19 / 04 / 2024

Bursa'da yeni teleferik hattına durdurma kararı çıktı!

Bursa'da yeni teleferik hattına durdurma kararı çıktı!

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin dün tanıtımını yaptığı ve 29 Ekim'de bitirileceğini duyurduğu Uludağ’a yaptırılacak olan yeni teleferik hattına mahkeme tarafından 'yürütmeyi durdurma' kararı verildi...



Bursa’da, Uludağ’a yaptırılacak olan ’Yeni Teleferik Projesi’ çalışmaları, bazı ağaçların yasa dışı kesildiği gerekçesiyle, Bursa 2’inci İdare Mahkemesi tarafından verilen ’Yürütmeyi durdurma’ kararı ile durduruldu.


Bursa 2’inci İdare Mahkemesi’nin aldığı bu karar, Bursa Barosu’nda Baro Başkanı Avukat Ekrem Demiröz, Baro Çevre Komisyonu Başkanı Eralp Atabek ve Doğader Başkanı Murat Demir’in katıldğı basın toplantısı ile gazetecilere duyuruldu.


Mevcut projenin daha önce ağaç kesimini önleyecek bir yöntemle yapılacağının duyurulduğunu belirten Bursa Baro Başkanı Demiröz şunları söyledi:


"Direklerin helikopterlerle dikileceği ve daha az ağaç kesileceği söylenmişti. Fakat bu projeden vazgeçildi. Çünkü alan oldukça rüzgarlı. Biz de Bursa Barosu ve DOĞADER olarak ortak bir çalışma yürüttük. Dava öncesi ağaç katliamının yapılmaması için bazı girişimlerde bulunuldu. Açılan dava sonucunda da, bu projenin telafisi olmayan sonuçlara neden olacağı gerekçesiyle, yürütmeyi durdurma kararı verildi."


’KESİMİN DURDURULMASI ZORUNLUDUR’


Bursa Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Eralp Atabek de, ağaç kesiminin durdurulması için yaptıkları sözlü ve yazılı başvurulara rağmen kesimin hızla devam ettiğini kaydederek şöyle dedi:


"Bunun üzerine biz de Bursa 2’ci İdare Mahkemesi’nde iptal davası açtık. Yürütmeyi durdurma istemi, ağaç kesimlerinden geri dönülemeyeceği talebiyle paralel olarak, savunmaya kadar olmak koşuluyla kabul edilmiştir. Mahkemenin bu acil müdahalesinin idare bakımından dikkate alınarak kesimin durdurulması zorunludur."


’ULUDAĞ’DA NÖBETTEYİZ’


Doğader Başkanı Murat Demir ise, Teleferik projesinin kendilerinin de ilk etapta destekledikleri bir çalışma olduğunu belirterek şunları söyledi:


"Uludağ’da, yaşlı bir orman yapısı bulunuyor. Yeni planlanan projeyle binlerce ağaç kesilecek. Uludağ’ın inşaat gibi ele alınmasına karşı çıkıyoruz. Bursa’da 'Uludağ’a dokunma’ isminde bir platform oluşturduk. Birçok sivil toplum kuruluşu, dağcılık kulüpleri ve fotoğrafçılık kulüpleri bunun içerisinde yer alıyor. Yaklaşık bir haftadır da Uludağ’da nöbetteyiz. Ağaçların yasa dışı kesilmesine karşı da bu nöbete de devam edeceğiz. Gezi Parkı’nda olduğu gibi hukuka müdahale edip de bu işi bozmasını istemiyoruz. İşin hukuksal sürecinin akışına bırakılmasını istiyoruz."


DÜN AÇIKLAMA YAPMIŞTI


Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ihale ile yaptırılan, 8 bin 500 metre uzunluğundaki ’Yeni Teleferik Projesi’ nin, 29 Ekim tarihinde hizmete girmesi planlanıyordu.  Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, dün yaptığı açıklamada hattın uzunluğunun 4 bin 600 metreden yaklaşık 8 bin 500 metreye çıkacağını ve bu şekilde dünyanın en uzun teleferik hatlarından biri olacağını söylemişti.


Teleferiğin taşıma kapasitesinin 12 kat artacağı bilgisini veren Altepe, projeyle kent merkezinin iki katı yatak kapasitesine sahip oteller bölgesindeki tesislerin yazın da kullanılabileceğini dile getirmişti. Altepe, yeni hatla ilgili şunları kaydetmişti:


"Karayoluyla 35 kilometrelik yorucu bir yolculukla ulaşılan oteller bölgesine panaromik manzaralı bir yolculukla ve kısa sürede ulaşılacak. Bursa'ya gelenler için de Bursa için de büyük bir katkı, büyük bir güzellik sağlamış olacak. Yine kışın oteller bölgesinin yatak kapasitesi ne kadar yüksek olsa da yeterli gelmiyor. Yeni teleferik hattı sayesinde artık Bursa'da konaklama yapan turistlerimiz, misafirlerimiz, günlük olarak oteller bölgesine çıkıp inebilecek. Çünkü 22 dakikada kayak pistinin yanına kadar gidebilecekler. Olması gereken de buydu. Yani Uludağ ile Bursa bütünleşmiş olacak. Uludağ'ın imkanları yaz ve kış kullanılmış olacak. Bursa da bundan en güzel şekilde istifade eden merkez olacak. Ekonomik açıdan da turizm açısından da hem Bursa hem de Türkiye kazanmış olacak. Onun için sürecin aksamadan tamamlanması için takipteyiz. Zaten sıkıntısız bir şekilde de yürüyor. Helikopterlerimiz devreye giriyor. Hızlı bir şekilde yapımı tamamlayacağız."


Hürriyet


Geri Dön