24 / 04 / 2024

Can Türkeli: Tünel kalıp sisteminden vazgeçilmeli!

Can Türkeli: Tünel kalıp sisteminden vazgeçilmeli!

TÜNEL kalıp sistemi ile dar gelirli vatandaşlara çok ucuz konutların hızlı yapılmasını destekliyorum



İKİ konuyu size aktarmak istiyorum:
- RUS, Kazak ve Azerilere karşılık anlaşması olmamasından dolayı bu ülke vatandaşlarına ülkemizde daire aldıklarında tapu veremiyoruz. Üç hafta önce Cumhurbaşkanımızla Kazakistan'a gittiğimizde kendisine direkt olarak söyledim. Şaşırdı, "Hayır" dedi. "Kazaklara, Azerilere tapu verilmesi lazım..." Yani sorunda sessiz kalınca en üst kademedekilerin de bilgisi olmuyor. Bu konuda gezide gündeme getirdiğim için Sayın Cumhurbaşkanımız Nazarbayev ile görüştü ve çalışmalar başladı. 
- TÜNEL kalıp sistemi ile dar gelirli vatandaşlara çok ucuz konutların hızlı yapılmasını destekliyorum. İstanbul'da değerli arsalarda bu sistem ile proje yapılması ve bu konutları lüks konut diye tanıtılmasına karşıyım. Tünel kalıp yerine, yine hızlı inşaat sistemi olan ve bir çok ülkede kullanan konvansiyonel veya kayar kalıp ile inşaat yapılması teşvik etmeliyiz. Çünkü tünel kalıp şu anda bir çok ülkede terk edildi, hatta Almanya yasak. Isı, ses, uygulama vs.. Birçok problemler var. Mimari görüntüsü de iyi değil.
Tünel kalıbın birçok sıkıntısıyla 50 yıllık kullanım ömrü var. Kayar kalıp ile konvansiyonel sistemin en az 80-90 yıl kullanım ömrü var. Aslında ucuz görülen sistem zamana vurduğunuzda daha pahalıya geliyor. Veya tünel kalıp sistemi geliştirmek lazım. Ataşehir'de Meridyen projesi konvansiyonel ve TOKİ'nin en güzel projesi olacak.
Dr. Can TÜRKELİ

Hürriyet


Geri Dön