20 / 04 / 2024

Büyükçekmece'de kaçak yapılar yıkılıyor!

Büyükçekmece'de kaçak yapılar yıkılıyor!

Büyükçekmece Belediyesi, yerel seçim zamanında Büyükçekmece’ye bağlanan Kumburgaz ve Güzelce’de imara aykırı yapılan iki binanın hukuk mücadelesi sonrası yıkımını gerçekleştirdi.



Yerel seçim öncesi dikilen kaçak yapılara Büyükçekmece’de geçit verilmiyor. 2009 yılında Büyükçekmece’ye bağlanan Kumburgaz ve Güzelce’de imara aykırı yapılan iki bina yıkıldı. İhbar üzerine binaların yıkılmasının nedenleri arasında kentin siluetini bozması ve imar kanununa aykırı olması gösteriliyor. Biri 25, diğeri 7 yıllık olan iki bina gerçekleşen hukuk süreci sonrası Büyükçekmece Belediyesi tarafından yerle bir edilirken, Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün de yıkım alanını gezdi.

Vatandaşların çok katlı bina ile ilgili kendisine şikayette bulunduğunu dile getiren Başkan Hasan Akgün, “Hukuk Sitesi denilen bir bölge burası. Burada bütün binalar iki kat imarlı fakat burada tek bir parsel için 6 katlı inşaat ruhsatı verildiğini ve kaba inşaatının da bittiğini gördüm. Bunun üzerine derhal inşaat ruhsatını iptal ettim ve inşaat ile ilgili yıkım kararı aldık. Bunun üzerine 7 yıllık bir hukuk mücadelesi oldu. Biz hukuk adına burada imar, kamu hukukunun buna müsaade etmeyeceğini ve herkesin burada iki katlı villada oturduğu gibi 2 katlı bir evde oturması gerektiğini ve 6 katlı bir bina olamayacağını savunduk. En son yargıya kadar gidildi ve sonucunda Danıştay nihai mahkeme 7 yıl sonra kararını verdi. Biz de bugün buradaki vatandaşımızın çok hoşuna giden 6 katlı binayı yerle bir ettik” dedi.


“KİŞİ BAŞINA 121 METREKARE YEŞİL ALAN DÜŞÜYOR”

Başkan Akgün, seçim sürecinde genellikle kaçak imar durumlarının olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Bu binayı yapan vatandaş seçim sürecinde ne de olsa görmezler bende 2 katlı bir bina yerine 6 katlı bina yaparım diye düşünmüş. Ancak kamu hukukunu, imar hukukunu Büyükçekmece bugüne kadar nasıl kullanmışsa sonuna kadar kullanmaya devam edecek. Büyükçekmece’de kişi başına 121 metrekare yeşil saha düşmekte. Bunu asla bozdurmayacağız ve asla yüksek kata müsaade etmeyeceğiz. Çeşitli yerlerde tabii ki yüksek katlı şehir siluetini destekleyecek yapı olacaktır. Ancak villa kentte herkes iki katlı binayı yapmışken tek kalan bir parselde çok katlı bina yapamazsınız.”


Milliyet


Haber, Habertürk'te şu şekilde yer aldı;


BÜYÜKÇEKMECE Belediyesi, kaçak olarak inşa edilen iki bina için 7 yıldır verdiği hukuk mücadelesini kazandı ve binaların yıkımını gerçekleştirdi. 

Kumburgaz ve Güzelce'de imara aykırı olarak yapılan 2 bina, şehrin siluetini bozması ve imar kanuna aykırı olması nedeniyle yıkılmak istendi. 

Ancak hukuk süreci 7 yıl sürdü. Sürecin tamamlanmasının ardından binalar, dün belediye ekipleri tarafından yıkıldı. 


Yıkım alanını gezen Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, "Hukuk Sitesi denilen bir bölge burası. Burada bütün binalar 2 kat imarlı fakat burada tek bir parsel için 6 katlı inşaat ruhsatı verildiğini ve kaba inşaatının da bittiğini gördüm. 

Bunun üzerine derhal inşaat ruhsatını iptal ettim ve inşaat ile ilgili yıkım kararı aldık. Bunun üzerine 7 yıllık bir hukuk mücadelesi oldu. 

Burada herkes 2 katlı evde otururken 6 katlı bir bina olamayacağını savunduk. En son yargıya kadar gidildi ve sonucunda Danıştay nihai mahkeme 7 yıl sonra kararını verdi" dedi. Başkan Akgün, seçim süreçlerinde Büyükçekmece bugüne kadar nasıl kullanmışsa sonuna kadar kullanmaya devam edecek" diye konuştu. 


Genellikle kaçak imar durumlarının olduğunu ifade ederek, "Bu binayı yapan vatandaş seçim sürecinde ne de olsa görmezler ben de 2 katlı bir bina yerine 6 katlı bina yaparım diye düşünmüş. Ancak kamu hukukunu, imar hukukunu 


Habertürk 


Geri Dön