26 / 04 / 2024

Carrefoursa Alpark'ı satın alıyor

Carrefoursa Alpark'ı satın alıyor

İstanbul'da toplam 27 mağazası bulunan Alpark satın almak için Carrefoursa görüşmelere başladı



İstanbul'da toplam 27 mağazası bulunan Alpark için görüşmelere başlayan Carrefoursa, satın alma olursa bu mağazaları ‘Expres' konseptinde düzenleyecek. Görüşmelerin hafta başında netleşmesi bekleniyor. Carrefoursa, Sancak ailesine ait Saya Grup bünyesinde bulunan yerel perakende zinciri Alpark'ı satın almak için görüşmelere başladı. Perşembe gecesi başlayan görüşmelerin hafta başında netlik kazanması bekleniyor. Hedef Alliance'nin ortağı Sancak ailesinin sahibi olduğu Saya Grup bünyesinde sadece İstanbul'da faaliyet gösteren Alpark, 2007 yılında 10 şubesi bulunan Kopuzlar Marketler Zinciri'ni 10 milyon dolara alarak sektöre adım atmıştı. Alpark iki yılda mağaza sayısını 27'ye çıkardı. 2006'da kurulan Saya (Sancak Yatırım) Grup, Alpark'ın dışında inşaat sektöründe faaliyet gösteren Folkart adlı şirkete sahip. Grubun iştirakleri arasında ilaç dağıtım şirketi Hedef Alliance ve Billoris Tekstil de yer alıyor.
Carrefoursa Kurumsal İlişkiler ve Hukuk Direktörü Merter Özay, yerel marketlerle her zaman ilgilerinin olduğunu ve karşılarına çıkacak fırsatları değerlendirmeye devam edeceklerini dile getirdi. Özay satın alınmanın gerçekleşmesi halinde 300-1000 metrekare arasında değişen marketleri Expres formatında kullanmayı düşündüklerini söyledi. Özay 2010 yılı için hedeflenen 100 yeni mağaza için organik ya da inorganik büyüme gerçekleştireceklerini de sözlerine ekledi.
Alpark Genel Müdürü Ali Nadir Akan, şirketlerinin finansman yapısının sağlam olduğunu, gıda perakendesiyle ilgili bir olumsuz görüşlerinin olmadığını anlatarak, “Bu görüşmeler, bizim perakendeden çıkmak istediğimiz gibi algılanmamalı. Stratejimizi görüşmelerin sonuçlarına göre şekillendireceğiz” dedi.

2005 yılında Gima ve Endi'yi satın almıştı
Carrefoursa 2005 yılında Fiba Holding'e bağlı Gima ve Endi marketlerini 132.5 milyon dolara satın almıştı. Piyasa değeri 200 milyon dolar olan Gima'nın yüzde 60 hissesi için 120 milyon dolar, Gima'nın dışındaki Endi hisseleri içinde 12.5 milyon dolar üzerinden anlaşma sağlanmıştı. 2004 yılında 23 milyon lira zarar açıklayan Gima'nın satış sırasında Türkiye genelinde 81, Endi'nin ise 50 mağazası bulunuyordu.

 Bu yıl 110 milyon liralık yatırım hedefi açıkladı
-  Carrefoursa 2009'da 130 milyon liralık yatırım yaptı. Bu yıl için belirlenen yatırım tutarı 110 milyon lira. 42 ilde 195 mağazası var.
-  2010'da iki hipermarket, 100 süpermarket açmayı, 1000 kişiye iş sağlamayı hedefleyen Carrefoursa ilk 5 ayda 22 süpermarket, bir hipermarket açtı.
-  Şirket tarihindeki en fazla açılışı dördü hipermarket, 54'ü süpermarket olmak üzere 2009'da yaptı. Aynı yıl 650 kişiye yeni istihdam sağladı.
-  Toplam çalışan sayı 8 bine yaklaşan Carrefoursa'nın yıllık 90 milyon müşterisi var.
-  Carrefoursa Türk üreticilerin ürünlerini Avrupa pazarlarına ihraç ediyor. 2009'da 70 milyon euro'luk ihracat gerçekleştirdi. Hazirandan itibaren gıda ürünlerini de Ortadoğu ülkelerine ihraç edilecek.
Beste Önkol/Milliyet

Basında yer alan diğer haberler:

Carrefoursa, Sancak ailesinin Alpark'ı için masaya oturdu
Carrefoursa, Sancak ailesine ait 27 şubeli Alpark'lara talip oldu. Yaklaşık bir aydır perakende camiasında konuşulan Carrefour'un Alpark'ı almak için görüşmelere başladığı kulisleri Carrefoursa'nın Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamayla resmileşti. Carrrefoursa yaptığı açıklamada, 'Alpark' markası altında, İstanbul ilinde faaliyet gösteren 27 adet perakende satış mağazası bulunan İpek Giyim Mağazaları Ticaret ve Sanayii A.Ş.'nin hisselerinin tamamının devralınmasına ilişkin Carrefoursa ve İpek hissedarları arasında ticari müzakerelere başlandığı belirtildi. Alpark, Hedef Ecza'nın Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak'ın amcasının oğlu Abdülrezzak Sancak'ın yönetiminde. Alpark Genel Müdürü Ali Nadir Akan şu anda 650 çalışanı olan Alpark'ın Carrefoursa'dan gelen görüşme teklifini geri çevirmediğini belirterek, "Görüşmeler hemen sonlanmaz. Zaten firmanın sahipleri Alpark'ı satmayı düşünmüyordu ancak iyi bir teklif gelirse İpek Giyim Mağazaları'nın hisse devri şeklinde satış gerçekleşebilir" dedi.

2007'de market işine girdi
Alpark'ın Yönetim Kurulu Başkanı Abdülrezzak Sancak. Ticaret hayatına 1953 yılında başlayan Sancak Ailesi, Hedef Grup ile birkaç yıl içerisinde pazarda lider oldu. Sancak Ailesi büyük kardeş Adülrezzak Sancak önderliğinde 2006'da Saya Grup'u kurdu. Grup, Haziran 2007 tarihinde Alpark ile perakende sektöründe yatırımlarına başladı.
PINAR ÇELİK /Sabah


Geri Dön