27 / 04 / 2024

Can Ateş, enerji sigortasında yer alacak

Can Ateş, enerji sigortasında yer alacak

İsmini magazin dünyasında duymaya alıştığımız Can Ateş, Martin&Martin Sigorta Brokerlığı ile ilginç bir projeye imza attı. Ateş, esmeyen rüzgâr ve akmayan suyu sigortalıyor



Sigorta deyince akla hayat, sağlık ve kaza gibi branşlar gelse de şirketler portföylerine her geçen gün ilginç yeni kalemler ekliyor. Mankenler vücudunu, futbolcular bacaklarını, şirketler kârını, işini kaybetmekten korkanlar işsiz dönemlerini sigortalıyor. 20 yıldır bu sektörde bulunan ve 2001 krizinde kurduğu Martin&Martin Sigorta Brokerlık firması ile Can Ateş ise esmeyen rüzgârı, akmayan suyu güvence altına alıyor. Yanlış duymadınız akmayan suyu! Şirketin sahibi, aynı zamanda yönetim kurulu başkanlığını yürüten Can Ateş. Onu magazin sayfalarında daha fazla görmemize karşın ilginç işiyle ekonomi sayfalarına da konuk oldu. Hafta içinde bir toplantıda karşılaştığımız Ateş, yenilenebilir enerji yatırımı yapan yatırımcılar için kâr kaybı, rüzgar ve su yetmezliği gibi sigortalar yapıyor. Özetlersek; hidroelekrik (HES) veya rüzgar santralı yatırımlarını sigortalayan şirket bu tesislerin beklenen üretimi yapamaması durumunda finans şirketlerine doğan risk nedeniyle ödeme yapıyor. Ateş, ortaya çıkan potansiyeli şöyle açıklıyor: "Büyük projelerde inşaat bittikten sonra bir projeksiyon yapılması gerekiyor. Ancak küresel ısınma gibi sorunlar bu projeksiyonları yapılamaz hale getirdi. Bazı istatistiki verilerin önümüzdeki dönemde öyle gitmeyeceğine ilişkin bazı riskler oluşuyor. Mesela HES yatırımınızda suyun geçmişteki 5 yıl gibi akmayacağı riski ortaya çıkabiliyor. Rüzgarda da... Dolayısıyla rüzgar yeterli esmediği zaman geliriniz de düşüyor ve projenin finansmanı da riske giriyor. Ya da bir baraj yatırımında yeterli yağmur yağmazsa yeterli üretim elde edilemeyebiliyor. Biz de bu tür ürünleri veriyoruz, bunlar oldukça önemli."

WELLS FARGO İLE ORTAK
Ateş, şirketin Kazakistan, Ukrayna, Rusya, Azerbaycan'da da faaliyet gösterdiğini ve oradaki Türk yatırımcıya hizmet verdiklerini söylüyor. Lehman'ın iflasından sonra zor günler geçirip ABD Hazinesi'nden yardım alan Wells Fargo'nun sigorta ve brokerlık şirketi ile stratejik ortaklıkları var Martin&Martin'in. Ateş iki şirketin birlikteliğinin sadece Türkiye'de değil çevre ülkelerde de olduğunu belirtiyor.

HEDEF 100 MİLYAR $'IN YARISI!
Enerjiyi 'İlki inşaat ve santralın kurulması aşaması; ikincisi gelirin elde edilmesi' olarak ikiye ayırdıklarını söyleyen Ateş, "Bunlar kolay ürünler değil. Araba kaskosu veya yangın sigortası gibi işlemiyor. Projenin lokasyonu, süresi ve istatistiki veriler için ciddi çalışma yapılması gerekiyor. Enerjide özel bazı ürünlere yönelmemiz bizi biraz farklı duruma getirdi" diyor. Bu yıl 3 milyar dolar yenilenebilir enerji projesinin öngörüldüğünü, 2020'de yatırımın 100 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini hatırlatan Ateş şunları söylüyor: "Reasürans bağlantımız nedeniyle yurt dışından ucuz kaynak bulabiliyoruz. İlk etapta HES ve rüzgarla ilgileneceğiz. Hedef 100 milyar dolarlık yatırımın en az yarısını sigortalamak."

'İHTİYACA GÖRE ÜRÜN DİZAYN EDİYORUZ'
Konuştuğumuz ürünlerin Türkiye'de çok yeni olduğunu ifade eden Ateş, fazla olmadığı için standardının da olmadığını kaydediyor. Ürünlerin müşteri ihtiyacına göre dizayn edildiğini kaydeden Ateş, "Enerji ve özellikle yenilenebilir enerji bizim için çok yeni. Birçok proje daha yeni yeni inşaat kısmını bitirip para kazanma aşamasına geçti. Bu konuda talep başladı. Birçok şirket bu ürünlei soruyor. Çalışmalarını başlattığımız talepler var" diyerek canlanmayı dile getiriyor.

1.5 TRİLYON DOLARLIK SEKTÖR
Ateş, sigorta şirketlerinin olmazsa olmaz firmaların geri ödemelerinde zorlanabileceğini iddia etti. Ateş, "Bugün dünyada 1.5 trilyon dolarlık yenilenebilir enerji proje yapılması gerekiyor. Kabaca anlatmak gerekirse rüzgar esmezse su akmazsa geri ödemeleri biz yapıyoruz" dedi. Ateş şunları söyledi: "Avrupa ve Amerika'ya göre bu tür projelere sigortalamak daha maliyetli olacak. Çünkü Türkiye bu konuda yeni ve geçmişteki hasar rasyolarını değerlendiremiyoruz."

'İNŞAATTA KIPIRDANMA VAR EN KÖTÜSÜ TEKSTİL'
Türkiye'de neredeyse bütün sektörlere hizmet verdiklerini ifade eden Ateş "Özellikle de son 5 yıldır inşaat sektörü ile çok ciddi projelerin sigorta danışmanlığını yaptık son kriz ile birlikte enerji sektörüne yöneldik" dedi. Krizde bütün sektörleri çok iyi gözlemleyebildiklerini de belirten Ateş'e göre şu anda inşaatta kıpırdanmalar başladı. Daha önce duran pek çok proje de bugünlerde işler hareketlenmiş. Ateş, en kötü durumda olan sektörün tekstil, en parlak sektörün ise enerji olduğunu düşünüyor.
Evrim ERGİN/Sabah


Geri Dön