18 / 04 / 2024

Çamlıca Camii inşaatında sona gelindi!

Çamlıca Camii inşaatında sona gelindi!

İstanbul Cami ve Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, "Camiyi söz verdiğimiz gibi 2016 yılının Kadir gecesinde hizmete açacağız" dedi.



6 minareden 90 metre uzunluğundaki 2'si külah, şerefe ve alemleri takılarak tamamlandı.


Bittiğinde 72 metre yüksekliğiyle caminin kapalı bölümünün üzerini kapatacak dev kubbe ise yükselmeye devam ediyor. İstanbul Cami ve Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, "Camiyi söz verdiğimiz gibi 2016 yılının Kadir gecesinde hizmete açacağız" dedi.


İKİ MİNARE TAMAMEN BİTTİ


Temeli 6 Ağustos 2013 yılında atılan Çamlıca Camisi inşaatı hızla sürüyor. Yaklaşık 500 kişinin gece gündüz çalıştığı cami inşaatında şu ana kadar 6 minareden 2'si tamamen biterken, avlu bölümünün, müze bölümünün, sanat galerilerinin, kütüphanenin, konferans salonun ve otopark bölümlerinin kaba inşaatları tamamlandı. Caminin kuzey bölümünde tamamlanan 90'ar metre uzunluğundaki bir ve iki numaralı minareye çelikten yapılan külahları ve alemleri takıldı. Her biri 14'er ton ağırlığındaki külahların kurşunla kaplandığı belirtildi. 


72 METRE YÜKSEKLİĞİNDE 35 METRE ÇAPINDA DEV KUBBESİ OLACAK


İnşaatın önemli bir adımı olan caminin kapalı bölümünün üzerini kapatacak dev kubbenin yapımına başlandı. Bittiğinde 72 metre yüksekliği ve 35 metrelik çapı olacak dev Kubbe için iskeleler kurulurken, ilk betonlar da dökülmeye başladı. Kapalı bölümde dev kubbenin yanı sıra çeşitli boylarda 39 kubbe daha bulunacak. Caminin avlu kısmında 21, “son cemaatö adı verilen caminin giriş kısmında ise 9 kubbe bulunacak. Cami kompleksinde irili ufaklı toplam 70 kubbe bulunacağı belirtildi. 


HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ


Kaba inşaatı yaklaşık 125 bin metrekare alanda devam eden caminin havadan yapılan çekimlerinde kompleksin artık ortaya çıkmaya başladığı görülüyor. Daha önceden bir şantiye görünümündeki alanda artık minareleri ve kubbeleriyle dev bir caminin yükseldiği fark ediliyor. Caminin 100 metre yüksekliğindeki minarelerinden müthiş bir İstanbul manzarasının görüldüğü göze çarpıyor.


ÇAMLICA TÜNEL İNŞAATI DEVAM EDİYOR


Tamamlandığında Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi unvanı alacak Çamlıca camiine ulaşımı düzenlemek amacıyla planlanan tünel projesi şantiyesi de caminin kuzey-doğu tarafından yerini aldı. Çamlıca-Libadiye arasına, “Üsküdar Çamlıca Tepesi Ulaşım Yolları Projesiö kapsamında, bir kısmı hemzemin geçiş olarak, 1,5 kilometre gidiş ve geliş şeklinde yapılması planlan tünel için imar planları değişikliği İBB Meclisi'nde kabul edilmişti. Havadan yaptığımız çekimlerde çamlıca camiini kuzey doğusunda iki farklı tünel olduğu görülüyor. Birinin ağzı kapalı olduğu görülen tünellerden diğerinin ağzı açık olduğu çıkıştan itibaren camlıca camiinin yanına doğru yol yapma çalışmalarının devam ettiği görülüyor.


2016 YILI KADİR GECESİNDE HİZMETE AÇILACAK


2016 yılının kadir gecesinde hizmete açılması planlanan cami bittiğinde Türkiye'nin en büyük cami kompleksi olacak. Cami 50 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği şekilde planlandı. 6 minareli camide 11 bin metrekare büyüklüğünde Türk İslam eserlerinin yer alacağı bir müze ile 3 bin 500 metre kare büyüklüğünde bir sanat galerisi olacak. Kompleksin içinde ayrıca sanat atölyeleri, kütüphaneler ve konferans salonları bulunacak. . Camiyi süsleyecek hat yazıları, cami süslemeleri ve mermer işçilikleri için ayrı ayrı oluşturulan ekiplerin, Türkiye'nin çeşitli illerinde 10 ayrı atölyede çalışmalarını sürdürdüğü öğrenildi. Hazırlanan eserlerin kaba inşaatların tamamlanmasıyla şantiyeye getirilerek hızla yerlerine takılacağı öğrenildi.


Hürriyet


Geri Dön