19 / 04 / 2024

Çekmeköy'ün marka değeri artıyor!

Çekmeköy'ün marka değeri artıyor!

Gerek depreme karşı güvenli yerler arasında yer almasıyla gerekse 14 bin hektarlık ormanlık alanıyla dikkat çeken Çekmeköy'de modern yaşamın ihtiyaçlarıyla doğal hayat iç içe yaşanıyor



Gerek depreme karşı güvenli yerler arasında yer almasıyla gerekse 14 bin hektarlık ormanlık alanıyla dikkat çeken Çekmeköy'de modern yaşamın ihtiyaçlarıyla doğal hayat iç içe yaşanıyor 


Çekmeköy İstanbul'un son dönemde büyük ilerleme gösteren ilçelennden biri. Bu ilerlemede, kuşkusuz büyük katkıları olan Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz yaşanan gelişmeyi ve Çekmeköy'ü anlattı. 


Kendinizden bahseder misiniz? 

1964 yılında, Rize'nin Çayeli ilçesinde  doğdum. Tahsil hayatımı Beyoğlu-Cihangir ve Rize'de sürdürdüm. Küçük yaştan itibaren ailemin kurduğu ticari işletmelerde çalıştım. Siyasi kariyerime 2003 yılında AK Parti Ümraniye İlçe Başkanı olarak başladım. 


İki dönem bu görevi yürüttüm. 2008 yılında Çekmeköy Belediye Başkanlığı için görevimden ayrıldım. 2009 Yerel Seçimlerinden itibaren halkımızın teveccühü ile Çekmeköy Belediye Başkanı olarak görevime başladım ve hala görevimi sürdürüyorum. Evli ve üç çocuk babasıyım. 


Çekmeköy'de hissedilir bir değer artışı var. Bunu neye bağlıyorsunuz? 


1999 depreminin ardından kayalık zemini nedeniyle depreme karşı güvenli, sağlam yerler arasında gösterilen Çekmeköy'le ilgili bir farkındalık oluştu. Çekmeköy o tarihten itibaren İstanbul içinden tercihli göç almaya başladı. 2008 yılında 4 belde belediyesinin birleşmesiyle ilçe statüsüne kavuşan Çekmeköy'de yapılan bilinçli yatırımlar, kentin yaşam kalitesi yüksek bir yerleşim yen olarak ön plana çıkmasına neden oldu. 


7 bin 500 hektarlık alanı ile İstanbul'un yüzölçümü bakımından en büyük ilçeleri arasında yer alan Çekmeköy'de şu anda kullanılabilen, imara açık olan alan 3 bin 500 hektar. Geriye kalan 14 bin hektarlık alan tamamen orman. İlçenin doğasına uygun olarak yatay yapılaşma benimsendi. Vatandaşa örnek olması açısından belediye binası da bahçe içerisinde yatay mimariye uygun olarak yapıldı. 

2009 yılından bugüne kadar yapılan plan çalışmalarında, tüm mahallelerin imar planlan kısa süre içinde çıkarıldı. 


Çekmeköy'e yapılan yatıranlar ve büyük projelerle arsaların değer kazanması ve açık imar planlan sayesinde kentsel dönüşüm yasası çıkmadan önce Çekmeköy'de bir kentsel dönüşüm hareketi başlamış oldu. Vatandaşların, yeni yapılan binaları görmesi, komşusunun daha güvenli ve konforlu bir hayat yaşamaya başlaması, ilçenin marka değerinin artmasıyla arsalarda yaşanan değer artışı, müteahhit anlaşmalarının yüzde 50 oranlarına çıkması Çekmeköy'de değişimin başlamasına neden oldu. 

Vatandaşlarımızın yeni ve güvenli binalarda yaşayabilmeleri için belediye olarak da sorumluluklarımızın bilincinde hareket ettik. 2012 yılında, kentsel dönüşüm adıyla bildiğimiz 6306 sayılı kanun kabul edilmeden önce de belediye tarafından vatandaşları teşvik edici çalışmalar yürütüldü. Evini yenilemek isteyen vatandaşlara ruhsatları konusunda yardımcı olundu. 


Çeşitli nedenlerle imar planı yeni tamamlanan mahallelerimizde yeni bir dönüşüm başladı. Bu dönüşümün kontrol altında yapılması ve yaşam standartları yüksek mahallelerin oluşturulması için Şehircilikte Çekmeköy Modeli dediğimiz kentsel tasarımlar hazırladık. Bu mahallelerimizin dokusuna uygun, köklü geçmişimizden izler taşıyan binalar hazırlanıyor ve hayata geçiriliyor. Üçüncü köprü bağlantı yollarının geçişi ile değeri daha da artan ilçemizde doğasına uygun bir dönüşüm gerçekleşiyor. 

Metro çalışmaları ne durumda? 

Üsküdar Çekmeköy metro hattı da ilçemizin değer artışında önemli rol oynadı. Zeminden kaynaklanan gecikmeler olsa da çalışmalarda sona yaklaşıldı. Geçtiğimiz günlerde metronun vagonları raylara indirildi. 2017 yılında hizmete sunulması beklenen Üsküdar Çekmeköy metro hattının ardından ilave metro hatları yapımına başlanacak. 

Baba ocağımızı terk etmedik 

Rize ile ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz? 


Memleketimizin her bölgesi, her köşesi ayrı bir güzel... Doğduğum yer olan Rize de güzel ülkemizin cennet köşelerinden bir tanesi. Doğal güzelliklerinin yanı sıra sıcakkanlı insanları da ayrı bir değer. Doğduğum yerde doyduğum yer de benim için çok önemli. Ailece baba ocağımızı hiç terk etmedik. Memleketimizde tüten bir bacamız her daim vardır. Ailemle her fırsatta köyümüze gider, örf ve adetlerimizi yaşatır, gelecek nesillere de aktarmak için çocuklarımıza öğretiriz. 

Sosyal anlamda da öncü 

Çekmeköy Belediyesi düzenlediği kısa film yarışması, Nobel ödüllü bilim insanımız Prof. Dr. Aziz Sancar'm adını taşıyan bilim olimpiyatları ve vatandaşların doğal güzellikleri de yaşayabilmesi için düzenlediği etkinliklerle de dikkat çekiyor. 


Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde aldığı bir projeniz oldu. O projenizi anlatır mısınız? 


Geçtiğimiz yıl aynı projeyi "Biz O'nu Çok Sevdik Siyer-i Nebi Okuma Yarışması" olarak gerçekleştirdik. Bu yıl ise; Projemizi Merhamet ve Adalet Kısa Film yarışması olarak gerçekleştirdik ve proje yerel yönetimler bazında Cumhurbaşkanlığı himayesine alman ilk proje oldu. Finali Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde Cumhurbaşkanımız Sayın Reioğan'ın katılımıyla gerçekleşti. 20 ülkeden 520 filmin başvuruda bulunduğu yarışmada dereceye giren birinci filme 30 bin TL, İkinciye 20 bin TL, Üçüncüye 15 bin TL, Sonraki 16 kişiye 2 bin TL mansiyon ödülü verdik. Projemizde İran'dan Mecid Mecidi, Türkiye'den Yönetmen Osman Sınav, ŞairYönetmen Faysal Soysal, Sanat Eleştirmeni Haşan Ali Yıldırım ve oyuncu Mehmet Özgür, Bosna'dan Şahin Sisic, Filistin'den Hani Ebu Esad gibi isimler jüri üyeliği yaptı. 


Bu projeyle her dünyada unutulmaya yüz tutmuş merhamet ve adalet duygulanm insanlığa yeniden hatırlatmak hem de ülkemiz sinemasına katkıda bulunmak istedik. 


Nobel ödüllü Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın ismini taşıyan bilim olimpiyatlarınız da çok dikkat çekti Aziz Sancan bu projeye nasıl dahil ettiniz? 


Proje aşamasında kıymetli hocamızla diyaloğa geçip projemize kendisi de uygun görürse adının verilmesini istedik. Hocamız sağ olsun bizleri kırmadı ve projemizin adını Çekmeköy Belediyesi Prof. Dr. Aziz Sancar Uluslararası Bilim Olimpiyatları olarak belirledik. Bu süreçte Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu bizlerden desteğini esirgemedi ve açıkçası bir köprü vazifesi gördü. Ben kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum. 


Prof. Dr. Aziz Sancar Uluslararası Bilim Olimpiyadan'na Araştırma, Teknoloji ve Eneıji Verimliliği adı altında 26 ülkeden 785 proje başvuru oldu. Final sergimizde 100 proje yerini aldı. Akademisyen jüri heyetinin oylaması sonucu kazanan 30 yarışmacı ödüllerini Prof. Dr. Aziz Sancar'ın elinden aldı. Hem gençlerimiz hem de bizler için çok güzel bir tecrübe oldu. Önümüzdeki yıllarda bu projemizin devamı gelecek ve ben inanıyorum ki bu projeler gençlerimizin ufkunu açacak 


Çekmeköy yeşilin ve doğanın iç içe olduğu bir orman ilçesi aslında. Vatandaşların sosyal ihtiyaçîan için neler yapılıyor? 


Hem Çekmeköylü hemşehrilerimizin hem de tüm İstanbulluların doğamızdan yararlanabilmeleri için doğa sporları düzenliyoruz aslında. Hafta sonları yapılan bu etkinliklere aileler yoğun ilgi gösteriyorlar. 

Aynca şehir içinde kalan yeşil alanları büyük şehir parkları ya da mesire alanları olarak planladık. Vatandaşlarımız hem şehir hayatım hem doğal güzellikleri bir arada yaşayabiliyor.


Milliyet ek


Geri Dön