27 / 04 / 2024

Bursa'da, Tarihi Çarşı ve Hanlar proje çevresindeki çürük binalar yıkılıyor!

Bursa'da, Tarihi Çarşı ve Hanlar proje çevresindeki çürük binalar yıkılıyor!

Bursa'daki Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ni çevreleyen çürük binalar teker teker ortadan kaldırılıyor. Projede bir binanın yıkımı daha tamamladı. 



Bursa'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan en önemli bölgelerinden olan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ni çevreleyen binalar ortadan kaldırılıyor. Milliyet'te yer alan habere göre; Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da destek verilen Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi’nde yıkım çalışmaları aralıksız devam ediyor. Geçtiğimiz sene  Ağustos ayında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da katıldığı törenle Kızılay binasının yıkımı ile başlayan süreç, İşkur, Merkez Bankası binası ve Pirinç Han’ın arkasındaki türbenin etrafını saran dükkanların da aralarında yer aldığı 29 binanın yıkımı biterken daha önce Cemal Nadir Caddesi üzerinden görülmeyen Ulu Cami ve hanlar, yıkımları sonrasında tüm ihtişamıyla gün yüzüne çıktı. Yıkım çalışmalarını bu senenin sonuna kadar bitirmeyi hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, Kasım ayına da yıkımına başladı. Yine ana caddeli cepheyi yaklaşık 200 metrekare taban alanlı 6 katlı bir binanın daha yıkımı kontrollü bir şekilde gerçekleşti.Son çalışma ile beraber yıkılan bina sayısı 30’a, elde edilen alan ise 4000 metrekareyi geçti. Halan alanda yıkılan binanın enkaz kaldırma çalışmaları sürerken kamulaştırması tamamlanan binalar ortadan kaldırılacak.

Bursa da, Tarihi Çarşı ve Hanlar proje çevresindeki çürük binalar yıkılıyor!

"BİNALAR OLDUKÇA ÇÜRÜK"

İki hafta önce gerçekleşen yıkımları yerinde incelediğini ve binaların ne kadar çürük olduğunu kendisinin de gördüğünü anımsatan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Biz Bursa’nın tarihi kimliğini gün yüzüne çıkarmak için yola çıkmıştık. Ancak yıkım çalışmaları başladığında gördük ki aslında çok hayati bir dönüşüm gerçekleştiriyoruz. Birkaç küçük dokunuşla binaların yerle bir olduğunu görüyoruz. Bu projeyle hem tarihi bölgenin önünü açmış olacağız, hem de depreme karşı son derece riskli yapı stoğunu da ortadan kaldırmış olacağız. Çalışmalarımız normal takvimine göre devam ediyor. Bu yılsonuna kadar yıkımları tamamen bitirmek istiyoruz” dedi.

Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nde çok katlı binanın yıkımı tamamlandı!


Geri Dön