25 / 04 / 2024

Büyükelçilik inşaatı Çalık'a mı verildi?

Büyükelçilik inşaatı Çalık'a mı verildi?

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Türk Büyükelçiliği'nin 12 milyon dolarlık yapım işinin damadının yönetici olduğu Çalık grubuna verilip verilmediğini sordu



CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, damadının yönetici olduğu Çalık grubuna 12 milyon dolarlık Türk Büyükelçiliği yapım işinin verilip verilmediğini sordu. Kılıçdaroğlu, büyükelçilik binasının Birleşik Arap Emirlikleri'nde olduğunu açıkladı.
Kılıçdaroğlu, TBMM'de bir gazetecinin, "Sayın Başbakan, `AKP'nin kasasına Deniz Feneri'nden tek kuruş girmedi' diyor. Ne diyorsunuz?" sorusu üzerine, şunları söyledi:

`Damadın cebine giriyor'
"Akman'ın yerinde kalabilmesi, siyasetin acizliği değil. Bu, açıkça Başbakan'ın Deniz Feneri ile ilişkisinin kanıtı. Başbakan bu yüzden Akman'a hararetle destek veriyor, sahipleniyor. Yoksa o zaman Zahid Akman'a niye sahip çıkıyor? Deniz Feneri paralarıyla beslenen Kanal 7 ve aynı sahiplikteki Ülke TV CHP'yi mi destekliyor?
Sayın Başbakan çocuk mu kandırıyor? Bu TV'ler sahte belgelerle bize boşuna mı saldırıyor? AKP'nin ve Erdoğan'ın kasasına doğrudan girmemiş olabilir, bu şart da değil. Yardım paralarını gasbeden bu kuruluşları koruyup kollayan, Erdoğan'ın partisi ve bu hükümet değil mi? İki kamu bankasından 375'erden 750 milyon doları yandaşlarına peşkeş çeken Erdoğan hükümeti değil mi?
AKP'nin kasasına para girmedi ama devletin kasasından çıkan paralar Erdoğan sayesinde yandaşların cebine girdi. Sayın Başbakan dikkatlice bakarsa, bu paranın bir kısmının da yandaş holdingin CEO'su olan damadının cebine girdiğini de görebilir. Büyük bir gazete ve önemli bir TV, TMSF'den kimin parası ile alınarak yandaş gruba verildi?"

Büyükelçilik ihalesi
Kılıçdaroğlu, yeni bir iddiayı da gündeme getirdi. Birleşik Arap Emirliği'ndeki büyükelçilik ihalesinin akıbetini öğrenmek isteyen Kılıçdaroğlu, "Sayın Başbakan, bir gazete ve TV'nin sahibi damadının yönetici olduğu Çalık grubuna, Abudabi'deki Türk Büyükelçiliği'nin yapım işini verdi mi, vermedi mi? Bunu açıklasın.
Bu grubun devlete ödeyeceği taksitlerin alt yapısını dahi Erdoğan hükümeti hazırlıyor. Gün gelecek bunların hesabını, bu halka ve yargıya tek tek verecek" diye konuştu.

Taşerona devir
Kılıçdaroğlu'nun iddiasına göre, Abudabi'deki Türk Büyükelçiliği'nin yapımı için 2008'de 12 milyon dolar bedelle ihaleye çıkıldı. Çalık Holding bünyesindeki Gap İnşaat ile birlikte Sönmez Metal ve Yurt İnşaat gibi firmaların da bulunduğu beş firma bu ihaleye katıldı.
Teminat mektubunu Çalık Holding'in sahip olduğu Aktif Bank'tan alan Gap İnşaat, ihaleyi Aralık 2008'de kazandı.
Gap İnşaat, ihaleyi kazanmasının ardından Mag Mimarlık adlı şirketi taşeron olarak tutarak bütün işi devretti. Mag Mimarlık şirketi de işin mekanik taşeronluk işini, daha önce ihaleye girip kazanamayan Sönmez Metal'e verdi.
Sönmez Metal'in de, ihaleye girdiği ilk aşamada aldığı teminat mektubunu yine Çalık Holding'e ait Aktif Bank'tan aldığı belirlendi.
Önder YILMAZ/Milliyet


Geri Dön