29 / 03 / 2024

Capital Economics: Mortgage krizi, Büyük Buhran'dan kötüydü!

Capital Economics: Mortgage krizi, Büyük Buhran'dan kötüydü!

Standard & Poor's'un Case-Shiller Endeksi'ne göre ABD'de konut fiyatları, kriz başladığından bu yana ortalama yüzde 33 geriledi. Bu oran, ülkede 1920'lerde başlayıp, 1930'ların başlarında sona eren Büyük Buhran döneminde en fazla yüzde 31'i görmüştü...



 

ABD'de 2006'da başlayan ve yakın dönemde ikinci dibine doğru ilerleyen konut krizi, son verilerle Büyük Buhran dönemindekine kıyasla daha kötü bir noktaya geldi.

Konut sektöründeki gelişmeleri yakından takip eden Case-Shiller'a göre, ilk çeyrekte fiyatlarda yüzde 1.9'luk bir düşüş daha yaşandı. şžirket bu son veriyle, sektörde ikinci dip görüntüsünün de belirginleştiğini değerlendirmesinde de bulundu.

Danışmanlık şirketi Capital Economics'ten Kıdemli Ekonomist Paul Dales konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, 'Konut fiyatlarında ilk çeyrekte yaşanan sert düşüş, sektörde yaşanan krizin Büyük Buhran'a kıyasla daha derin ve hızlı olduğuna ikna olma konusunda daha fazla bulgu sunmuş oldu' dedi.

Dales, fiyatlardaki düşüşün hala sona gelmediğini de belirtti.

Dales, 'Tek rahatlatan nokta, son veriye göre çeyreğin sonunda fiyatlarda görülen gerilemenin önceki aylara kıyasla daha yavaş olması... Her şeye rağmen, fiyatlar bu sene yüzde 3 daha gerileyip, yıllık olarak yüzde 5'in üzerinde düşüş göstereceğe benziyor' dedi.

Konut sektöründeki bu haber, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonominin yeterince güç kazanıp kazanmadığını sorduğu ve ülkede işsizliğin yüzde 9.1 ile hala yüksek seyrettiği bir dönemde geldi. Gelen olumsuz veri, ekonomide yaşanan toparlanmanın gerçekliğiyle ilgili endişeleri de artırdı.

HÜRRİYET - CNBC

 


Geri Dön