18 / 04 / 2024

Cayma hakkı inşaatçıyı zorlayacak!

Cayma hakkı inşaatçıyı zorlayacak!

Yeni Tüketici Kanunu 28 Mayıs 2014 talihinde yürürlüğe girdi. Konut satışları konusunda devrim niteliğinde yeni düzenlemeler olumlu karşılanırken bazı maddeler kafaları karıştırdı. Ali Kiraz "konulan satış vaadi şerhinin kaldırılması sorun yaratacak."




Yeni Tüketici Kanunu 28 Mayıs 2014 talihinde yürürlüğe girdi. Konut satışları konusunda devrim niteliğinde yeni düzenlemeler olumlu karşılanırken bazı maddeler kafaları karıştırdı. İlgili kanunda yönetmeliklerin hala açıklanmadığına dikkat çeken Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, gayrimenkul seköründe tedirginlik yaratan maddeleri değerlendirdi. Yeni yasa ile konut alan kişiye 14 gün neden göstermeksizin cayma hakkı tanındığını belirten Kiraz, "14 günden sonraki dönme hakkında tapuya konulan satış vaadi şerhinin kaldırılması sorun yaratacak. 


Bu şerhler tek taraflı kaldırılamayacağı için müteahhitler dava açarak bu şerhleri kaldırabilecek ve ciddi bir zaman kaybı yaşayacak. Bu süreçte şirket taşınmazlarım satamayacak" dedi. Konut alıcının konut teslimine kadar yüzde 2 ceza karşılığı vazgeçme hakkı olduğunu belirten Kiraz, "Ekonomik kriz ve sıkışma dönemlerinde konut tüketicilerinin çok hızlı bir şekilde pıojeleıdeki sözleşmelerden dönmeleri müteahhitler için felaket olur. Dairesini sattığını düşünerek hareket eden müteahhit açısından bu durum büyük bir finans sorunu olaıak karşımıza çıkabilir" diye konuştu. 


SİGORTA NASIL İŞLEYECEK 


Yeni kanunla birlikte yapı ruhsatı alınmadan konut satışı yapılması yasaklanırken sektörde ilk kez bitirme sigortası uygulanacak. Böylece projeyi yapan şirket tinansal kriz yaşa dahi proje tamamlanacak ve mağduriyetler önlenecek. 

Ancak bina tamamlama sigortası ile ilgili düzenlenmiş bir Hazine Müsteşarlığı çalışması olmadığım söyleyen Kiraz, "Yasa kapsamında hangi projelerin buna dahil olduğu ve dahil olan projelerde bina tamamlama sigortası sürecinin nasıl işleyeceği açık değil" dedi. 


Hürriyet



Geri Dön