26 / 04 / 2024

Çağlayan'daki Adalet Sarayı 2010 sonunda tamamlanacak!

Çağlayan'daki Adalet Sarayı 2010 sonunda tamamlanacak!

320 bin metrekare kapalı alanla Avrupa'nın en büyük adliye binası olacak Adalet Sarayı'nda 350 duruşma salonu bulunacak



Adalet Sarayı, Çağlayan esnafına umut oldu. Bölgeye avukatların yoğun talep göstereceğini düşünen emlakçılar hareketli günler yaşarken, esnaf bölgenin ekonomik yönden kalkınacağına inanıyor Çağlayan'da yapımına 2007 yılı sonunda başlanan ve bittiğinde 320 bin metrekare kapalı alanla Avrupa'nın en büyük adalet sarayı ünvanını alacak Çağlayan Adalet Sarayı, bölge halkı için de büyük umut kaynağı oldu.  Çağlayan esnafı, Adalet Sarayı'nın tamamlandığında, bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacağını düşünüyor. Adalet Sarayı'nın hizmete açılmasını en büyük heyecanla bekleyenlerse, Çağlayan'daki emlakçılar ve bina sahipleri. Adalet Sarayı'na yakınlığı nedeniyle avukatların özellikle Çağlayan Hürriyet Mahallesi'ne yoğun talep göstereceğini düşünen emlakçılar, inşaatın devam etmesi nedeniyle şu anda bekledikleri canlılığın yaşanmadığını ancak Adalet Sarayı tamamlandığında çevredeki iş hanları ve boş dairelerin ağırlıklı olarak avukatlık ofisi olarak kullanılacağı görüşünde. Öyle ki, talebe yetişemeyeceğini düşünüp, birkaç 100 metre arayla ikinci ofisini açan emlakçılar ya da sektöre yeni girenler var.

Kiracılarını çıkarttı
Adalet Sarayı'nın hizmete açılmasıyla bölgede büyük bir hareketlilik beklediklerini söyleyen Talia Emlak'ın sahibi Salih Tuncer, "Bakırköy adalet Sarayı yapılırken böyle oldu. İki kilometrelik bir alanda birçok iş merkezi boşaltıldı, avukatlar yer bulmak için yarıştı. Biz de buradan yola çıkarak hazırlıklarımızı yapıyoruz" dedi. Aynı zamanda bir iş merkezinin de sahibi olan Tuncer, bekledikleri yoğunluk nedeniyle binalarının üç katında kiracı olan konfeksiyoncuları çıkardıklarını, katları avukatlar için beklettiklerini belirtti. Bunun yanında binanın bir katını da özel bölmelerle ayıran Tuncer, bunun için 25 bin TL'lik masraf yaptığını kaydetti. Çağlayan'daki özellikle emlaktaki bu beklentinin fiyatlara yansımadığını aktaran Tuncer, ofisleri 700-1300 TL arasında kiraya vereceğini ancak önümüzdeki dönemde fiyatların yükseleceğini söyledi.      

Avukatlara 2 bin ilan
Avukatlar için ilanlar da hazırladıklarını vurgulayan Tuncer, şöyle devam etti: "Biz emlak işine, Adalet Sarayı ile başladık. İstanbul Barosu aracılığıyla 2 bin avukata hazırladığımız ilanları gönderdik. `Çağlayan'da yeni adliye binasına yakın kiralık ofisler' başlığıyla gönderdiğimiz ilanlara yüzde 90 geri dönüş aldık. Gelip bakıyorlar ama adliye binası tamamlanmadan kurulu düzenlerini bozmak istemiyorlar. Bir de Çağlayan'daki binaların çoğunun kat mülkiyeti yok yani satın almaya kalksalar banka kredisi alınamıyor."

Çağlayan'da sadece emlak sahiplerinin değil tüm halkın heyecanla Adalet Sarayı'nı beklediğini vurgulayan Tuncer, insanların büyük bir beklenti içine girdiğinin altını çizdi. Tuncer, adliye binasında binlerce kişinin istihdam edileceğini ve bu kişilerin, lokantasından, bakkalına, berberine kadar Çağlayan esnafı için ek bir ekonomi yaratacağını ifade etti. Çağlayan'da müteahhitlik yapan Hüseyin Coşkun da, inşaatına başladığı binasına avukatlardan yoğun talep geldiğini söyledi. Daha inşaat tamamlanmadan üç avukatın binadan daire almak için başvurduğunu vurgulayan Coşkun, "Daireler, 150-160 bin TL. Şimdiden üç avukatla anlaştık. Kalanları da avukatlara satacağım" dedi.

`2010 sonunda tamamlanacak'
Çağlayan esnafının `Adalet Sarayı bu yıl sonunda tamamlanacaktı, ancak geç kalınıyor' iddialarını binanın inşaatını üstlenen Varyap'ın sahibi Varlıbaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş'a sorduk. Süleyman Varlıbaş, Adalet Sarayı projesinin inşaatında herhangi bir gecikmenin sözkonusu olmadığının altını çizerek, "Aksine başlangıçta anlaştığımızdan daha erken bitiriyoruz. Projeye başlarken 2011 Ağustos'ta tamamlanacak diye anlaşmıştık. Ancak biz inşaatı bu tarihten dokuz ay evvel, yani 2010 yılı sonunda teslim etmeyi planlıyoruz" dedi. Varlıbaş, Çağlayan Adalet Sarayı'nda Sultanahmet, Şişli gibi Avrupa Yakası'nın birçok büyük adliyesinin toplanacağını da sözlerine ekledi. 

60 futbol sahası büyüklüğünde 
Çağlayan'da 320 bin metrekare kapalı alana sahip olacak Adalet Sarayı'nın içinde 350 duruşma salonu, yemekhane, kafeterya, kütüphane, kreş, konferans salonu, postane, banka şubeleri, nüfus memurluğu, lostra, kuaför salonu, jimnastik salonu ve sağlık ünitesi gibi bölümler yer alacak. İnşaatı Varyap tarafından gerçekleştirilen ve keşif bedeli 237 milyon 960 bin TL olan proje, yaklaşık 60 futbol sahası büyüklüğünde olacak. Yedi katı bodrum olmak üzere toplam 16 kattan oluşacak binada, bazı bloklarda 20 kata kadar ulaşacak ve binada 83 bin metre kare kapalı otopark bulunacak. Binada sekiz adet, toplam 1 kilometre uzunluğunda yürüyen merdiven olacak. Avrupa Yakası'ndaki adliyelerin Bakırköy dışında büyük kısmı burada toplanacak.

`Bir emlak ofisi daha açtık'
Hürriyet Mahallesi'nin en eski emlakçılarından Çüngüşlü Emlak'ın sahibi Selahattin Altay da, hemen hemen her gün avukatların gelip, genellikle satılık ofisler aradığını söyledi.  Yine de bekledikleri kadar çok talep gelmediğini anlatan Altay, şunları söyledi: "Adalet Sarayı'nın karşısında yeni bir iş merkezi yapıldı. 130 metrekareye 450 bin TL istiyorlar, bu fiyat biraz fazla. Nasılsa satılır diye böyle fiyat koydular ama herkese çok geliyor. Ancak Adalet Sarayı tamamlandığında muhtemelen fiyatına bakılmadan kapış kapış gider. Biz de çok talep olur diye bir emlak ofisi daha açtık ama şu anda neredeyse hiç iş yapmıyor. Umudumuz Adalet Sarayı'nın bitimine..."
Nuriye DOĞU/Radikal


Geri Dön