28 / 03 / 2024

Çekül Akademi, Mimar Sinan eserlerini gezdiriyor!

Çekül Akademi, Mimar Sinan eserlerini gezdiriyor!

Çekül, Mimar Sinan ve eserlerine ilgi duyanlar için bir eğitim ve gezi programı düzenliyor. Çekül'e bağlı ÇEKÜL Akademi bu sonbaharda Taşlar, Kubbeler, Hikâyeler ve Mimar Sinan ile eğitim programlarını sürdürüyor



9 Ekim pazar günü yapılacak bu bir günlük eğitimi programı Emirganda Boğaziçinin iç süslemeleri bakımından en dikkate değer yalısı Şerifler Yalısında başlayacak. Mimar Sinanın olağanüstü mimarlığı ve yaşam öyküsüyle, döneminin mimarlık kültürüne ayrılan iki saatlik seminerin ardından, program alan gezileriyle devam edecek.

Sultanahmet, Süleymaniye, Edirnekapı semtlerinde Akdenizin dört bir yanından Sinanın eserleri için getirilen mermerler, Artemis Tapınağından devşirilen yekpare sütunlar, İznik konsilinin kararlarını yazdırdığı mermer paneller keşfedilecek. Örneğin Sinanın kendi mezarını örten en küçük kubbesinden, İstanbuldaki en yüksek kubbesi Süleymaniyeye bakarak, kubbenin büyük usta ve de Osmanlı mimarisi için anlamı tartışılacak.

Ayrıca katılımcılar Sinan eserlerini, seyyahların, şairlerin ve mimarların dilinden anlatılan hikâyeler ve efsanelerle anlamaya çalışacak. Bir yandan eserleri incelenirken mimar Dr. Ahmet Sezgin, Sinan ile Mihrimahın aşkı ve eğik minare söylentilerinin kaynağını ipuçları vererek anlatacak. Programın bedeli 125 lira. (212) 249 64 64.

GEZİ PROGRAMI

09.30-11.00 Emirgandaki Şerifler Yalısında Sinanın mimarlığı ve yaşam öyküsüyle döneminin mimarlık kültürü semineri

12.00-13.00 Sultanahmette nadir taşlar, mimari yapılar ve merasimler penceresinden Ayasofya ve türbeleri.

13.00-14.00 Öğle yemeği arası

15.00-16.00 Süleymaniyede seyyahların, kervanların ve mimarların durağı Süleymaniye içinde taşlar, kubbeler ve hikayeler

16.30-17.30 Edirnekapıda tarihten şehir efsanelerine: Mihrimah Sultanın külliyesi

SİNANIN EDİRNESİ 23 EKİMDE

Ekim ayının ikinci programı da 23 Ekimde Seyyahların Dilinden Mimar Sinan başlığı altında. Seyahat İstanbul Edirnekapıdan başlayacak, Haramidere Köprüsü, Sultan Süleyman Köprüsü gibi yol güzergâhındaki Sinan eserleri, seyyahların yol hikâyeleri eşliğinde incelenecek, Edirne Selimiye Camisinda sona erecek.

Alp Ulagay / HÜRRİYET


Geri Dön