26 / 04 / 2024

Çanakkale'de 7 ova SİT alanı ilan edildi!

Çanakkale'de 7 ova SİT alanı ilan edildi!

AKP Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ile bölgedeki projeler, yatırımlar hakkında konuşuldu. İşte o haber...



AKP Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ile bölgedeki projeleri ve yatırımları anlattı. 


16 referandum oylaması geride kaldı. Toplumun yaklaşık yarısı evet yarısı da hayır dedi. Nasıl bir değerlendirmeniz olacak. Ayrıca Çanakkale’deki sonuçları nasıl değerlendiriyorsunuz?


Milletimiz 51.4 ile kararını verdi. 16 Nisan akşamı koalisyon pazarlıkları, kısa süreli hükümetler artık geride kaldı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile güçlü hükümetler, istikrarlı yatırımlar dönemi başlayacaktır. Burada evet verende hayır verende kazanmıştır. Hayır diyenlerin neden hayır dediğini anlamak istiyoruz. Sonuçların açıklanmasıyla beraber kendi içimizde öz eleştiri yapmaya başladık. Çanakkale’ye baktığımızda beklediğimiz sonuçları aldık. 1 Kasım seçimlerine göre azalış yok. Sandığa giden tüm hemşerilerime  teşekkür ediyorum.

 

Tarihiyle, kültürüyle, coğrafyasıyla ve insan dokusu ile bir bütün olarak bakıldığında nasıl bir Çanakkale hayaliniz var?


Huzur şehri. Çanakkale’miz tarihin her alanına ait izler taşıyan bir şehrimiz. Bir ucunda antik çağın örnekleri diğer uçta vatan mücadelesi veren şehitlerimizin kabri var. Türkiye’nin en önemli doğa alanları arasında yer alan Kaz Dağlarına, Truva, Asos, Termal gibi turizm alanlarına sahibiz. Bu kadar eşsiz güzelliğin bir arada olduğu il sayısı çok azdır. Bu anlamda çok şanslıyız. O yüzden buraların kıymetini bilmek gerektiğini düşünüyorum. Biz bu şehri seviyoruz.


Turizmin gelişmesinde önemli bir adım olan Midilli seferleri ne zaman başlayacak?


Midilli Ayvacık’tan neredeyse yüzerek gidebileceğimiz bir yer olmasına rağmen gemi ile ulaşım imkanı yoktu. Ayvacık – Midilli arası seferlerin başlaması için uzun zamandır çalışmalar yapılıyor. Şu anda nihai sonuca vardık. Küçükkuyu’da hazır liman olmasını değerlendirdik. Kısa süre içerisinde Küçükkuyu’dan gemi seferleri başlayacak. Ulaşımın sağlanmasıyla beraber Ayvacık ve Küçükkuyu esnafımıza önemli katkı sağlayacak. Aynı zamanda bu bölgeye gelen turist Çanakkale merkeze de uğramak isteyecek. İlerleyen zamanlarda Ayvacık’tan da Midilli’ye seferlerin başlaması için çalışmalar yapıyoruz. Aynı zamanda bölgenin en büyük sorunlarından birisi de Küçükkuyu rampalarıydı. Ulaşım konusunda ciddi sıkıntılar yaşanıyordu. O konuda da hızlı bir şekilde tünellerin yapılması için çalışmalar yaptık. Tünellerin bitmesiyle beraber bölgeye gelen turist rahat bir şekilde seyahat etme imkanı bulacak.  İzmir  ve Çanakkale birbirine daha da yakınlaşacak. Şehirlerarası seyahat rahatlayacak.

 

1915 Çanakkale Köprüsünün temeli atıldı. Projenin tamamlanmasıyla beraber Çanakkale’ye katacakları konusunda neler söylersiniz?


Köprümüzün temel atma törenini Çanakkale’nin daha önce hiç görmediği, heyecanın yüksek olduğu yoğun katılımla gerçekleştirdik. 1915 Çanakkale Köprüsü özel bir mimarı çalışmanın eseridir. Bakıldığında iki köprü gibi gözüken bir köprü inşa edilecek. Çanakkale konumu itibariyle çok fazla rüzgar alan ve balıkların geçiş güzergahında yer almaktadır. Proje planlanması aşamasında bunada dikkat edildi. Işıklandırması balıkların geçişini rahatsız etmeyecek şekilde tasarlandı. Köprünün çalışmalarının bitmesiyle beraber şehrimizde üretilen ürünlerin satış pazarı da artacak. Hızlı bir sevkiyat imkanına sahip olacak. Ekonomik anlamda girişimcilere de katkı sağlayacak. Ulaşımın rahatlamasından dolayı turizm alanında da büyüme olacaktır.


Bir dünya mirası olan Troya 2018’de Troya Yılı ilan edildi. Süreç konusunda neler söyleyeceksiniz?


Troia, ülkemizde bulunan müzeler arasında en çok ziyaretçi alan 9. müze özelliğini taşımaktadır. Gelecek yıl, Troia Antik Kentin UNESCO Dünya Miras listesine girmesinin 20. yılı. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde başlatılan “2018 Troia Yılı Olsun” projesini destekliyoruz. Konu hakkında Başbakanımızla, ilgili Bakanlığımızla görüşmeler yaptık. Kendilerine hem ülkemiz için hem de Çanakkalemiz için projenin önemini anlattık. Projenin ülke ve bölge turizmine katkı sağlayacağını belirttik. Başbakanımız ve Bakanımız “2018 Troia yılı” olacak şeklinde açıklamalarda bulundular. İstanbul’da turizm acentaları ve STK’ları ile bir araya geldik. Onlar da projeyi desteklediklerini açıkladılar. Biz, Çanakkale’nin yararına olacak her projeyi destekleriz. Bu şehir her zaman en iyi hizmeti hak ediyor. Troia’ya dünyanın her yerinden turist gelmesini bekliyoruz. Proje sayesinde Troia’nın tüm dünyada tanınması sağlanacak. Tabiri caizse Çanakkale Dünya’ya açılacak. Bildiğiniz üzere şehitliğimizde restorasyon çalışmaları yapıldı. Gelen ziyaretçilerin rahat bir şekilde dolaşma imkanı yaratıldı. Geçmişte 300 bin ziyaretçi gelirken şu anda 3 milyon ziyaretçi sayısına ulaştı. Bu önemli bir rakam. O yüzden tarihimize, turizm noktalarımıza sahip çıkmamız gerekmektedir.

 

“Tarih – kültür – turizm kokulu Çanakkale neden dünyanın turizm merkezi olmasın”ın yanıtı sizce ne olurdu?


Çanakkale’nin Dünya’nın turizm başkenti olmaması için herhangi bir sebep yok. Projelerle buna yön vermeniz gerekiyor. 2018’in “Troia Yılı” olarak ilan edilmesi aslında bizim için bir kapı olacak. Bakın şu anda Asos Antik Kentin UNESCO Dünya Mirası listesine girmesi için başvurusu yapıldı. Asos da bizim için önemli bir değer. Gelecek yıllar da neden “Asos yılı” olarak kutlanmasın? Burada ilgili müdürlüğümüze, valiliğimize ve belediyelerimize önemli görevler düşmektedir. Onlar üretecekler bizler de onlara destek sağlayacağız. Paydaşların bir araya gelerek planlamaları gerekmektedir. Biz bu milletin yararına olacak her şeyi destekleriz.

 

Kentlere işletme anlayışı ile baktığımızda Çanakkale her yönüyle çok önemli değerlere sahip. Boğaz’ı, adaları, tarihi, kültürü, tarımı… Çanakkale gelişim seyri nasıl olmalı?


Biz buranın tarımıyla, tarihiyle, turizmiyle her alanda büyümesini istiyoruz. Sadece bir alanda çalışmalar yapmak yerine her alana kontrollü bir şekilde yatırımların yapılması için gayret gösteriyoruz. Tarihi alanlarımızı restore ederken özüne uygun bir şekilde planlıyoruz. Çanakkale her geçen gün büyüyen ve gelişen bir şehir olduğu için tarım alanlarını korumak adına 7 tane ovamızı sit alanı ilan ettik. Buralarda yeni yerleşim yeri imkanı olmayacak. Bir tarafı kalkındırırken diğer tarafa zarar vermek istemiyoruz. O yüzden planlı bir şekilde ilerlemektedir. Bu hususta en büyük görev Belediye Başkanlarına düşmektedir. 


Bilişim vadisi… Türkiye’nin genç beyinlerinin Ar-ge çalışmaları yapabileceği bir vadi projesine nasıl bakarsınız?


Bundan büyük heyecan duyarız. Biz Çanakkale’nin bu anlamda örnek bir şehir olmasını destekleriz. Şu anda Çanakkale’yi  Ar-Ge ve inovasyon şehri yapma yolunda önemli bir proje olan Teknopark’ın çalışmaları devam ediyor. Teknopark’ın Avrupa’ya açılan inovasyon kapısı olacağını düşünüyoruz. Çanakkale konumu itibariyle ulaşım anlamında önemli bir noktada bulunuyor, adeta bir aks görevi görmektedir. Bu yüzden buradaki her bir teknolojik gelişmenin geniş açıda etki bulacağına inanıyoruz. Ar-ge çalışmalarına lise düzeyinde öğrenci kardeşlerimizin de katılması için mevcut okullarımızda ve yeni yapacağımız okullarda geniş laboratuvar imkanlarına dikkat ediyoruz. Her alanda Çanakkale’nin Türkiye’nin büyüyen, parlayan yıldızı olmasını istiyor ve bunun için gayret gösteriyoruz.

 

Troya dönemindeki yaşamı aynen canlandıracak (Yaşayan Troya) projesine nasıl bakarsınız?


Troia Çanakkale’miz için önemli bir değer. Antik kent yaşamı izleri taşıyan, tarihi yansıtan turizm noktamız. Gelecek yıl UNESCO Dünya Mirası listesine girişinin 20. Yılı olmasından dolayı 2018 yılının Troia yılı olması için çalışmaları devam ediyor. Buraya 2013 yılında müze yapımına başlanıldı. İnşaatın 1. etabı bitirildi, 2. etabı olan çevre düzenlemesine geçildi. Bu anlamda o döneme ait yaşamın canlandırılmasını da destekleriz. Bundan mutluluk duyarız. Tarihi yansıtacak projeleri desteklemek isteriz. Keşke bir açık hava müzesinde o döneme ait kıyafetleri, yemekleri, yaşamı canlı olarak görebilme imkanımız olsa. 

 

Çanakkale’de doğmuş, büyümüş bir birey ve milletvekilisiniz. Açıklamalarınızda “bu kente borcumuzu ödeyemeyiz” diyorsunuz. Biraz anlatır mısınız? Nasıl bir sorumluluk bu?


Biz bu topraklara, bu millete aşığız. Burayı seviyoruz. Çanakkale ecdadımızın bizlere bırakmış olduğu önemli bir şehir. Çanakkale vatan müdafaasının önemli örneklerine, kahramanlıklara sahne oldu. Biz bunun sorumluluğunun farkındayız. O yüzden her ortamda şunu gururla söylüyoruz, “Biz Ankara’nın değil Çanakkale’nin Milletvekiliyiz”. Burası Türkiye’nin en güzel şehri. İnsanı anlayışlı, havası temiz. O yüzden buraya olan borcumuzu ne yaparsak yapalım ödeyemeyiz. Daha çok çalışacağız.




Çanakkale Olay


Geri Dön