26 / 04 / 2024

Büyükada'daki harabe binalar dün yıkıldı

Büyükada'daki harabe binalar dün yıkıldı

Koruma Kurulu'nun yıkım kararlarına rağmen bir türlü dokunulmayan yarım kalmış bir otel inşaatı ile harabe durumdaki iki bina dün yıkıldı



29 Mart yerel seçimlerini kazanarak iki ay önce göreve başlayan CHP'li Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu'nun ilk icraatı, Büyükada İskelesi'nin hemen arkasında bulunan ve çirkin bir görüntü oluşturan binaları yıkmak oldu. Belediye ekipleri, dün ilk olarak 23 Nisan Caddesi'nde yolu çökme riskiyle karşı karşıya bulunan dörder katlı iki binayı yıktı. Aralarında bağımsız milletvekili Ahmet Tan'ın da bulunduğu ada sakinleri binaların yıkılışını alkışlar eşliğinde izledi.
3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 2000'de yıkım kararı verdiği, 3. derece tarihi eser statüsündeki binalar birkaç saat içinde yerle bir edildi. Binaların hemen yanında bulunan, inşaatına 20 yıl önce başlanan  ve ada halkının "çürük diş" dediği Lido Otel'in yıkımına da dünden itibaren başlandı.

Başbakan'a gönderme
Başkan Farsakoğlu, Adalar'daki kaçak yapılaşmalara da asla müsaade etmeyeceklerini belirterek, şunları söyledi:
"Buradan sayın Başbakan'a ve sayın Büyükşehir Belediye Başkanı'na teşekkür etmek istiyorum. Çünkü sayın Başbakan 1 yıl önce buraya gelerek miting yaptığında bu çirkinlik abidelerinin derhal buradan kaldırılması için talimat vermişti. Biz o talimatın gereğini bugün yerine getiriyoruz. Kendi partisine mensup olanlar yerine getiremediler bugüne kadar."
1993'te otel inşaatının yıkım kararını veren kurulda görev yapan mimar Oktay Ekinci de "Bugüne kadar üç farklı belediye yıkım kararını uygulamadı. Savcılara bunun nedenini sormak istiyorum" diye konuştu
Milliyet

Adalar'da eski binalar yıkılacak


Geri Dön