23 / 04 / 2024

Cansel Turgut Yazıcı: Arsalar zamlandı!

Cansel Turgut Yazıcı: Arsalar zamlandı!

EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlığı tarafından hazırlanan " Gayrimenkul Sektörünü Verilerle Konuşalım " adlı raporda inşaat sektörünü bekleyen rasyonel olmayan arsa fiyatı gibi sorulara dikkat çekildi.



Eva Gayrimenkul Değerleme Danışmanlığı Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, "Balon ortamlannda konut fiyatlarının artacağı beklentisi ile sürekli yukarı doğıu ivmelenir ancak maliyetler aynı orada artmaz veya sabit kalır. Ülkemizde ise fiyatlar yükselirken maliyetler hem inşaat hem de arsa yukarı çıkıyor" dedi. 


YÜKSELİŞ SÜRÜYOR 

Yazıcı, 2011 ocak ayında bu yana konut piyasasındaki maliyet ve satış fiyatları değişimini incelediğinde konutta fiyatların farklı endekslere gore yüzde 53-60 arasında artış olduğunu söyledi. Konutun fiyatının içindeki en önemli iki maliyet faktöıu inşaat maliyeti ve arsa maliyeti olduğunu belirten Yazıcı, "inşaat maliyetleri bahsi geçen ayııı dönemde yüzde 38-45 arasında artarken arsa maliyetleri ise yeri, bölgesi ve diğer özelliklerine gore yüzde 30-60 artmış durumda. 


Hatta yer yer daha yüksek artış da görüyoruz. Sonuçta fiyatları maliyetler kadar arttıramayan sektöıün kar marjlan düşmüştür. Konutta bir balondan soz etmek mümkün değil. Belli kategorilerde ve belli bölgelerde arz fazlalığından söz edilebilir. Arsa maliyeti nedeniyle orta ve alt gelir grubu için konut üretilemiyor" dedi. 


KIT KAYNAK OLMAMALI 

inşaat sektöründe son 3 yılda birçok mevzuat değişikliği olduğunu ve bunun maliyetlere ilave yük getirdiğini belirten Yazıcı, "Devlet iıııar ve planlama çalışmalarını kolaylaştırarak arsa üretimine katkıda bulunmalı, yeni imar alanlarını planlı bir şekilde yapılaşmaya açmalı ve konut üretimine uygun arsayı 'kıt kaynak' olmaktan çıkarmalı" dedi. 


Hürriyet Ek


Geri Dön