29 / 03 / 2024

Celal Koloğlu: İnşaat sektörü ekonomi kilidi!

Celal Koloğlu: İnşaat sektörü ekonomi kilidi!

İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu, Ankara'nın ekonomiye katkısının her geçen gün arttığını belirterek, özellikle konut alanında gerçekleşen yatınmlar ile tüm Türkiye'ye örnek olduğunu söyledi.



TÜRKİYE inşaat Sanayicileri işveren Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu, Ankara'nın doğru, akılcı ve iddialı yatınmlar ile dünya başkentlerindeki itibarınm giderek yükseldiğini belirterek, şunları söyledi: "Bilinci Organize Sanayi Bölgesi Ankara'ya yetmemiş, ikinci Organize Sanayi Bölgesi kurulması ve ilave olarak iki adet daha Organize Sanayi Bölgesi kurulmuş olup en son olarak da Savunma Sanayi ihtisas oıganize sanayi bölgesi çalışmaları başlamıştır. Teknoloji yatınmlan artmaktadrr. Teknokentler ile bilim ve teknolojinin Türkiye'deki üssü haline gelmiştir Ankara. 


AVM'LER İSTİHDAM SAĞLADI 


Mimari tasarımları ile öne çıkan AVM'ler de Ankara'da istihdam ve sağladığı katma değer ile şehrin gelişiminde önemli bir etken olmuştur, inşaat sektöründen önemli bir pay alan Ankara'da önümüzdeki dönemlerde de artan talep ile yatırım ihtiyacı devam eden bir kent olacak. 

Özellikle inşaat sektöründe sosyal donatıları ile lüks konuta olan talep Başkent'in en önemli yatınm alanlarından birisidir. 



İNSAN ODAKLI KENTLER 



Konut yatırımlarındaki artış alt yapı yatırımlarını beraberinde getirmelidir. Konut yatırımları yapmadan once imara açılan bölgelerin alt yapı yatır unlarının tamamlanması büyük önem arz etmektedir. Şehirlerimiz ancak bu şekli ile modern ve yaşanabilir çevreleri ile bir kent haline gelebilir. Yeni konutlar inşa ederken planlan ile yapmalıyız ki insanı odak alan kentler inşa edilsin. Konutlar inşa edilirken yeşil bina, araziye uygun tasarım, iklime duyarlı enerji tasarrufu gibi detayların göz önünde bulundurulması gerekmektedir. 


KAVŞAK NOKTASI HALİNE GELDİ 


İnşaat sektöründe gerçekleşen yatırımlar ekonominin dinamiklerini de harekete geçirmektedir. 

Hemen tüm ülkelerde olduğu gibi inşaat sektörü katma değer ve istihdam sağlama aracıdır. 

Ekonomik krizlerden çıkışın temel politikası. 

Ülkemizde de inşaat sektörü son yıllarda olağan üstü bir gelişme göstermiştir. Sektörde gerçekleştirilen başta kamu yatırımları Türkiye'yi büyüten temel unsur oldu. Ulaştırmada, enerjide ve tanmsal alt yapı sektöründeki yeniden yapılanma süreci dev projelerin hayata geçmesine neden olmuştur. Kamu ve özel sektör ortaklığı ile gerçekleştirilen projelerin artması yatırımların rasyonel bir şekilde tamamlanmasını sağladı. 

Jeopolitik konumunu bir güç olarak kullanan ülkemiz, enerjide ve ulaşımda bir üs olma hedefi ile hareket etmektedir. Bu hedef doğrultusunda ulaştırma yatınmlan ile Türkiye Dünyada bir kavşak noktası haline geldi. 


YÜZDE 3,3'LÜK BÜYÜME 


Enerji arz güvenliğini sağlamak için enerji temininde kaynak çeşitlendirmesini esas alarak yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını mümkün olan en üst düzeyde değerlendirecek yatırmılar hayata geçirildi, inşaat sektör ü bu reformlar ile rekor düzeyde büyüme performansr sergiledi. 

Örneğin 2011 yrlrnda 18,3 gibi bir büyüme yaşanmıştır. 2014 yılına geldiğimizde ise jeopolitik riskler ve ülkemizde zaman zaman ortaya çıkan iç huzursuzluklar büyümenin yavaşlamasma neden oldu. Türkiye ekonomisi 2014 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 3,3'lük büyümeyle üst üste tam 19 çeyrektir büyüme trendini devam ettirdi." 


KÜRESEL ve bölgesel tüm olumsuzluklara rağmen ülkemizin yakaladığı büyüme trendinde sektörümüzün katkısının yadsınamaz olduğunu vurgulayan Koloğlu, şöyle devam etti: "İnşaat sektörü büyüdükçe Türkiye de büyümeye devam edecektir. Türkiye 2015 yılına sınırlarında yaşanan gerginlik, içeride gerçekleşecek seçim süreci ile kabine değişikliği beklentisi, FED gibi dünyada paranın yönünü belirleyen kuruluşların harcamaları daraltıcı yönde politikalan takip edecekleri yönünde sinyaller vermesi, Avrupa'nın hala 2008 yılındaki durgunluktan çıkamaması gibi unsurlar ekonominin büyümesini kısıtlayıcı unsurlar olacak. 

Ancak cari açık, enflasyon, işsizlik gibi ekonominin temel sorunları ile müdahalede yapısal reformlar üzerinde yoğunlaşılması, tüketimi değü asü olanın tasarrufu ve üretimi arttırıcı büyüme modelleri geliştirüme si Türkiye'yi 2023 için belirlenen hedeflere ulaşılmasını sağlayacak." 


Hürriyet


Geri Dön