29 / 03 / 2024

Büyük Anafarta Köyü’nün ormanlık alanında yangın çıktı!

 Büyük Anafarta Köyü’nün ormanlık alanında yangın çıktı!

Çanakkale’de Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırlarındaki Büyük Anafarta Köyü’nün yakınlarındaki ormanlık alanda yangın çıktı



Büyük Anafarta Köyü yakınlarındaki Çamtekke Mevkii’ndeki çam ağaçları ile kaplı ormanlık alandan dün 15.35 sıralarında alevler yükselmeye başladı. Henüz belirlenemeyen bir nedenle başlayan yangın, şiddetli poyraz nedeniyle kısa sürede büyüdü. Alevlere, Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait 10 arazöz ve çok sayıda işçi ile karadan Türk Hava Kurumu’na ait 1 keşif ve 6 yangın söndürme uçağı ve 3 helikopterle de havadan müdahale edildi. Yangın 5 hektarlık alanda etkili oldu.


Yangın havadan ve karadan yapılan 4 saatlik müdahale ile kısmen kontrol altına alındı. Kısmen kontrol altına alınan yangına, şiddetli rüzgar nedeniyle yeniden büyümesi ihtimaline karşın hava kararıncaya kadar uçaklarla soğutma çalışması yapıldı.


Yangının başladığı Çam Tekke altı mevkiinin, Çanakkale Savaşları sırasında Anafarta cephesinde Esat Paşa’nın karargah olarak kullandığı alan olduğu ve bu nedenle bölgedeki tarihi savaş alanlarının alevlerden etkilendiği ileri sürüldü. Çanakkale Kara Savaşları sırasında cephe gerisi olarak 9 ayrı topun konuşlandırıldığı ve çıkarma yapılan gemileri püskürtmek amacıyla kullanıldığı öğrenilen yangın alanı muharebe bölgeleri içinde yer alıyor.


Baraj büyümesini önledi

-  Antalya’nın Kemer ilçesinde belirlenemeyen nedenle çıkan orman yangınında 2 hektar kızılçam ormanı zarar gördü.

-  Muğla’nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınında 1 buçuk hektarlık kızıl çam ormanı yandı. Yangının Marmaris Barajı yakınında çıkması, müdahaleyi kolaylaştırarak büyümeden söndürülmesine yardımcı oldu.

-  Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesi’nde yıldırım düşmesi sonucu orman yangını çıktı. Rüzgarın etkisiyle yayılan alevler 10 hektar alandaki 200 yıllık ağaçlara zarar verdi.

Milliyet


Geri Dön