17 / 04 / 2024

Çatalca Rüzgar Enerjisi Santralı 122 bin evi aydınlatacak

Çatalca Rüzgar Enerjisi Santralı 122 bin evi aydınlatacak

Sanko Holding'in Çatalca Elbasan'da 100 milyon dolarlık yatırım ve 20 rüzgar türbiniyle kurduğu 60 megavatlık santral, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle devreye girdi



Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, 122 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak Çatalca Rüzgar Enerjisi Santralı'nın yanı sıra enerjiye yatırımlarının sürdüğünü söyledi.

SANKO Holding'in 100 milyon dolar yatırımla Çatalca'nın Elbasan Köyü'nde kurduğu rüzgar enerjisi santralı dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı bir törenle faaliyete geçti. Çatalca Rüzgar Enerjisi Santralı, 20 rüzgar türbini ile 60 megawat gücünde enerji üretecek. Santralde üretilecek yılda 220 milyon kilowatt/saat elektrikle, 122 bin hanenin yıllık enerji ihtiyacı karşılanacak.

Üç HES de yolda

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, "Çatalca Rüzgar Enerjisi Santralı'nın ardından, inşaatları devam eden ve önümüzdeki 18 ay içinde toplam kurulu gücü 459 megawatt olan üç hidroelektrik santralımızı da ekonomiye kazandıracağız" dedi. Konukoğlu, açılışı gerçekleştirilen ve 50 kişinin istihdam edileceği rüzgar santralının, rüzgarın durumuna göre 9-11 yıl içinde kendisini finanse etmesini beklediklerini söyledi. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırıma yönelen Sanko Holding'in Çatalca'daki santralı beş yıllık rüzgar verisi inceleme, üretim lisansı ve türbin yerleşimlerinin ardından gerçekleşti. Çatalca'da elektrik üretimine başlayan santral için dünyanın en büyük rüzgar türbini üreticilerinden Vestas ile anlaşıldı. Hizmete giren santralın proje finansmanı için Eksport Kredit Fonden İhracat Kredi Sigortası kapsamındaki Denizbank ve Dexia Bank Belgium'dan 56.5 milyon Euro tutarında kredi kullanıldı.

Rüzgar santralı sorunsuz

Konukoğlu, rüzgar santrallarının kısa vadede devreye alınabilen, hammadde sıkıntısı olmayan, sürekli ve sonsuz bir enerji kaynağı olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Günümüzde rüzgar enerjisi, fosil enerji kaynakları ve hidroelektrik enerji santrallerini tamamlayıcı bir boyut kazandı. Rüzgar enerjisi, enerji kaynaklarında dışa bağımlılığı azalttığı gibi, yeni endüstri kolları yaratarak istihdam sağlanmasını teşvik eden bir unsur haline geldi."

Santralın açılış törenine, Başbakan Erdoğan'ın yanısıra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, rüzgar türbini üreticisi Vestas'ın Başkanı Juan Araluce Martinez de Azagra ve Sanko Enerji CEO'su Süleyman İlden de katıldı.

Rüzgar türbini üretebiliriz

ABDÜLKADİR Konukoğlu, bir soru üzerine, rüzgar türbini de üretmek için çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Türbin üretimi konusunda da çalışıyoruz. Know how alabileceğimiz bir ortak olursa üretim yapabiliriz" diye konuştu.

5 yılda 2 milyar dolar daha yatacak

ANA hedeflerinin holdingin yatırım ağırlığını enerjiye doğru kaydırmak olacağını ifade eden Abbdülkadir Konukoğlu, şöyle konuştu: "Tüm projeler bittiği zaman 1100 megawatt'a kadar çıkacağız. 5 yıl içerisinde hedeflediğimiz toplam yatırım, hidroenerjiler hariç, 2 milyar dolar civarında. Tamamının fizibilite çalışması var. Bir de buhardan elde edilen jeotermal enerji var. Henüz kuyuların açılışlarına başladık."

140 bin ton karbon tasarrufu

RÜZGAR santralları, Kyoto Protokolü kapsamında karbondioksit emisyonunu azaltmak için teşvik ediliyor. Çatalca Santralı'nın, Yılda yaklaşık 140 bin ton karbon tasarrufu gerçekleştireceği hesaplandı.

Hürriyet


Geri Dön