24 / 04 / 2024

Büyük Tarabya Oteli, Yeşilçam filmlerinin başrolünde!

Büyük Tarabya Oteli, Yeşilçam filmlerinin başrolünde!

Gösterişli avizelerin altında yenen romantik yemekler, deniz manzaralı kovalamaca sahneleri neredeyse tek bir mekanda çekilirdi bir zamanlar: Büyük Tarabya Oteli



Yeşilçam'ın salon filmlerinde arabalarından ir lüks bir otelin döner kapısından giren yakışıklı jönlere, şık hanımlara aşinayız.

Gösterişli avizelerin altında yenen romantik yemekler, deniz manzaralı kovalamaca sahneleri neredeyse tek bir mekanda çekilirdi bir zamanlar: Büyük Tarabya Oteli. Tarabya sahilinin en güzel noktasında yer alan Yeşilçam'ın gizli aktörü uzun bir süredir arka plandaydı. Şimdilerde, Bayraktarlar Holding'in satın aldığı otelde hummalı bir çalışma var. Önümüzdeki sene mayıs ayında yeniden açılması planlanan otelin eski ihtişamlı günlerine dönmesi bekleniyor. Otelin ve Tarabya sahilinin o günlerini iyi bilenlere sorduk. Otelin muhteşem manzarasının buranın tercih edilmesindeki en önemli sebeplerden biri olduğunu düşünüyorlar. Ve otelin yeniden açılacak olması hepsini heyecanlandırıyor. Bakalım "Cici Gelin", "Acele Koca Aranıyor", "Ringo Kazım" ve "Arım Balım Peteğim" gibi filmlere ev sahipliği yapan otel sinemacıların gözdesi olmaya devam edecek mi

"Konforu ve varlığı sembolize ederdi"
AGAH ÖZGÜÇ
(Sinema yazarı)

Tarabya Oteli "Türk Sineması ve İstanbul" isimli kitabımda da bahsettiğim bir konudur.
ilk aklıma gelen filmler "Ringo Kazım", "Dört Hergele" ve "Afilli Delikanlılar" dır.
Sektördekilerin o dönemde takıldıkları mekanda otelin barıydı.
Tarabya plajı ve oteli bir dönem İstanbul'un en 'zengin' mekanlarıydı. Konforu, varlığı sembolize ederlerdi. O yüzden de filmlerde de işadamlarının toplantı yaptığı, kalburüstü arkadaşlarıyla buluştukları mekan bu oteldi.

"Salonları, dedektif filmleri için uygundu"

GIOVANNI SCOGNAMILLO
(Sinema tarihçisi)

Tarabya Oteli'nin içinde veya önünde yüze yakın film çekildi.
İstanbul'daki en görkemli yapılardan biriydi. Manzarası özellikle çok önemliydi. istanbul'un sembolü Boğaz manzarası olan lüks bir bina; bu yüzden filmler için vazgeçilmezdi.
Macera filmlerinde kovalamaca sahnelerinde özellikle tercih edilirdi. Dedektif filmleri için toplantı salonları biçilmiş kaftandı.

"O dönem çok revaçtaydı, Sadri ile yemeğe giderdik"
ÇOLPAN İLHAN (Oyuncu)

Tarabya Oteli bizim hep gittiğimiz, yemek yediğimiz bir yerdi. Konumu itibariyle şahane bir oteldi. Tarabya sahili, oradaki balıkçılar... Gençliğimizin çoğu oralarda geçti. Sadri, Ayhan Işık, hanımı Gülsen Işık hep birlikte giderdik. Birçok film de çekildi. İşimiz olmadı mı atlayıp Boğaz'a giderdik hemen. O dönem çok revaçtaydı, çok hoştu, biz de çok gençtik tabii. Tarabya Oteli'nin önemli bir yeri var bizim için. Yıkılıyor diye üzülmüştük, şimdi inşallah daha güzeli yapılır.

"Çingene kıyafetleriyle otelin önünde dans ettim"
FİLİZ AKİN (Oyuncu)

İstanbul'un güzel manzarası olan otellerinin başında geliyordu. Çoğunlukla otelin lobisinde çalıştığımızı hatırlıyorum. İlk aklıma al gelen, lobide geçen "Umutsuzlar" 8 filmindeki kısa bir sahne. Sanırım "Cici Gelin" filminin bazı sahneleri de balayı odasında ve terasında çekilmişti. Bir de "Yankesici" filmi için yine otelin önünde çalışmıştık. Ben çingene kızı kıyafetleri içinde dans edince çılgınca bir kalabalık toplandı. O arada seyredenler bunun bir film sahnesi olduğunu bilmeden yerdeki şapkaya çok para atmıştı. Turistler de ilgiyle seyredip hatıra resmi çektirmişlerdi.

"Hep kızımla bu otelde kalmayı düşlerdim"
TÜRKAN ŞORAY (Oyuncu)
Tarabya Oteli'nin anılarımda ayrı bir yeri vardır. Adını duyduğumda veya Boğaz yolunda arabayla önünden geçtiğimde içimde sıcak duygularla nostalji yaşarım. Tarabya otelinde "Acele Koca Aranıyor", "Dünya'nın En Güzel Kadını", "Arım Balım Peteğim" filmlerini çevirdim. "Dünya'nın En Güzel Kadını" filminin final sahnesi otelin en üst katındaki terasında çekildi. Kaçma, kovalama sahneleriydi. Film çalışmaları için Tarabya Oteli'ne gittiğimde kaldığım odadan Boğaz'ın muhteşem görüntüsünden büyülenirdim. Daha sonra hep bir hafta sonunu kızımla bu otelde geçirmeyi düşlerdim. Kapanması beni gerçekten üzmüştü. Yeniden açılacak olmasına sevindim. Mutlaka gidip en güzel odasında muhteşem manzarayı seyredeceğim.
 
"Kalorifer dairesinde kaçış sahneleri çektik"
TÜRKER İNANOĞLU (Yapımcı)
Tarabya Oteli'nde birçok film çektim. Geniş kral dairelerini zengin köşk salonları olarak, otelin bodrumundaki kalorifer dairelerini kaçtı-kovaladı sahnelerinde, otelin restaurant ve barlarını da buluşma-tanışma sahnelerinde kullanıyorduk. Çatıda bile zaman zaman çekimler yaptık. Birçok ünlü yıldızmız Ayhan Işık, Sadri Alışık, Vahi öz, Sami Hazinses, Necdet Tosun, Hüseyin Baradan, Hulusi Kentmen bu oteldeki sahnelerde görev almışlardı.
Milliyet/Güliz Arslan-Aydil Durgun


Geri Dön