26 / 04 / 2024

Çamlıca Kulesi 135 metreye ulaştı!

Çamlıca Kulesi 135 metreye ulaştı!

Küçük Çamlıca Tepesi’nde yükselen Çamlıca Kulesi inşaatında yol yarılandı... Kulenin 135’inci metresi ortaya çıktı. Sabah Gazetesi yazarı, Uğur Yıldırım, İstanbul’un cazibe merkezi haline gelecek kulenin inşaatına çıktı.



Güzelliği dillere destan İstanbul... Uğruna nice şiirler yazılan, onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış kadim şehir... Siz İstanbul üzerine yazılan en çok hangi şiiri seversiniz bilmem ama benim bugünlerde dilimde Cahit Sıtkı Tarancı'nın, "Gökyüzü mahallesi İstanbul'un/ Süt beyaz bir martıyım açıklarda/ Gemilere ben yol gösteriyorum" dizeleri...


İstanbul'un en güzel manzarasını izlemek için Küçük Çamlıca Tepesi'nde yapımına devam eden Çamlıca Kulesi inşaatına gitmeye karar veriyorum. Gerekli izinleri aldıktan sonra İstanbul'un belki de dünyanın en güzel manzaralarından birine ev sahipliği yapacak televizyon kulesinin 135'inci metresindeyim. Leb-i derya manzarasıyla İstanbul ayaklarımın altında. Karşımda muhteşem ihtişamıyla duran Topkapı Sarayı, Galata Kulesi, adalar... Şehrin her noktasını görebiliyorum burada. O kadar yüksekteyim ki Boğaz'a nakış nakış işlenen devasa köprüler bile gözüme küçük geliyor. Adeta gökyüzü mahallesindeyim İstanbul'un....


KULEDE İLK ÇAY

Çamlıca'da görüntü kirliliği oluşturan anten kulelerinin tek bir noktada toplanması için yapımına başlanan ve İstanbul silüetine yeni bir soluk getirecek Küçük Çamlıca TV-Radyo kulesi inşaatında 135 metre aşıldı.


Yapımına devam eden kulenin inşaatını fotoğraflamak ve şimdiden eşsiz bir İstanbul manzarasının keyfini sürmek bana nasip oldu. Gerekli izinleri aldıktan sonra, baretimi takıp şantiye şefi Özgen Bölük'le birlikte kulenin üstüne çıkmak için işçilerin kullandığı asansöre biniyoruz.


Asansör yaklaşık 20 kişilik ve kulenin dışında kurulan bir sistemin üzerinden hareket ediyor. İki tarafı kapalı, yukarı çıkmaya başlayınca iyi ki kapatmışlar diyorsunuz. 2 dakika 35 saniye süren asansör yolculuğunun ardından kulenin tepesindeyiz. Daha tırmanmamız gereken bir iki merpen daha var. İşçiler çalışmaya, demir bağlamaya devam ediyor.


Kule inşaatında 7 gün 24 saatlik vardiya anlayışıyla 300 işçi durmadan çalışıyor. Çalışan arkadaşlarla konuşuyoruz. Ben biraz fotoğraf çekiyorum. Sonra İstanbul'u izleyeceğimiz bir nokta buluyoruz kendimizi. Çaylar demleniyor, fonda makine sesleri, inşaat gürültüsü... Karşımızda uçsuz bucaksız bir İstanbul manzarası...Belki bugüne kadar milyonlarca insanın sayısız kez yaptığı gibi çay içip, hayaller kurup İstanbul'u seyrediyoruz...


RESTORAN VE SEYİR TERASLARI

Dünyanın en güzel manzaralarından birine sahip olacak kule toplam 365 metre uzunluğa sahip, 170 milyon liraya mal olacak. Kulenin 176. ve 180. metrelerinde iki restoranın yanı sıra seyir terasları da bulunacak. 2017 yılı ortalarında hizmete girecek kuleyi yılda 4,5 milyon kişinin ziyaret etmesi planlanıyor.


Çamlıca Camii'nin yapımıyla birlikte gündeme gelen projeye 2016 yılının Mart ayında start verildi. Yapılan zemin etütlerinin ardından Küçükçamlıca'da seçilen yerde başlatılan çalışmalarda önce bölgedeki ağaçlar taşındı, ardından temel için hazırlıklar yapıldı.


Kule, 220 metre yüksekliğindeki betonarme bölüm, her bir katı 4,5 metre yüksekliğinde ve dört katı yerin altında 53 kattan oluşacak. Bu betonarme bölüm tamamlandığında, üzerine 165 metre uzunluğunda bir anten yerleştirilecek. Antenle birlikte kulenin yüksekliği 365 metreyi bulacak.


300 işçi ve mühendisin gece gündüz çalıştığı projede kule sayesinde tek noktadan yayıncılık hizmeti verilmesi sağlanacak. İstanbul'un sembolü olması beklenen yeni kuleye iniş ve çıkışta son derece hızlı ve modern asansörler kullanılacak. Proje tamamlandığında yerli ve yabancı 4,5 milyon turisti ağırlayacak. Kulenin tamamlanmasının ardından Büyük ve Küçük Çamlıca Tepesi'nde hala kullanılan anten ve kulelerinin söküm işi de hızla tamamlanacak. Projenin 2017 yılının ortalarında bölgede yapımına devam edilen Çamlıca Camii'yle birlikte kullanıma açılacağı belirtiliyor.




Sabah


Haber Milliyet'te şöyle yer aldı


Çamlıca Verici Kulesi inşaatındaki çalışmaları yerinde inceleyen Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul'daki görüntü kirliliğinin önüne geçecek ve daha sağlıklı yayın yapmayı sağlayacak kulenin Ramazan Bayramı'ndan önce açılacağını söyledi.


Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul'da görüntü kirliliğinin önüne geçecek ve daha kaliteli yayını sağlayacak olan Çamlıca Televizyon Kulesi inşaat çalışmalarını yerinde izledi. Başbakan Yıldırım, inşaat çalışmalarını izledikten sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.


Başbakan Binali Yıldırım şunları kaydetti:


Kule, toplam 365 metre 50 santimetre uzunluğunda. Deniz seviyesinden İstanbul'un en yüksek yapıtı. Kule kesiti yukarıya doğru daralarak devam ediyor. Bugün 153 metresi tamamlanmış durumda. Geriye 67,5 metre var. Onu da bir sıkıntı olmazsa bir ay gibi bir sürede tamamlanmış olacağız. 33. ve 34. katlarda seyir terası var. İstanbullular bu seyir terasında İstanbul'u izleme imkanını bulacaklar. 39 ve 40. katlarda restoranlar var. Bu kule yıllık 4, 5 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapacak. Kule bittiğinde küçük ve büyük Çamlıca'daki antenler ortadan kalkacak. Geri kalanlarda yine Büyük Çamlıca'daki TRT kulesine yerleşmiş olacak. Bu yılın ortalarında açmayı hedefliyoruz. Arkadaşlarımız gece gündüz çalışıyor. Sağlığa zararlı yapılar Kule üzerine yerleşmiş olacak. Radyasyon tabana yakın yerlerde daha çok zarar veriyor. Ne kadar yukarıda olursa o kadar sağlıklı bir yayın elde etmiş olursunuz. İstanbul için geç kalmış bir proje ama nihayet bitiyor. İki tane asansörü var. Ayrıca olağanüstü durumlar için yangın merdivenleri mevcut. İstanbulumuza hayırlı, uğurlu olsun.


KULE NE ZAMAN BİTECEK?


İstanbul'un değişik yerlerinde emisyon noktası var. Bu emisyon noktalarına verici yerleştirilecek. Zaten sayısal yayına geçince o yüzden istemediğiniz kadar verici yerleştirilebilecek. İstanbullulara güzel bir armağan vermiş olacağız. İstanbul'umuza hayırlı uğurlu olsun, inşallah Ramazan Bayramından önce açacağız" dedi.


Milliyet


Geri Dön