19 / 04 / 2024

Çanakkale’de yabancıya konut satışı yasak!

Çanakkale’de yabancıya konut satışı yasak!

Çanakkale’de yabancıya mülk satışı yasaklandı. Hayata geçirilecek düzenleme ile bu yasağın kalkması planlanıyor.



Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu tarafından gündeme gelen yabancıya konut satışı bölgede büyük yankı uyarmıştı. Kentte şu anda yabancıya mülk satışı şu anda yasak ve yapılacak bir düzenleme ile bu yasağın kalkması planlanıyor.

''Yasak kalkmazsa Çanakkale’de işsizlik artar''

Çanakkale Gündem Gazetesi'nde yer alan habere göre, konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Müteahhitler Birliği Başkanı Hakan Vural, ''Yabancıya konut satışı yasağı kalkmazsa Çanakkale’de işsizlik daha da artacaktır'' diye konuştu. 

Çanakkale’de yabancıya konut satışı yasak!

“Konu şu anda göz ardı ediliyor”

Konu hakkında konuşan Vural, “Yabancıya konut satışında maalesef istediğimiz ilgiyi yakalayamıyoruz. Şehrimiz siyasetinin önde gelenleri arasında görebildiğimiz kadarıyla uyum uyuşmamış durumda. Bunun maalesef şehrimize getireceği katkı göz ardı ediliyor, önemsenmiyor.

“Şehirde ciddi anlamda işsizlik başlayacak”

İnşaat sektöründe önümüzdeki dönemlerde konut satış yasağı açılmazsa, şehrimizde ciddi anlamda işsizlik oranında artış yaşanacaktır. Sektördeki daralma ancak yabancıya konut satışı yasağının kaldırılması ile açılabilir. Bu sadece inşaat sektöründe değil, Çanakkale’de iğneden ipliğe her türlü esnafı da olumlu etkileyecek gelişmelerdir. O insanlar buraya geldiklerinde ciddi anlamda para harcayacaklar. Piyasaya para girişi artacak.

“Çanakkale’ye Araplar gelmesin deniyor zaten buraya Araplar gelmez!”

Çanakkale’de vatandaşlarımız buraya Araplar gelmesin gibi kaygılar taşıyorlar. Bunlara hak veriyorum. Arapları isteseniz de Çanakkale’ye gelmezler. Araplar uçak ve bol AVM ararlar. Çanakkale’nin ulaşımı kısıtlı ve bir buçuk AVM’si var. Çanakkale’ye gelecek yabancı kesim, Anzaclar, Avrupalılar, İngilizler ve Japonlar olabilir. Bunlarla ilgili projeler hazırlanabilir. Bu insanların gelir seviyeleri yüksektir. Bu eleştirilerin yersiz olduğunu ve bu yasağın kaldırılması gerektiğini düşünmekteyiz.

“Müteahhitler olarak artık ümidimiz kalmadı”

Bizim talebimiz yabancıya arsa satışı değil, konut satışının önünün açılmasıdır. Milliyetçi duygularla düşünürsek, bu kararın alınmasında bir sakınca yoktur. Biz Çanakkaleli müteahhitler olarak bu müjdeyi duymak isteriz ancak ümidimiz yok. “Nereye kadar dayanırız bilemiyorum” Konuyla ilgili Ticaret Odası, kurumlar ve kuruluşlar görüş birliği içindedir. Nereye kadar bu gücümüz devam edecek bilemiyorum…

“Bankalar kredi vermiyor”

İnşaat sektöründeki arkadaşlarımız maalesef bankacılıktan uzaklaştırılıyorlar. Finansal piyasalara erişimimiz engelleniyor. Aylardır bankalar özellikle inşaat sektörü temsilcilerine kredi vermiyorlar. Hatta verilen kredilerin kapatılması için çaba harcıyorlar. Satışların durmasının bir diğer sebebi de konut faizlerinin yükselmesi. 0.98 olarak açıklanan konut kredisi faizleri bile piyasaya gereken coşkuyu veremedi. Tabi bir de sektöre etki kış şartları var. İnsanların morali bozuk… Tüm piyasalarda bozukluk var. Seçimin geçmesi beklenmektedir.

“Sıkıntıya girmiş müteahhitler var”

Çanakkale’de sıkıntıya girmiş müteahhitler var. Tüketici haklı olarak şu anda bitmiş konuta talepte bulunuyor. Dolayısıyla piyasada projesi tamamlanmış, daire bitmiş, anahtarı hazır daireye ilgi olduğunu görmekteyiz” ifadelerini kullandı.

 


Geri Dön