19 / 04 / 2024

Cami ile cemevi, aynı çatı altında Ankara'da inşa edilecek!

Cami ile cemevi, aynı çatı altında Ankara'da inşa edilecek!

Sünni ve Alevilerin birlikteliğine önemli katkı sağlayacak bir proje Ankara’ nın Mamak ilçesinde hayata geçiriliyor. Cami-Cemevi ve Kültür Merkezi’ nin temeli, 8 Eylül’ de atılıyor...



Sünni ve Alevilerin birlikteliğine önemli katkı sağlayacak bir proje Ankara’nın Mamak ilçesinde hayata geçiriliyor.


Hacı Bektaş Veli Kültür Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı ile Cem Vakfı’nın ortak girişimiyle başlatılan ‘Cami-Cemevi ve Kültür Merkezi’nin temeli, 8 Eylül’de atılıyor. 3 bin 264 metrekare alan üzerine inşa edilecek kampüsün içinde cami ve cemevi yan yana olacak. Proje hakkında bilgi veren Hacı Bektaş Veli Kültür Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı Başkanı Kemal Kaya, merkezin insanlar arasındaki önyargıların aşılmasına katkı yapacak önemli bir adım olduğunu söyledi. Kaya, “Aleviler ve Sünni kardeşlerimiz orada birbirlerini tanımaya çalışacaklar ve her iki taraf da birbirleri hakkındaki önyargılarını bertaraf edecekler.” dedi.


Cami ve cemevinin aynı kampüs içinde yer alacağı alanda dede odası, imam odası, zakir odası, 350 kişilik konferans salonu, 350 kişilik aşevi, cenaze hizmetleri için gasilhane ve morg, kurban tığlama alanı, fakir aile çocukları için okuma salonu, misafir kabul salonları, çay ve sohbet salonları yer alacak. Mamak Kartaltepe Mahallesi’nde temeli atılacak olan merkez, Selçuklu mimarisi ile inşa edilecek. “Cami de bizim cemevi de, gelin canlar bir olalım’’ temalı projenin detayları hakkında bilgi veren Kemal Kaya, amaçlarının Ortadoğu’da yaşanan mezhep çatışmalarının Türkiye’ye sıçramasına engel olmak olduğunu belirtti. Kampüsün ortasında büyük bir meydan olacağını kaydeden Kaya, “İnsanlar kendi aralarında merak ettikleri şeyleri birbirleri ile konuşarak ve birbirlerini dinleyerek anlamaya çalışacaklar. Hz. Ali’nin dediği gibi ‘İnsan bilmediğine düşmandır.’ İnşallah orada insanlar birbirlerini daha da tanımaya çalışacaklar ve birbirleri hakkındaki önyargılarını bertaraf edecekler.” diye konuştu. Kaya, projeye her iki kesimden de olumlu tepki aldıklarını sözlerine ekledi. Cem Vakfı  Ankara  Başkanı Şahin Akıncı da Gezi Parkı olayları sonrasındaki bazı kötü niyetli grupların Alevi-Sünni çatışması çıkarmak istediklerine dikkat çekti. “Bu proje ilk olarak bu girişimi önleyecek.” diyen Akıncı, şöyle devam etti: “Bu merkez, Alevi ve Sünnilerin bir arada olabileceğini, insanların bir avluda oturup çay içebileceğini, aynı parkta yürüyüş yapabileceğini, birbirlerine gidip gelebileceğini gösterecek. Arkasından da her iki yerde yapılan ibadetlerin birbirinden farkı olmadığını tabandaki halka göstermek istiyoruz.”


Zaman Gazetesi


Geri Dön