26 / 04 / 2024

Çatılar, metrekaresi 10 Euro'ya çiçek açıyor

Çatılar, metrekaresi 10 Euro'ya çiçek açıyor

Bahar aylarına girilmesiyle uygulamaları yoğunlaşan yeşil çatılara yılda 1 milyon TL harcanıyor



Büyükşehirlerde azalan yeşil, binaların çatılarında yeniden geri kazanılıyor. Bahar aylarına girilmesiyle uygulamaları yoğunlaşan yeşil çatılara yılda 1 milyon TL harcanıyor. Bu tür uygulamalarda, çatı örtüsü yerine bitki kullanılıyor. Terasın üzerine toprak karışımı konularak susuzluğa dayanıklı bitki ve çiçekler ekiliyor. Bunlar zamanla yeşeriyor. Yeşil çatı uygulamalarının maliyeti metrekare başına 10 Euro ile 30 Euro arasında değişiyor.

İnşaatlarla şehirlerde kaybedilen yeşil alanların çatılarda yeniden kazanılmasını sağlayan 'yeşil çatılara' yılda 1 milyon TL harcıyoruz. Çatılarda yeni uygulama olarak gündeme gelen yeşil çatılara baharla beraber ilgi arttı. Türkiye'de giderek yaygınlaşmaya başlayan bu tür uygulamalarda, çatı örtüsü yerine bitki kullanılıyor. Yeşil çatı teras yanında eğimli çatılara da uygulanabiliyor. Yeşil çatılar, konut projeleri yanında, farklılık arayan villalar, alışveriş merkezlerinde de tercih ediliyor.

ŞEHİRDE OKSİJENİ ARTIRIYOR
Onduline Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan, Türkiye'de 100'e yakın konutta yeşil çatı uygulaması yapıldığını ve sektörün hızla büyüdüğünü söyledi. Karahan, "Terasın üzerine toprak karışımı konularak susuzluğa dayanıklı bitki ekiliyor. Bunlar zamanla yeşeriyor. Şehirlerde artık yeşillendirecek yer kalmadığı için çatılarda yeşillendirme yapılıyor. Böylece şehrin oksijen oranı artırılıyor" dedi.

Karahan, yeşil çatının, Türkiye'de ilk olarak iki alışveriş merkezinde uygulandığını,  İzmir  Soyak Mavişehir projesi yanında Alanya, Heybeliada ve Büyükada'daki konutlarda ve sanayi yapılarında da  tercih edildiğini dile getirdi. Karahan, metrekare maliyeti 10-30 Euro'ya kadar çıkan yeşil çatıların Türkiye'de giderek daha yaygınlaşmasını beklediklerini de vurguladı.

KISA SÜREDE YAYGINLAŞTI
Yeşil çatı uygulamaları Türkiye'de, 2004 yılından beri yapılıyor. Karahan, tamamen yeni ve alışılagelmişin dışında bir çatı konsepti olmasına karşın kısa denecek bir sürede Türkiye'de büyük ölçekli yapıların çatısında uygulama alanı bulduğunu kaydetti. Yeşil çatı, yalıtım dahil birçok katmandan oluşan bir sistem bütünü olarak görülüyor. Karahan, yeşil çatıların başta Almanya olmak üzere eğimli çatıya sahip müstakil evlerden, teras çatılı apartmanlara ve sanayi yapılarına kadar çok geniş bir yapı yelpazesinde tercih edildiğini aktardı.

Çatıları yeşillendirmek için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Karahan, dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: "Aslında her tür çatıda uygulanabiliyor. Ama uygulanacak binaların taşıyıcı siteminin yeşil çatıya uygun olup olmadığına bakılmalı. Varolan bir binanın çatısının yeşil çatıya çevrilmesi durumlarda binanın yeni çatıyı taşıması konusunda hesaplamalar yapılmalı. Su yalıtımı ve bitki köklerine dayanıklı su yalıtımının yapılıp yapılmadığına dikkat edilmeli."

Hürriyet Emlak


Geri Dön