16 / 04 / 2024

Çamlıca Cami Kadir Gecesi'nde ibadete açılıyor!

Çamlıca Cami Kadir Gecesi'nde ibadete açılıyor!

Çamlıca Cami 1 Temmuz Cuma günü Kadir Gecesinde ibadete açılıyor. Resmi açılışının daha sonra yapılacağı camide 12 binden fazla müslüman ibadet edebilecek.



Çamlıca Cami 1 Temmuz Cuma günü Kadir Gecesinde ibadete açılıyor. Resmi açılışının daha sonra yapılacağı camide 12 binden fazla müslüman ibadet edebilecek.


Cumhuriyet tarihinin en büyük camisinin inşaatı hakkında bilgi veren Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, 700 metrekare büyüklüğündeki avluda 12 binden fazla müslümanın ibadet edebileceğini açıkladı. Değişik renklerde mermer sütunların olacağını ve bunların bir kaide üzerine oturmakta olduğunu belirten Külünk, kubbelerin içinde süslemeler yaptıklarını da söyledi. Camiyi 6 minarenin süsleyeceğini hatırlatan Külünk, bu minarelerden ana gövdeye bağlı olanların 107,1 metre uzunluğunda olduğunu da vurguladı.


Çamlıca Tepesi’nin 400 dönümlük bir arazi olduğunu hatırlatan Ergin Külünk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 400 dönümlük bu tepenin tamamı için çok özel ve güzel bir düzenleme çalışması yürüttüğünü söyledi. Projenin birinci adımında caminin etrafındaki alanın yeşillendirilmesinin yanı sıra, park ve bahçelerin yapılması anlamında da girişimlerin olduğunu belirtti. Üsküdar Belediyesi’nin de önemli hamlelerinin olcağından bahseden Külünk, belediye tesislerine kadar olan bölümün düzenleme çalışması yapılacağını, dinlenme tesislerinin, yürüyüş alanlarının bulunacağını söyledi.


Çamlıca Tepesi’ni süsleyecek olan Asrın Mührü Çamlıca Camii’nin inşaatının yanı sıra tepedeki anten kirliliğinin de yok olacağını söyleyen yetkililer, Küçük Çamlıca Tepesi’nde kurulacak yeni binaya tüm antenlerin taşınacağını, bu sayede gerek görüntü gerekse elektromanyetik kirliliğin önüne geçileceğini söylediler.


“Seccadesini kapan gelsin!”


Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, çalışmaların takvime uygun biçimde ilerlediğinden bahsederek, tahminlerden daha önce caminin ibadete açılacağını umut ettiklerini belirtti. Cami henüz bitmese de bir kereliğine ibadete açılacağını vurgulayan Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Kadir Gecesi’nde Üsküdar Belediyesi tarafından camiye yakın bir sokakta iftar yemeği verileceğini ve ardından da 12.500 kişinin aynı anda teravih namazı kılacağını açıkladı.


Belediye Başkanı Hilmi Türkmen şunları söyledi: “Hazırlığımız devam ediyor. 15 bin metrekare hasır hazırladık. Vatandaşlarımız namazlarını kılsınlar diye… Seyyar tuvaletler, seyyar abdest alma yerleri hazırlıyoruz. Güzel alanlar oluşturuyoruz. Tabii bizleri şu anda dinleyenler ve izleyenlere de özellikle duyuru yapmak isterim ki, Kadir Gecesi burada olsunlar. Davetimize teşriflerini bekliyoruz. Ancak gelirken mutlaka seccadelerini kaparak gelsinler. ‘Seccadeni kap, Çamlıca’ya gel’ diyoruz.”



TOKİ Haber 


Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı


Türkiye tarihinin en büyük cami yapım projesi olarak bilinen ve yapımına 29 Mart 2013’te başlanan Çamlıca Camii projesinde sona yaklaşılıyor. 


İstanbul’un tüm manzarasına hâkim olan camiyi, Kadir Gecesi’nde teravih namazıyla gerçekleştirilecek sembolik açılışı öncesi Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk’le gezdik. 


Cuma günü cemaatin saf tutacağı avluyu, tamamlanan kubbeleri ve yapılan süslemeleri görüntüleyerek süreç hakkında bilgi aldık. 


‘RESMİ AÇILIŞ 2017’Yi BULUR’


Resmi açılışın merak konusu olduğu camide cuma günü gerçekleştirilecek açılışın sembolik oldu- ğunu söylemekte fayda var, çünkü Kadir Gecesi sonrası cami ibadete açılmış olmayacak. 


Resmi açılış ise caminin tamamlanmasıyla gerçekleşecek. Ergin Külünk, “Cami açılıyor gibi yanlış bilgi var. Sadece açılışı planladığımız 1 Temmuz’da yapamadığımızdan sembolik açılışı gerçekleştiriyoruz. Cemaat Kadir Gecesi’nde burada namaz kılabilecek” dedi. 


Açılış için net tarih veremediklerini belirten Külünk, “Camiyi 7 ayda bitiririz diye öngörüyoruz. Yani yılbaşına doğru olabilir. Şu an kaba inşaat bitti, süslemeler ve ince işçilikler yapılıyor. 300’ü aşkın kişi camide, Konya ve İstanbul atölyeleriyle de neredeyse 700 civarı kişi cami için çalışıyor” diyor. 


Camide 6 minarenin tümü tamamlandı. Bunlardan dördü 107.1 metre yüksekliğinde 3’er şerefeli, ikisi ise 90 metre yüksekliğinde 2 şer şerefeli olarak yapıldı. Ana kubbe ise 34 metre çağında 72 metre yüksekliğinde. Külünk, “Camiye özel C50 durabet türü özel beton kullanıldı. 


Bu beton Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde, Marmaray’da, Avrasya ve Körfez geçi- şinde dayanıklı olması için kullanıldı. Yapının uzun ömürlü olması amacımız” diyor. 70 kubbeye sahip caminin avlusunda da 26 kubbe bulunuyor ve tamamı Osmanlı ve Selçuklu motifleriyle bezeniyor. 


“Camideki kubbelerin yüzde 90’ında yazı var” diyen Külünk ekliyor: “Burası bir kültür kompleksi. Caminin altında 4 kat bulunuyor ve burası için 11 bin metrekarelik Türk İslam eserleri olmasını düşündüğümüz bir müze inşaatımız var.3 bin 500 metrekarelik kütüphane inşaatı, 1000 kişilik konferans salonu ve cami avlusu bölümünde de 3500 metrekarelik 8 adet sanat galerisi olacak.”


KEMERE FETİH SURESİ’NİN TAMAMI YAZILDI 


“Camimizin en önemli görsel değerleri olan yazıları dünya hattatlarından Hasan Çelebi hocamızın başkanlığında onun talebelerinden oluşan 5 kişilik heyet hazırlıyor” diyen Külünk, Kubbemizde tevhidi simgelemesi açısından 16 Esma-ül Hüsna, ana kubbe kemerlerine Cumhuriyet tarihinde ilk defa 220 metre boyunda Fetih Suresi’nin tamamını yazdık. 


Ayet-i kerimelerden oluşan diğer yazılarda ceza ayetlerini almadık, namaz ve müjde 


İLK NAMAZ İŞTE BU AVLUDA KILINACAK 


Cemaatin Kadir Gecesi’nde saf tutacağı alan işte bu avlu. Protokol katılımının olmayacağı cuma günkü teravih namazı için alana 3 bin metrekarelik hasır serilecek. 


İSİM İÇİN ANKET YAPILIYOR


Bahar Mızrak ve Hayriye Gül’ün projesi olan Çamlıca Camii için isim henüz belli değil. Öneriler için anket yaptıklarını belirten Külünk henüz karar veremediklerini ve yönetim kurulunca isim belirleneceğini söylüyor ve ekliyor: 


“Çok fazla öneri var, belki de Cumhurbaşkanı’mız seçecek ismi, bilemiyoruz. Ama halk Çamlıca Camii’ne alıştı.”


Hürriyet




Bu haber Karar Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;



Yapımına 33 ay önce başlanan Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi. Çamlıca Camisi inşaatında 72 metre yüksekliğindeki dev kubbenin ve 6 minaresinin yapımı tamamlandı. Yapımına başlandığında bu yılın Kadir gecesinde ibadete açılması planlanan caminin açılışıyla ilgili olarak konuşan İstanbul Cami ve Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Ktilünk, "Çamlıca camii inşaatımızın ana kubbe betonunu geçen hafta tamamlayıp bayrağımızı diktik. Kadir gecesinde avluda teravih namazı kılacağız. Ancak açılış daha sonra yapılacak" dedi.


Karar





Geri Dön