19 / 04 / 2024

Çamlıca Radyo ve Televizyon Kulesi inşaatında sona geliniyor!

Çamlıca Radyo ve Televizyon Kulesi inşaatında sona geliniyor!

Bu yıl açılması planlanan Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesi inşaatında sona gelindi. Tamamlandığında 388,5 metre yüksekliğinde olacak olan kule, 53 kattan oluşacak...



İstanbul Çamlıca’da görüntü kirliliği oluşturan antenler ve kulelerinin tek bir noktada toplanması amacıyla inşa edilen Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesi inşaatında sona gelindi. 

Milliyet'te yer alan habere göre; 300 işçi ve mühendisin gece gündüz çalıştığı projede, tek noktadan televizyonlara, radyolara ve kişilere yayıncılık hizmeti sağlanması amaçlanıyor. 

2016 YILINDAN BU YANA İNŞAAT SÜRÜYOR

Büyük Çamlıca Cami'nin yapımıyla birlikte gündeme gelen Çamlıca tepesindeki onlarca radyo ve televizyon vericisinin kaldırılması için başlayan projenin yapımına Mart 2016'da başlandı. 

221 metre uzunluğundaki betonarme bölümün bitirilmesinden sonra antenleri taşıyacak çelik konstrüksiyon bölümü yapılmıştı. Daha sonra da kuleye kıvrımlı formunu veren ve yaşam alanlarının olduğu katlar yerine yerleştirilmiş ve kaplama işlemleri başlatılmıştı.

TEST YAYINLARI SÜRÜYOR

Kulenin elektronik sistemlerinde sona gelinmesiyle geçen Mart'ta kısmi test yayınlarına başlanmıştı. Koranavirüs salgını sebebiyle yavaşlayan test çalışmalarının önümüzdeki aylarda tamamlanması planlanıyor. Kuledeki elektronik sistemlerinin tamamlanmasıyla beraber kulenin yayın için faaliyete alınacağı aktarıldı.

SOSYAL ALANLAR DAHA SONRA AÇILACAK

Küçük Çamlıca TV-Radyo kulesinde yer alan lokanta ve seyir terasları gibi sosyal alanların ise daha sonra açılacağı belirtildi. Bu alanlardaki çalışmaların da hız kesmeden sürdüğü ifade edildi. 

ESKİ ANTENLER SÖKÜLECEK

Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesi'nin devreye girmesinden sonra şu anda Çamlıca tepesinde görüntü kirliliği yaratan eski antenlerin de sökümü yapılacak. Etap etap yapılacak çalışmaların sonunda Çamlıca Tepesinin tamamen anten kirliliğinden kurtarılacağı dile getirildi.

İSTANBUL'UN SEMBOLÜ OLACAK

2020 yılında tamamlanarak faaliyete geçmesi planlanan kule bittiğinde girişinden itibaren 388,5 metre yüksekliğinde olacak. Kulenin zirvesi deniz seviyesinden yaklaşık 576,5 metre yüksekte olacak. Kule 4 katı yerin altında her biri 4,5 metre yüksekliğinde 53 kattan meydana gelecek. 300 işçi ve mühendisin gece gündüz çalıştığı projede, tek noktadan televizyonlara, radyolara ve kişilere yayıncılık hizmeti sağlanması amaçlanıyor. İstanbul'un sembolü olması beklenen yeni kulede 39 ve 40'ıncı katlarda deniz seviyesinden 393,5 ve 398 metre yüksekliğinde birer restoran da olacak. Ayrıca kulenin 33 ve 34'üncü katlarında deniz seviyesinden 366,5 ve 371 metre yüksekliğinde iki ayrı seyir terası yapılacak. 

Kulenin bu yıl hizmete alınması hedefleniyor. 32 bin metrekare inşaat alanı olan kulenin yapımında 30 bin metreküp beton ve 3 bin ton yapı çeliği kullanıldı.


Geri Dön