27 / 04 / 2024

Çatıdaki enerji panelleri deprem anında tehlike oluşturuyor!

Çatıdaki enerji panelleri deprem anında tehlike oluşturuyor!

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, Türkiye’de standartlara uygun yapılmayan milyonlarca çatının olası bir depremde büyük bir tehlike yaratacağını belirtti.



Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, Türkiye’de standartlara uygun yapılmayan milyonlarca çatının olası bir depremde büyük bir tehlike yaratacağını belirterek, “Standartlardan uzak çatılar kadar, üzerlerine plansız şekilde yerleştirilen enerji panelleri, su depoları ve çanak antenler de deprem anında oluşacak zararı artırır” dedi.


Türkiye’de yapı güvenliğinin hayati olduğunu söyleyen  Yavuz, şunları kaydetti: 

“Türkiye’de standartlardan uzak yapılmış yaklaşık 7 milyon çatı var. konut stoğunun yüzde 60’ını 20 ya üstündeki binalar oluşturuyor ve kayıtsız konutlar var. Bu çatıların doğal afetlerde risklere yol açmaması için uzman kuruluşlar tarafından kontrol edilmesi gerekir.” 


İlave yük konulmamalı

Tehlikeli bir çatının tehdit oluşturduğunu kaydeden Yavuz, şöyle devam etti: 

“Çatılarımızın üzerine enerji panelleri, su depoları, çanak antenler, baz istasyonları yerleştiriyoruz. Bu yükler usulüne uygun olarak yerleştiriliyorsa problem yaşanmaz ama maalesef buna uymayan çok örnek var. İzinsiz ve plansız yapılan ilaveler, rüzgar, fırtına, deprem gibi durumlarda ciddi yaralanma ve ölümlere sebep olabiliyor. Çatının bu tip sistemleri taşımadığı görüldüğünde tedbir alınmadan çatı üzerine ilave yük konulmamalı.” 


Milliyet


Geri Dön