25 / 04 / 2024

Çankaya'da en çok asfalt ve bozuk yol şikayet edildi!

Çankaya'da en çok asfalt ve bozuk yol şikayet edildi!

Çankaya'da en çok asfalt ve bozuk yol şikayet edildi. Rapora göre, geçtiğimiz yıl yaklaşık 7 bin Çankayalı telefon, web, şahsen başvuru ve mobil uygulamalar aracılığıyla belediyeye ulaşarak istek, öneri ve şikâyetlerini bildirdi.



Çankayalıların belediyeyle ilk irtibat noktası olan Çankaya Çözüm Merkezi geride bıraktığımız 2014'e ilişkin raporunu yayınladı. Rapora göre, geçtiğimiz yıl yaklaşık 7 bin Çankayalı telefon, web, şahsen başvuru ve mobil uygulamalar aracılığıyla belediyeye ulaşarak istek, öneri ve şikâyetlerini bildirdi. Başvuruların yüzde 74'ünde sorun çözülerek vatandaşa geri bildirimde bulunuldu; yüzde 13'ünde ise başvuru sahiplerinin eksik ya da yanlış iletişim bilgisi vermesi nedeniyle sorunun çözümü sağlansa bile vatandaşa geribildirim yapılamadı. 

Çankayalıların istek, öneri ve şikâyetlerini ilgili müdürlüklere ulaştırıp takibini yaparak belediyenin daha hızlı ve kaliteli hizmet üretmesini sağlayan Çankaya Çözüm Merkezi, 2014 yılı raporunu yayınladı. Vatandaşların belediyeyle ilk temas noktası olan Çözüm Merkezi'ne geçtiğimiz yıl 6 bin 970 Çankayalı başvurdu. En çok talep, istek ve şikâyet alan müdürlükler sırasıyla Fen işleri, Veteriner işleri, Temizlik İşleri, Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile Zabıta oldu. Gelen başvuruların yüzde 26'sı (1834 başvuru) Fen işleri Müdürlüğü'nün çalışma alanına girerken; Veteriner İşleri Müdürlüğü'ne gelen başvuruların (1647 başvuru) genel içindeki oranı yüzde 24 olarak gerçekleşti. 

Talepte azalma var Müdürlüklere yapılan başvuruların konularına göre dağılımı, Çankayalıların hangi alanda hizmet beklediğini göstermesi açısından önemli bir veri tabanı oluşturuyor. Örneğin Fen işlerine yapılan başvuruların yaklaşık yüzde 70'i asfalt, bozuk yol, tamir ve kaldırım yapılmasına yönelik istekler. Raporda yer alan verilere göre, Çankaya Belediyesi son dört ay içinde bu başlıklara ilişkin çalışmalarını artırdı. Böylece Ağustos ayından itibaren bu başlıklara gelen şikâyet ve taleplerde kayda değer oranda azalma oldu. Fen işleri Müdürlüğü'ne çokça gelen bir diğer başvuru da yaya kaldırımlarına araç park edilmesini engelleyen mantar taşların yerleştirilmesine dair. Geçtiğimiz yıl 106 Çankayalı, yaşadıkları sokaktaki kaldırımlara mantar taş yerleştirilmesini talep etmiş. 

Sokak hayvanları şikayeti Veteriner işleri'nde öne çıkan başlık sokak hayvanları oldu. Geçtiğimiz yıl 1211 Çankayalı, sokak hayvanları konusunda belediyeye başvurmuş. Başvuruların önemli bir kısmı şikâyetlerden oluşurken sadece 9 Çankayalı, sokak hayvanlarının sahiplendirilmesi konusunda destek olmak için başvurmuş görünüyor. 

Konularına göre başvurular açısından incelendiğinde Temizlik işleri Müdürlüğü'ne yapılan başvuruların büyük bir kısmını sırasıyla konteyner talepleri ile sokak ve caddelerin temizliği konusundaki istekler oluşturuyor. Çöplerin toplanmasına ilişkin şikâyet sayısı çok kısıtlı kalırken arsa ve boş alan temizliğine ilişkin 39 talep gelmiş. 

Park ve Bahçeler Müdürlüğü'ne gelen başvuruların yarıya yakını ağaç budama ve parklardaki otların biçilmesine yönelik talepler. Belediyenin ilçe genelinde park yapımına ağırlık vermesiyle birlikte, yeni park yapılmasına ilişkin istekler sene sonuna doğru azalmış görünüyor. Raporda öne çıkan bir diğer veri ise Çankayalıların geri dönüşüm konusunda hassas olduğunu gösterdi. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'ne gelen 381 başvurunun yarısı ambalaj atıkları, atık pil ve geri dönüşüm kutusu konulması; elektronik atıkların ve bitkisel atık yağların geri kazanımına yönelik taleplerden oluşuyor. Müdürlüğe ayrıca hafriyat atıklarının toplanması ve inşaat denetimine ilişkin 48 başvuru yapılmış. 41 Çankayalı da ısı denetimi konusunda Çözüm Merkezi'ni arayarak bilgi ve yönlendirme talep etmiş, imar ve Şehircilik Müdürlüğü'ne gelen başvuruların önemli kısmını ise imar planları, kaçak yapılar ve izin alınmadan yapılan bina içi ve dışı tadilatlar oluşturuyor. Zabıta Müdürlüğü'ne gelen 715 başvurunun yarıdan fazlasını (402 başvuru) "huzur ve düzen bozan davranışların engellenmesi" talebi oluşturuyor. Zabıtanın aldığı diğer başvurular "kaldırım ve yol işgali denetimi" talebiyle "esnaf ve çevre denetimi" talebi olarak öne çıkıyor. 

Taşdelen de arıyor Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, raporda yer alan iletişim bilgileri sayesinde başvuru yapan vatandaşları bizzat arayarak aldıkları hizmetin hızından ve kalitesinden memnun olup olmadıklarını öğreniyor. 


Milliyet Ankara 


Geri Dön