18 / 04 / 2024

Bursa'da tarihi İncirli Hamamı restore edilerek kültür merkezi yapıldı!

Bursa'da tarihi İncirli Hamamı restore edilerek kültür merkezi yapıldı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ettirilerek kültür merkezi olarak merkez Yıldırım ilçesine kazandırılan 550 yıllık tarihi İncirli Hamamı, törenle açıldı...



Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, törende yaptığı konuşmada, geçmişine sahip çıkmayanın geleceğini şekillendiremeyeceğini belirterek, unutulmaya yüz tutmuş, metruk vaziyetteki tarihi eserleri ayağa kaldırdıklarını söyledi.


Yapılan restorasyonlarla tarihi ve kültürel alanda dünyaya örnek olduklarını dile getiren Altepe, "Kapısı 28 yıldır kilitli bulunan hamamı satın aldık ve çeşitli düzenlemelere tabi tutarak Yıldırım'ın kültür ve sanat merkezi olacak bir yapıya kavuşturduk. Eğer kültür ve sanat faaliyetleri olmasaydı, bugün şehirler koca birer köy olurdu. Bizler çalışmalarımızda özellikle kültür ve sanata ayrı bir ilgi ve alaka gösteriyoruz. Hayat verdiğimiz tarihi ve kültürel eserlerin tamamına yakınını birer kültür ve sanat merkezi haline getirerek, şehrin dinamizmine katkı sağlamış oluyoruz. İnşallah burası Yıldırım'ın kalbinin attığı bir mekan olacak" diye konuştu.


Konuşmanın ardından İncirli Hamamı'nın açılış kurdelesi kesildi. Altepe ve beraberindekiler, hamam içerisindeki sanat istasyonlarını inceledi.


Törene, Ak Parti Bursa milletvekilleri Canan Candemir Çelik, Hakan Çavuşoğlu ve Bedrettin Yıldırım, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı Hüdayi Yazıcı, Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, Yıldırım Kent Konseyi Başkanı Arif Çelenk de katıldı.


Molla Fenari Hazretleri'nin torunu Alaaddin Ali Bey tarafından yaptırılan 550 yıllık İncirli Hamamı, "tek hamam" sınıfından sayılıyor. Tarihi hamam, belli zamanlarda çeşitli onarımlardan geçmiş, son zamanlarda ise tütün deposu olarak kullanılmıştı. 1985'ten beri kullanılmayan yapı, 2010'da Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılmıştı.


Hürriyet Gazetesi


Geri Dön