25 / 04 / 2024

Çalık ve Aksa, Ruslarla enerjide gizlilik anlaşması yaptı

Çalık ve Aksa, Ruslarla enerjide gizlilik anlaşması yaptı

Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin'in, Türkiye ziyareti öncesinde iki ülke arasındaki önemli işbirliği alanları masaya yatırıldı



Rusya Enerji Bakanı Sergei İvanovich Shmatko, yapımını Çalık Holding'in üstlendiği Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi'ne petrol temin edeceklerini açıkladı. Shmatko, Rusya ile Türkiye arasında nükleer enerjinin barışçıl kullanımı konusunda işbirliği protokolü imzalanacağı da söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Shmatko ile görüştü. Toplantıda, Sinop'ta inşa edilmesi planlanan Nükleer Santral Projesi, Mavi Akım 2 Hattı, Batı Hattı Anlaşması'nın yenilenmesi, Güney Akım Projesi'nin yanı sıra özel şirketler ile Rusya arasında işbirlikleri de masaya yatırıldı.
Shmatko, Çalık ve Aksa Enerji'nin de içinde bulunduğu bazı Türk şirketleriyle Rus şirketlerinin anlaşma imzalayacağını belirtti.
Konuyla ilgili olarak Milliyet'e değerlendirmede bulunan Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı, Ruslarla bir gizlilik anlaşmasına imza attıklarını bu nedenle bir açıklama yapamayacağını kaydetti.  Rus şirketlerle doğalgaz dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi ve dağıtım konuları için biraraya gelineceği öğrenildi.

Samsun-Ceyhan'a kaynak
Toplantının ardından Yıldız ve Shmatko basına bilgi verdi. Shmatko, "Rusya, Samsun Ceyhan Projesi'ne dahil olacak mı?" sorusu üzerine, Türkiye'nin ve Rusya'nın petrol alanındaki geleneksel işbirliğini daha da geliştirme konusunda prensip kararına vardığını belirterek, "Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'na gerçekleştirilmesine duyulan ilgiyi ifade ettik" dedi.

Şirketlerarası anlaşma
Yıldız da, "Türkiye'ye kurulacak rafine merkezi ile beraber Türkiye'nin stratejik konumunu daha da netleştirecek olan bir projedir. Shmatko, bu projeye, petrol başlığı adı altında, Rusya Federasyonu'nun da katkı koyabileceğini belirtti. Bu da bir protokolle bağlanmış olacak" diye konuştu.
Shmatko, Türkiye ile enerji alanında işbirliği çerçevesinde hükümetler arası anlaşmaların yanı sıra kurumlar arası bazı belgelerin imzalanacağını dile getirdi. Shmatko, Aksa-Çalık-Tetaş'ın da içinde yer aldığı bazı Türk şirketleri ile Rus şirketleri Rosneft, Gazprom ve Interrau şirketleri arasında elektrik, doğalgaz ve petrol konularında anlaşmaların imzalanacağını belirtti.
Yıldız da TPAO ile Rosneft arasında bir mutabakat zaptı imzalanmasının planlandığını kaydetti. Yıldız, Rusya ile Aksa'nın doğalgazda altyapı projelerinin geliştirilmesi yönünde bir çalışma içinde olduğunu dile getirdi.
Shmatko ise Güney Akım projesinin fizibilite çalışmalarının yapılacağını ve projede geçiş güzergahının maliyet açısından önemli olduğunu dile getirdi.

Nükleerde işbirliği
Enerji alanında 3 temel konuda görüştüklerini dile getiren Taner Yıldız, nükleer santral ile ilgili sürecin henüz sonlandırılmadığını, ancak Rusya ile nükleer enerjinin barışçıl bir şekilde kullanılması için protokol imzalanacağını dile getirdi.
Yıldız, görüşmeler kapsamında 2011 yılında anlaşma süresi dolan Batı Hattı kontratının süresinin uzatılması ve Mavi Akım 2 hattının dizaynı konusununda ele alındığını söyledi. Bir gazetecinin Karadeniz'den, Bulgaristan, Avusturya, Slovenya, Yunanistan ve İtalya'ya uzanan Güney Akım Projesi'nde, Türkiye'nin bir geçiş ülkesi mi, yoksa projenin bir parçası mı olacağına ilişkin sorusu üzerine Yıldız, söz konusu görüşmelerin sadece çerçeve niteliğinde olduğunu, Türkiye'nin projeye ortak olup olmayacağına ilişkin ayrıntıların sismik çalışmalar sonucunda ortaya çıkacağını belirtti.
Milliyet

 


Geri Dön