunu ifade eden Karlık, “Yerin altında ve yerin üstünde tarih adına ne varsa UNESCO dünya mirasına katkı sağlamak için gün yüzüne çıkardık. Biz bunları yaparken 4 bin ev yıktık. Yeraltı zenginlikleri aslına uygun olarak onarıldı ve dünya mirasına kazandırıldı” dedi. Türkiye’deki deprem gerçeğini hatırlatan Karlık, Bursa’da depreme dayanıklı olmayan çok sayıda bina olduğunu hatırlattı. Bu binaların yenilenmesi gerektiğini söyleyen Karlık, “Bursa’nın merkez Nilüfer ilçesinde dışarıdan baktığınızda evin içi görünen yapılar var. Çatlaklar oluşan yapılar var. Bunların bir an önce yıkılması lazım. Bunun için kentsel dönüşüm projelerini yapıyoruz. Her şeyin başı insan” diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi olarak yatırımcı ve vatandaşın yanında olduklarını belirten Karlık, dönüşüm sürecinin hızlı ilerlemesi için ek emsal hakkı verdiklerini de belirtti.


Toplantıya katılan isimler arasında; Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Çalımlıoğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çalımlıoğlu, Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar, Neotherm Genel Müdürü Soner Arslan, İNŞAAT Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD), Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziya Mescioğlu da yer aldı.



Haber Hürriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Hürriyet'in gayrimenkul sektörünü en iyiye teşvik etmek ve sektörün sorunlarının çözümüne destek sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği 'Gelişen Bölgeler Zirvesi'nin yenisi Bursa'da yapıldı. 


Toplantıya katılan yerel yönetim ve gayrimenkul sektörü temsilcileri tarım, sanayi ve turizm şehri Bursa'da inşaat sektörünün de büyüme gösterdiğine dikkat çekti. Şehrin kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu belirten sektör temsilcileri, tarihi dokuyu koruyarak ve yoğunluk yaratmadan sağlıklı yapılar yaratılması gerektiğini söyledi. 


Dönüşüm değil yenileme 

KENTSEL dönüşüm projelerini eleştiren Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Kentsel dönüşüm süreci her yerde tartışılıyor ana şuan yapılan iş kentsel dönüşüm değil, kentsel yenileme. Binaları yıkılıp yeniden yapılıyor. Kent merkezi korunarak bütünsel bir planlama yapılırsa kentin vizyonu farklılaşır. Parsel bazında dönüşüm yapılmamalı. Dönüşüm insanla baslar ve insanla biter. İsin içine sosyologlar, şehir plancıları ve sivil toplum örgütleri dahil edilmeli. Alt katında inek besleyen, camından sofrasını silkeleyen kişi yeni yapılan evlerde mutlu olamaz. 15 bin kişilik mahalleyi dönüşümde 45 bin kişi yapınca bu dönüşüm olmuyor. Yoğunluk artıyor ama sosyal alanları, yollan düşünen yok" dedi. 


HÜRRİYET'in düzenlediği 'Gelişen Bölgeler Zirvesi'nin 5'incisi Bursa'da yapıldı. Gayrimenkul sektörünün sorunlarını dinlemek, çözümü için destek sağlamak amacıyla gerçekleşen toplantılar ile şehirlerin gelişimine katkı sağlanması hedefleniyor. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi Müdür Yardımcısı Sadi Özdemir'in moderatörlüğündeki toplantıda Bursa'nın gelişim potansiyeli, sorunları ve çözüm yolan masaya yatırıldı. Bursa'nın tarım, sanayi ve turizm şehri olarak anıldığını belirten konuşmacılar, Bursa'da kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. 


BURSA GELECEĞİNE GÜVENİYOR 

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin gazete olarak kente hak ettiği ilgiyi, önemi göstermek için 12 yıldır Bursa ekini yayımladıklarını belirterek, "Biz de Hürriyet ailesi olarak Bursa'da hayatın, Bursa'nın sesinin bir parçasıyız" dedi. Bursa'nın geçen 30-40 yıl içinde muazzam bir büyüme gerçekleştirdiğini belirten Ergin özetle şunları söyledi: "Bursa, tarihi kimliğin, kültürel mirasın ve büyüme dinamizminin iç içe geçtiği çok özel bir şehir. Bursa geleceğine güvenle bakıyor. Bursa'nın önünde çok büyük fırsatlar, büyük imkânlar var; aynı zamanda ciddi tehditler, meydan okumalar ve sınavlar da var. Şurası açık ki. Bursa önümüzdeki yıllarda, on yıllarda da göç almaya devam edecek. Yine bu donemde kentte ekonomik gelişmenin, dinamizmin de aynen süreceğini tahmin edebiliriz. Aynca, Körfez Köprüsünün açılması Bursa'yı İstanbul'a iyice yakınlaştıracak. "

Bütün bu trendlerin kente dönük Karlık Sedat Ergin muhtemel sonuçlarını dikkate alan ciddi bir planlama yapılması gerekiyor. Bursa'nın geleceğiyle ilgili bir tasavvurun ortaya konması gerekiyor. Ancak bu planlamanın kentin ekonomik gelişmesi ve yeni iskan alanlarının açılması ihtiyacı ile tarihi mirasın, kültürel dokunun ve Bursa'nın yeşilinin korunması sorumluluğunu gözeten bir denge içinde yapılması gerekir." 


24 MİLYON KİŞİYE ULAŞIYOR 

Hürriyet'in gayrimenkul ve inşaat sektörüne destek verecek organizasyonlar gerçekleştirdiğini belirten Hürriyet Reklam Direktörü ve İcra Kurulu Üyesi Zeynep Tandoğan, "Sign of the City Awards gayrimenkul ve inşaat sektörü için yarattığımız önemli bir marka. Sektörde bu markaya sahip çıktı. Çok değerli danışma kurulu ve uzman bir jüri ile doğru ve iyiyi ödüllendiriyoruz. Yurtiçi ve yurtdışında 'Neden Türkiye'ye yatırım yapılmalı' başlıklı toplantılar yapıyoruz. Sektöre katkı sağlayan toplantı zincirlerinden biri de Gelişen Bölgeler Zirvesi. Bursa toplantımızda bize destek veren ana sponsorumuz Sur Yapı ile diğer sponsorlarımız Bursa Beton. Çalımlıoğlu Gayrimenkul ve Neotherm'e teşekkür ederiz" dedi.


Bursa Vali Vekili Ergun Güngör, Bursa'da yaşanan nüfus artışına dikkat çekti. 1980'li yıllarda 320 bin civarında olan nüfusun bugün 2.9 milyona yaklaştığını dile getiren Güngör, artan nüfusla Bursa'nın 'obez bir şehir' haline geldiğini belirtti. Güngör, kentte sağlanan ortak akılla iyileştirmelerin başladığını, Bursa'nın eski formuna kavuştuğunu ifade etti. Güngör, şehirin tarihi kimlikten odun vermeden ciddi bir kentsel dönüşüm operasyonuna ihtiyaç duyduğunu söyledi. 


TARİH İÇİN 4 BİN EV YIKILDI 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdıilkadir Karlık da Bursa'daki tarihin ayağa kaldırılması için şu ana kadar 4 bin ev yıkıldığını söyledi. Karlık, "Yerin altında ve yerin üstünde tarih adına ne varsa UNESCO dünya mirasına katkı sağlamak için gün yüzüne çıkardık" dedi. Türkiye'deki deprem gerçeğini hatırlatan Karlık, Bursa'da depreme dayanıklı olmayan çok sayıda bina olduğunu hatırlattı. Bu binaların yenilenmesi gerektiğini söyleyen Karlık, "Bursa'nın merkez Nilüfer ilçesinde dışarıdan baktığınızda evin içi görünen yapılar var. Bunların bir an önce yıkılması lazım" diye konuştu. Karlık, dönüşüm sürecinde yatırımcılara ve vatandaşlara destek olmaya devam edeceklerini söyledi. 


GAYRİMENKUL YATIRIMINDA DOĞRU ADRES BURSA 

2 yıl önce Bursa'ya yatırıma başladıklarını ve 'Marka' adında bir gayrimenkul projesi geliştirdiklerini belirten Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Al tan Elmas, "Yatının öncesi şehri analiz ederiz. Şehir canlı mı ona baktık, Bursa'nın dinamik bir şehir olduğunu gördük. Şehir yöneticilerinin bir vizyonu var mı baktık, bunu da gördük. Şehirde nüfus artışım inceledik. Raporlara göre yıllık 50 bin artış var. Bursa yatırım iklimi için iyi bir yer. Tüm inşaatçıları davet edebiliriz" dedi. Kentsel dönüşümün 4 yıl önce gündeme geldiğini hatırlatan Elmas, şunları söyledi: "Dönüşüme parça parça bakmamalıyız. Şehir 250-500 metrekare parsellerle dolu. Bu hem dezavantaj hem de avantaj. Dünya kadar gereksiz daracık yolumuz var. Eğer bunlar mevcut imar planları ile dönüşürse cinayet işleriz. Küçük ara yolları daha büyük adalar haline getirilmeli ve planlayarak dönüştürmeliyiz. Bu yollardan yeni yeşil alanlar elde edebiliriz." Yapı yoğunluğunu arttırmadan dönüşüm yapmanın mümkün olduğunu belirten Elmas bu konudaki önerisini ise şöyle anlattı: "Emsali düşük alanlarda ek emsal verilerek kentsel dönüşüm yapılır. Ama tarihi alanlar ve yoğunluğun zaten fazla olduğu alanlar var. Bunlara ek emsal veremeyiz. Biz şehrin merkezini dönüştürelim karşılığında şehrin gelişim çeperinde arsa tahsisi yapılsın. Biz de bu alana sosyal konut yapalım. Böylece hem dönüşüm yapılır hem de ihtiyaç sahibine konut üretilir" diye konuştu. 


DÜNYA TANIYACAK 

BURSA'da doğup büyüdüğünü ve şehrin kendileri için ayrı bir öneme sahip olduğunu belirten Çalımlıoğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çalımlıoğlu, "Bursa'nın ne duruma geldiğine, yol, trafik ve yapıların durumuna bakarsak geleceğe daha iyi ışık tutarız. Bursa'nın potansiyeli ortada ama henüz sahneye çıkmadı. Sahneye çıkınca sadece Türkiye değil tüm dünyada adından söz ettirecek. Deniz. kara. hava ve demiryolu Bursa'da kesişiyor. Anadolu'ya açılan kapı yine Bursa. İstanbul-İzmir otoban projesi ve Körfez Geçiş Köprüsü Bursa'ya değer katacak. Tarım, sanayi ve konutta talep artışı olacak. Bu noktada topraklarımızı nasıl kullanacağımızı iyi düşünmemiz gerek. Evlatlarımıza yıkmayacakları yapılar yapmalıyız" dedi. 


MALZEMEYE DİKKAT 

BURSA Beton Genel Müdürü Fatih Vardar yeni yapılarda inşaat kalitesine önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Türkiye'de 6 milyon konutun kentsel dönüşüme gireceğini, bunun 300-400 bininin Bursa'da olduğunu belirten Vardar, "Bursa'da 20-25 yıllık binalar dönüşüme uğruyor. O binalar yapılırken de yönetmelik vardı ama yıkılacak noktaya geldiler. Kaliteli, uzun ömürlü beton kullanımı oldukça önemli" dedi. Isı yalıtımı konusuna dikkat çeken Neotherm Genel Müdürü Soner Arslan," Binalarda doğru yaktım yaparak yüzde 50 oranında tasarruf yapmak mümkün" dedi. 


İNŞAATTA DA MARKA OLACAK 

İNŞAAT Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD), Yönetim Kurulu Başkam Namık Ziya Mescioğlu, Bursa'nın tanıtımı için yurtiçi ve yurtdışındaki fuara katıldıklarını söyledi. Bursa'nın inşatta da marka isimler yaratması gerektiğini belirten Mescioğlu, "Geçen yıl inşaat fuarına 36 ülkeden 53 bin ziyaretçi geldi. Geçen hafta yapılan fuara ise 85 firma ve 60 bin ziyaretçi katıldı" dedi. 10 yıldır Bursa'nın gelişimine tanıklık ettiklerini ve Bursa Modern projelerinde 3'üncü etabı tamamladıklarını belirten Sinpaş GYO Genel Müdür Yardımcısı Barış Ekinci, Sinpaş'ın Bursa'ya yeni yatırımlar planladığını dile getirdi. Burçin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Naci Şahin, göçmelerin Bursa'ya katkısına dikkat çekerken, Bak Yapı Yönetim Kur ulu Başkanı Veysel Bakgör, Bursa'da doğal dokuyu bozmadan ve yoğunluk yaratmadan kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini kaydetti. 


Hürriyet


Geri Dön