20 / 04 / 2024

Cankurtaran Tüneli ulaşıma açıldı!

Cankurtaran Tüneli ulaşıma açıldı!

Karadeniz'i Doğu Anadolu üzerinden İran'a bağlayan Artvin-Rize-Ardahan karayolundaki Cankurtaran Geçidi'nde inşa edilen tünel ulaşıma açıldı. 



Cankurtaran Tüneli, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet  Arslan ile Gençlik ve Spor  Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından ulaşıma açıldı. 

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, önemli bir tüneli hizmete sunduklarını söyleyen Bakan Arslan, "5 bin 200  metrelik Cankurtaran tünelleri iki gidiş, iki geliş çift tüp ama bu güzergah  üzerinde üç tane tünelimiz, dört tane viyadüğümüz, dört tane de köprümüz var.  Toplamı yaklaşık 14 kilometre iki gidiş, iki geliş güzergahı bugün itibarıyla  hizmete sunmuş oluyoruz. Bu tünellerle beraber güzergahı 12 kilometre kısaltmış  olacağız." dedi.

Arslan, yolun 12 kilometre kısalmış olmasının önemine işaret ederek,  şunları aktardı:

"Özellikle kış şartlarında kar yağdığı zaman burası geçit vermez  hale geliyordu. Geçit vermeyen bölgeyi Cankurtaran Tüneli ile geçit verir hale  getiriyoruz. İsmi üzerinde Cankurtaran. Dolayısıyla canları kurtarmış olacağız.  Para ile ölçülmez bir durumdur ama yaklaşık 100 milyon liralık bu yolun  kısalmasına bağlı olarak her sene tasarruf sağlamış olacağız. Akaryakıttan,  zamandan, araçların bakım onarımından, karbondioksit emisyonundan kaynaklı  tasarruf sağlamış olacağız. Yaklaşık 568 milyon liraya mal olan bu güzergah bizim  için önemli. Her yıl sağladığı tasarrufu düşünürseniz yaklaşık 5-6 yılda kendini  kurtarır hale gelir."

Geriye kalan iki viyadüğü de haziran ayına kadar hizmete sunmuş  olacaklarını belirten Arslan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın bu  tünelin yapılması ile ilgili çok ciddi emeği var. İnşallah sayın  Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla resmi açılışını daha sonra yapacağız ancak  insanlarımızın mağdur olmaması bir an önce bu yolu ve tünelleri kullanabilmesi  adına bugün itibarıyla trafiğe açmış oluyoruz." diye konuştu.


Geri Dön