20 / 04 / 2024

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, büyükşehiri suçladı!

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, büyükşehiri suçladı!

Sel felaketi nedeniyle 11 kişinin hayatını kaybettiği Samsun’un Canik ilçesi Belediye Başkanı Genç, projelerini savunurak, facianın tek sorumlusunun Samsun Büyükşehir Belediyesi olduğunu öne sürdü



Samsun’da selin vurduğu ve 11 kişinin hayatını kaybettiği Canik ilçesinin Belediye Başkanı AK Partili Osman Genç, dün düzenlediği basın toplantısında, uyguladığı projelerin arkasında olduğunu söyledi ve Büyükşehir Belediyesi’ni suçladı. Genç kendisine yöneltilen suçlamalara da “Gün birbirimizi suçlama günü değil, birlik ve beraberlik günüdür. Sorumlular hakkında yapılacak işlem yasalarda bellidir” karşılığını verdi.


Samsun’da 367 konut, 333 işyeri, 138 depo, 11 cami, 1 okul ve 1 spor salonunun hasar gördüğü sel felaketinin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Hasarın en çok vurduğu Canik ilçesindeki Kuzey Yıldızı  TOKİ  Konutları’nda 5 kişinin ölümü nedeniyle dikkatlerin üzerinde toplandığı Canik Belediye Başkanı Osman Genç, dün basının karşısına çıktı. Özellikle Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin 11 kişinin ölümüne yol açan sel taşkınlarının olduğu derenin üzerinin kapatıldığı ve bunun ciddi sonuçlara yol açacağı uyarısında bulunduğu iddialarına yanıt veren Genç, şunları söyledi:


Dere ıslahı yanıtı


“5216 sayılı Büyükşehir yasası 7.maddesi uyarınca, su ve kanalizasyon ile ilgili hizmetleri yerine getirme Büyükşehir Belediyesi’ne aittir. Bunun yanında derelerin ıslahı konusu, 2004 yılından önce DSİ Bölge Müdürlüğü’ne ait iken, yapılan yasal düzenleme ile bu yetki Büyükşehir Belediyesi’ne verilmiştir. Bu nedenle derelerin ıslahı ve düzenlenmesi konusunda tek yetkili Büyükşehir Belediyesi’dir. Yılanlı Dere, Mert Irmağı ve İncirli Deresi olmak üzere bu bölgede bulunan bütün derelerin ıslahı Büyükşehir Belediyesi’ne aittir. Canik Belediyesi’nin dere ıslahı ile ilgili yasal bir yetkisi bulunmamaktadır.”

Bölgede bugüne kadar en büyük debinin 210 metreküp olduğunu, salı gecesi ise debinin 710’a çıktığını belirten Genç, bunun da önlenmesi mümkün olmayan bir afet olduğunu dile getirdi.


‘Büyükşehir sorumlu’


Genç, sözlerini şöyle sürdürdü: “TOKİ alanında ve diğer alanlarda alt yapıda bir yetersizlik varsa bunun sorumlusu Büyükşehir Belediyesi’dir. TOKİ alanında alt yapının yetersiz olduğu ve bir kısmının yenilenmesi, deplasmanının yapılması yazılarımız ile defalarca Büyükşehir Belediyesi’ne bildirilmesine rağmen herhangi bir işlem yapılmamıştır. Yasaya göre her ölçekteki nazım imar planlarının yapma ve onama yetkisi yine Büyükşehir Belediyesi’ne aittir. Konut alanı olan bir yerde TOKİ binalarını yapmıştır.”


İmara uygun proje


Bodrum katlarında Büyükşehir Belediyesi’nden onaylı imar yönetmeliğine göre kapıcı dairesi yapıldığını ileri süren Genç, “Dolayısıyla Canik Belediyesi tarafından yapılan bütün işlemler onaylı imar planlarına, imar yasasına ve yönetmeliklerine uygun olarak yerine getirilmiştir” diyerek bir alışveriş merkezinin bulunduğu alanda meydana gelen sel taşkınıyla ilgili de Büyükşehir’i suçladı. Genç, şöyle devam etti:  “Bir alışveriş merkezinden geçmekte olan derenin ıslahı, Büyükşehir Belediyesi’nin yazısındaki uyarılar dikkate alınarak ilgili firmaya projesine uygun yapılması belediyemizce iletilmiştir. Projeye uygun yapıldığı Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nün onayı ve tasdiki ile ortadadır.”


‘Bodrumları bastı’


Yaptıklarının arkasında olduklarını belirten Genç, şunları kaydetti:


“Burada yaşanan acı bizim acımızdır. Biz belediyelerimizle iç içe çalışarak sorunları çözmek için gayret gösteriyoruz. Bugün bile bir başarı vardır. Bu bir ekip işidir. Vatandaşlarımızın sıkıntılarını ekiple çözüyoruz. Yaptığımız projelerimizin arkasındayız. Hem kentsel dönüşüm arkasındayız hem de ulusal ve uluslararası yatırım yapan bütün firmaların arkasındayız. Eğer kentsel dönüşüp yapmayıp eski haliyle kalmış olsaydı, hasar ve can kaybımız daha fazla olurdu. Buradaki binalarımızda herhangi bir hasar yok. Sadece bodrum katlarını su bastı. Burada sorun bodrum katlarının iskana açılmasıdır. Sorumlulukları bir başkasına başka bir kuruma atarak değil, el birliği ile yapmamız gerekiyor.”


MİLLİYET


Geri Dön